Набір символів, цифр, знаків і скорочення.

Математичні символи набирають світлим курсивом, грецьким і готичним світлим прямим, фізичні й хімічні символи (Re, Ci) — світлим прямим, математичні скорочення (sin, lim) — світлим прямим, скорочені позначення фізичних величин й одиниць виміру (кг, ка, В/м, W/m) — світлим прямим без крапок. Числа й дроби у формулах завжди повинні бути набрані прямим шрифтом.

Символи, не розділені математичними знаками, і приставлені до них числа (коефіцієнти) не повинні бути розбиті між собою.

Багатозначні числа у формулах, що не є коефіцієнтами при символах, повинні бути розбиті на класи, починаючи від п'ятизначних чисел.

Прості дроби, що набирають через косу риску (цілі або складові), від приставлених до них чисел не повинні бути відбиті; дроби, що набирають через горизонтальну ділильну лінійку, повинні бути відбиті від приставлених до них чисел (цілої частини числа) на 2 п.

Математичні знаки дій (+, -, х та ін.) і співвідношення (=, >, < та ін.) повинні бути відбиті від суміжних символів або чисел на 2 п., крім випадків, коли такі знаки позначають додатнє або від`ємне значення, ступінь збільшення та ін. Для розташування формули в заданому форматі без перенесення допускається рівномірне по всій формулі зменшення відбиттів математичних знаків.

Математичні скорочення (2 sin a, tga) повинні бути відбиті від суміжних елементів формули на 2 п. Якщо скорочення має показник ступеня (2 sin2 а), то відбиття повинно бути перенесене за показник.

Скорочені позначення фізичних величин й одиниць виміру повинні бути відбиті від символів і цифр, до яких вони ставляться, на 3 п. У журнальних, газетних, інформаційних виданнях і виданнях оперативної поліграфії допускається відбиття міжслівним пробілом.

Знаки градуса, хвилини, секунди, а також знаки зарядів у хімічному наборі (++,--), від попередніх символів і цифр не повинні бути відбиті, від наступних відбивають на 2 п. Між собою знаки зарядів не розбиваються.

Розділові знаки (крапка, крапка з комою, кома), що закінчують формули, повинні бути розташовані точно в основному рядку (по середній лінії формули).

Коми усередині формули, наприклад f(x,y,z,t), не повинні бути відбиті від попереднього елемента й відбиваються на 3 п. від наступного елемента формули. В описах хімічних складів розділові знаки не відбивають від попередніх і відбивають від наступних елементів на напівкегельну.

Надрядкові елементи, що належать до декількох знаків, що стоять поруч, не розділених математичними знаками (лінійки, стрілки, тильди й т.п.), повинні бути суцільними.

Додаткові горизонтальні лінійки у формулах повинні бути тонкими й суцільними. Довжина лінійки дорівнює найбільшій частині дробу (чисельника або знаменника) або перевищує її ширину в межах 2 п. Мінімальна довжина лінійки — кегль шрифту.

Чисельник і знаменник повинні бути точно посередині довжини ділильної лінійки.

Чисельник і знаменник від ділильної лінійки не повинні бути відбиті. У випадках, коли окремі елементи (наприклад, показники ступеня в знаменнику) впритул примикають до лінійки, може бути дане відбиття на 1-2 п. При цьому зміщується середня лінія відповідних частин у всій формулі.

У багаторядкових формулах основні ділильні лінійки (розташовані по середній лінії формули) повинні бути мінімум на 4 п. довше ділильних лінійок у чисельнику й знаменнику.

Вертикальні лінійки, що позначають абсолютну величину взятого в них виразу, повинні мати висоту, рівну загальному кеглю виразу, і відбиватися від суміжних елементів на 2 п.

Рядок крапок в рядках формул, що позначають пропуск аналогічних елементів, повинні бути набрані трьома крапками з розбивкою між ними по 3 п.

Назви хімічних сполук з літерними або цифровими приставками (1-метил-2,4,6-тринітробензол) набирають без відбиття знаків дефіса від приставок і назв. Якщо до приставки входять кілька цифр, розділених комами, то відбиття між цифрами й комами також не роблять.

Номер формули розташовують точно по її середній лінії, а для формул, об'єднаних фігурною дужкою, — проти вістря дужки. Як правило, номер виключають у правий край загального формату за рахунок правого пробілу у формулі. У складених номерах (IVa, VI.5а) відбиттів між цифрами, літерами й крапками не роблять.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 804;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.