Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів

 

Малоцінні і швидкозношувані предмети - це предмети, які не ввійшли до складу необоротних активів, оскільки строк їх корисної експлуатації становить менше одного року.

Малоцінні і швидкозношувані предмети поділяють на: мало­цінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації, малоцінні та швидкозношувані предмети спеціаль­ного призначення.

Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації розподіляють на групи, предмети, строк ко­рисної експлуатації яких не перевищує один рік:

- знаряддя лову (трали, неводи, сіті та ін.);

- пилки, сучкорізи, троси для сплаву;

- спеціальні інструменти та спеціальні пристосування для серійного і масового виробництва певних виробів або для виготовлення індивідуальних замовлень;

- предмети виробничого призначення; обладнання, що спри­яє охороні праці; предмети технічного призначення, які не можуть бути віднесені до необоротних активів:

- господарський інвентар - предмети конторського та гос­подарського облаштування, столовий, кухонний та інший господарський інвентар, предмети протипожежного при­значення;

- сценічно-постановочні засоби вартістю до 10 гривень за одиницю (комплект);

- інші предмети, термін корисної експлуатації яких, як очіку­ється, не перевищує один рік.

Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального при­значення - це предмети, що мають специфічне та обмежене при­значення лише в окремих галузях і короткотерміновий строк за­стосування.

При передачі в експлуатацію малоцінні та швидкозношуваль- ні предмети вартістю до 10 гривень включно за одиницю (комп­лект) списуються з бухгалтерського обліку одразу на зменшення фонду у малоцінних та швидкозношуваних предметах на підставі документів, що підтверджують їх використання: роздавальних ві­домостей, актів витрачання предметів при проведеному ремонті, актів на списання цінностей та ін.

Документування операцій з руху малоцінних швидкозношу­ваних предметів у бюджетних установах та їх аналітичний облік здійснюється відповідно до «Інструкції про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ» (Наказ ДКУ 18.12.2000 № 130).

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів вартістю до 10 гривень включно за одиницю (комплект) здійснюється мате­ріально відповідальними особами у Книзі складського обліку запа­сів за найменуваннями предметів та кількістю.

Списання з балансу установи малоцінних і швидкозношува­них предметів, інструментів, виробничого, господарського інвен­тарю та інших запасів, що стали непридатними, здійснюється на підставі Актів списання (якщо інший порядок списання не вста­новлено відповідним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади). Акти складаються постійно діючою комісією, призначеною наказом керівника установи, і затверджуються ке­рівником установи. У них вказуються дані, що характеризують запаси: найменування, матеріал виготовлення, рік придбання установою, кількість та вартість. Детально вказуються причини списання та спосіб знищення непридатних запасів (якщо реалі­зація їх неможлива). Суми, отримані від реалізації непридатних малоцінних швидкозношуваних предметів, залишаються у розпо­рядженні установи.

Планом рахунків бухгалтерського обліку для обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів призначено рахунок 22 «Малоцін­ні та швидкозношувані предмети», який має субрахунки: 221 «Ма­лоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначен­ня», 222 «Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначення».

За дебетом субрахунків рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувальні предмети» відображається придбання малоцінних швидко­зношуваних предметів, а за кредитом відображається їх вибуття.

Таблиця 7.4. Відображення в обліку операцій з малоцінними та швидкозношуваними предметами

№ з/п Зміст операції Кореспондую­чі рахунки
Дебет Кредит
Оприбуткування малоцінних та швидкозношува­них предметів (вартість без ПДВ):    
що сплачені шляхом попередньої оплати 361, 362, 364
що сплачені після їх отримання

Продовженння табл.7.4.

  Водночас проводиться другий запис (сума без ПДВ) 801, 802, 811-813
Сума ПДВ з малоцінних та швидкозношуваних предметів:    
придбаних за рахунок коштів загального фонду 801, 802 361,362, 364, 675
придбаних за рахунок коштів спеціального фон­ду:    
якщо ПДВ не включено до податкового кредиту 811-813 361,362, 364, 675
Отримані установою-замовником малоцінні та швидкозношувані предмети від установи-закуп- ника, придбані за операціями з централізованого постачання, які проводяться за рахунок коштів загального фонду кошторису або за рахунок ін­ших надходжень спеціального фонду кошторису, якщо установа-закупник є бюджетною установою 221-222
Отримані установою-замовником малоцінні та швидкозношувані предмети від установи-закуп- ника, придбані за операціями з централізованого постачання, які проводяться за рахунок влас­них надходжень спеціального фонду кошторису, якщо установа-закупник є бюджетною установою 221- 222
  Водночас проводиться другий запис 811, 812
  Видача зі складу в експлуатацію малоцінних та швидкозношуваних предметів:    
вартість до 10 грн. включно за одиницю (комплект) 221/1
  вартість більше 10 грн. за одиницю (комплект) 221/2 221/1
         

 

Продовження табл.7.4.

Списання малоцінних та швидкозношуваних предметів, які стали непридатними

 

Облік операцій з вибуття та переміщення малоцінних та швидкозношуваних предметів відображається у меморіальному ордері 10 «Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення мало­цінних та швидкозношуваних предметів» - ф.439 (бюджет).

Підсумки за субрахунками за результатами місяця з меморі­альних ордерів записуються до книги «Журнал-головна» ф.308 (бюджет).








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 823;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.