Особливості складання математичних та хімічних формул.

Оформлення математичних формул.

Математичні формули в документах відділяються від тексту зверху і знизу відстанню в три інтервали. В тих випадках, коли формула не поміщається на одному рядку, її переносять на інший.

Перенесення формули здійснюється після зазначення математичного знаку (=, +, -, :, х) з його повторенням на новому рядку.

Експлікація (пояснення) до значень символів приводиться безпосередньо під формулою, написання якої закінчується комою. Пояснення починають після слова «де», двокрапка при цьому не ставиться. Слово «де» пишеться на два інтервали нижче формули безпосередньо від лівого поля. Значення кожного символу пишеться після одного пробілу після слова «де». В кінці кожного пояснення ставиться крапка з комою. Останнє пояснення закінчується крапкою.

Застосування одночасно машинописних і рукописних символів в одній формулі не допускається.

Якщо формул в тексті кілька, їх потрібно нумерувати.

Великі і важливі формули потрібно обов’язково нумерувати. Не складні і не нумеровані формули можуть бути розташовані всередині тексту документу.

 

Особливості складання математичних та хімічних формул.

Набір математичних і хімічних формул повинен бути по всьому виданню однаковим по застосуванню шрифтів і знаків, способу виключки формул, набраних окремими рядками (у новий рядок, у лівий край, із заданим відступом від лівого краю), застосуванню індексів, лінійок, приставних знаків відповідно до розмітки оригіналу й вказівками у видавничій специфікації.

Однорядкові математичні й хімічні формули, основні рядки математичних формул повинні бути набрані шрифтом тієї ж гарнітури й кегля, що й текст, до якого вони належать. Кегль шрифту багаторядкових частин математичних формул повинен бути знижений на 2 п. у порівнянні з кеглем основних рядків.

Допускається набір формул шрифтами іншої гарнітури. У журнальних, газетних, інформаційних виданнях і виданнях оперативної поліграфії допускається набір багаторядкових формул без зниження кегля в їх багаторядкових частинах.

Середина всіх цифр і знаків основного рядка (без обліку індексів, підключок і приставних знаків) однорядкових формул повинна розміщатися на одній горизонталі — середньої лінії формули.

У двох- і багаторядкових частинах формули основні ділильні лінійки розташовуються точно на середній лінії формули. У формулах, що не мають явно вираженої середньої лінії, такою лінією вважається горизонталь, що проходить посередині формули.

У багаторядкових формулах з підключками (подвійні й складні індекси, надрядкові елементи й ін.) повинні строго витримуватись середня лінія формули й середні лінії чисельників і знаменників у всіх рядках формули.

Групи однотипних формул, а також формул, об'єднаних фігурною дужкою, повинні бути вирівняні вертикально по основному знаку математичних співвідношень (як правило, за знаком рівності).

Фігурні дужки, що поєднують групу формул, повинні повністю охоплювати всі формули, що входять у цю групу, причому вістря дужки звернене від формул.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.