Метод побудови безризикового еквівалентного грошового потоку.

Прийняття рішень, у тому числі й у сфері інвестицій, за допомогою критеріїв, основаних тільки на монетарних оцінках, не є оптимальним. Можливе використання спеціальних критеріїв, що враховують корисність тієї або іншої події. Логіка побудови безризикових еквівалентів базується на положенні теорії корисності: розглядаючи поелементно грошові потоки ризикового інвестиційного проекту, інвестор намагається оцінити, яка гарантована, тобто безризикова сума буде потрібно, щоб бути байдужим до вибору між цією сумою й очікуваною, тобто ризиковою величиною грошового потоку.

Оскільки люди по-різному ставляться до ризику, величина безризикового еквівалента є суб'єктивною і змінною, причому чим менше її значення, тим більше неприйняття ризику демонструє інвестор.

Графічно відношення до ризику описується за допомогою кривих байдужості, що виражають залежність між очікуваним доходом і відповідним рівнем ризику, вимірюваним b - коефіцієнтом (рис.5.2).

Теоретично існує 4 типи кривих байдужості:

АЕ - інвестор байдужий до ризику.

АВ - інвестор зі зростаючим неприйняттям ризику, тобто темпи приросту доходу випереджають темпи приросту ризику. Незначне збільшення ризику вимагає істотного збільшення доходу.

АС - інвестор з убуваючим неприйняттям ризику, тобто схильний до ризику.

АD - постійне неприйняття ризику.

На практиці відношення до ризику переважної частини інвесторів описується кривою АВ.

 
 

Рис. 5.2 – Типи кривих байдужості

 

Існує декілька способів знаходження безризикового еквівалента. Наприклад, можна оцінити ймовірність отримання заданої величини грошових надходжень для кожного року і для кожного інвестиційного проекту. Після цього складаються нові інвестиційні проекти на основі грошових потоків, відкорегованих за допомогою знижуючих коефіцієнтів, і для них розраховується ЧПВ. Знижуючим коефіцієнтом є імовірність появи даного грошового потоку. По суті дисконтований потік і є потоком з безризикових еквівалентів. Перевага віддається інвестиційному проекту, який забезпечить максимум ЧПВ, що розрахована на основі відкорегованих грошових потоків.

 









Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 415;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.