Маркетинг та його роль в діяльності підприємства.

Маркетинг (від англ. mаrket - ринок, getting – завойовувати) - управління комерційною діяльністю підприємства на основі інформації про потреби споживачів і відповідності цим потребам товарів і послуг, що виробляє підприємство.

Мета маркетингу – забезпечення конкурентоспроможності вироблених товарів та послуг на ринку, в результаті – отримання максимального прибутку.

Маркетинг слугуєдля того, щоб необхідна продукція за оптимальними цінами через відповідних продавців доходила до покупців.

Маркетингз'явився як реакція на економічну кризу кінця 20-х - початку 30-х років XX ст., що змусило підприємців приділяти більше уваги вивченню ринку.

В кінці 20-х - поч. 30-х маркетинг має два орієнтири: виробництво і купівельну спроможність населення. Головні ланки маркетингової діяльності того періоду – раціоналізація виробництва, мінімізація витрат на сировину.

В 40-50-ті роки маркетинг націлюється на продаж товарів і послуг. Головна ланка його діяльності – способи реалізації виробленої продукції.

Після60-х років маркетинг переорієнтовується на залучення споживачів і налагодження з ними довготривалих зв'язків. Створення і оформлення продукції тепер здійснюється не для абстрактного споживача взагалі, а на заздалегідь спланований ринковий сегмент.

Сучасний маркетинг поєднує в собі аналіз, планування і контроль за діяльністю фірми, націлений на збереження існуючих і завоювання потенційних ринків і має своїм завданням задоволення попиту покупців, з одного боку, і досягнення мети фірми - з другого.

В середині XX ст. Сформувався девіз маркетингу: виробляти те, що продається, а не продавати те, що виробляється.

Маркетингові заходи на підприємстві містять в собі:

— вивчення ринку;

— планування продажу товарів, тобто розробку та виготовлення конкретного продукту, що необхідний споживачеві;

— цінову політику – встановлення цін, прийнятних для покупців які забезпечують достатній прибуток постачальникові;

— рекламу і стимулювання збуту – просування товару тобто використання заходів, що сприяють торгівлі і створюють сприятливу думку про товар, фірму;

— організацію руху товарів – доставку товару, з використанням визначених каналів збуту – оптової або роздрібної торгівлі;

— до- і після продажне обслуговування – високий рівень обслуговування, що необхідний покупцеві.

Концепція маркетингу – це орієнтована на споживача підприємницька доктрина, завдяки якій задовольняється споживчий попит у межах певного ринку. Це основа бізнесу підприємства.

Таким чином, маркетинг підприємства - це комплексна система організації виробництва та збуту продукції, орієнтована на задоволення потреб конкретних споживачів та отримання прибутку.

Раціональне управління підприємством в ринкових умовахне можливе без менеджменту.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 717;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.