Засоби комплексного аналізу

Будь-яка організація, навіть якщо вона складається з трьох осіб, це - складна система, яку можна охарактеризувати безліччю ознак.

Формально провести комплексний аналіз можна, використовуючи такі засоби:

а) комплексний аналіз з точки зору цілей (побудова«дерева цілей»);

б) комплексний аналіз з точки зору робіт (побудова«дерева робіт»);

в) комплексний аналіз з точки зору проблем – (побудоваграфа проблем). При цьому кожна з проблем має бути сформульована таким чином, щоб вона неявно визначала як цілі (для вирішення проблеми), так і функції (тобто заходи, яких необхідно вжити для вирішення тієї проблеми, що відповідає більш пріоритетному елементові в структурі елементів графа проблем);

г) функціонально-цільовий аналіз (ФЦА)- (побудовазмішаного графа). В змішаному графі завдання (цілі) одночасно характеризують і заходи (функції).

Принципових відмінностей між згаданими методами системного аналізу немає і необхідно використовувати такий метод, який виявиться найбільш доцільним у конкретному випадку.

Висновок. Таким чином, під час проведення стратегічної діагностики доцільно застосовувати до кожного етапу свої специфічні методи, наприклад:

1. Для виявлення та визначенняпроблеми - функціонально-цільовий аналіз (ФЦА).

2. Для вирішенняпроблеми – причинно-наслідковий аналіз проблеми.

3. Для визначення завдань і взаємозв'язків між завданнями можна використовувати різні методи - або опис системи (з точки зору проблем), абочисто експертний метод виявлення проблем і зв'язків між ними. Опис систем з точки зору проблем найбільш звичний для керівників виробничих підприємств.

 

2.1. ПРАВИЛА ДЕКОМПОЗИЦІЇ ПРИ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ЦІЛЬОВОМУ АНАЛІЗІ (ФЦА)

Складні завдання і функції необхідно розкласти на такі складові частини, які відрізнялися б одна від одної за однією з перелічених нижче характерних особливостей:

¨ за алгоритмом управління, який вимагається;

¨ за виконавцями (згідно з існуючим або передбачуваним поділом функцій між виконавцями в структурі організації);

¨ за вхідними і вихідними змінними (тобто за змінними, які характеризують матеріали, послуги та інші елементи на вході організації, і змінними, які характеризують продукцію, послуги та інші елементи на виході організації, коли її розглядають як систему з точки зору системного аналізу).

Зазначені відмінності між завданнями і функціями можуть бути зумовлені характерними особливостями як об'єкта, так і суб'єкта управління. Зважаючи на такі особливості, розроблені правила декомпозиції завдань і функцій при виконанні процедури функціонального аналізу промислового підприємства.








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.