МОНІТОРИНГ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

Усі основні елементи інвестиційного проекту мають ретельно контролюватися зі сторони керівництва проектом

Система контролю за інвестиційним проектом, має включаючи в себе:

· зміст інформації, що аналізується;

· структуру звітів та відповідальність за збір даних;

· аналіз інформації та прийняття рішень.

Усі ці заходи розробляються до реалізації проекту за участю усіх зацікавлених сторін.

Основними принципами побудови ефективної системи контролю в процесі реалізації інвестиційного проекту мають бути:

Ø наявність чітких планів;

Ø наявність реальної системи звітності;

Ø наявність ефективної системи аналізу фактичних показників та тенденцій;

Ø наявність ефективної системи реагування.

Механізм проведення постійного нагляду та контролю за процесом освоєння інвестицій називають моніторингом інвестиційних проектів. Загальний моніторинг проекту здійснює інвестор (замовник) або від його імені дирекція підприємства, що будується. Такий моніторинг за угодою з інвестором можуть здійснювати фірма-девелопер або генеральний підрядник відповідно до договору консорціуму.

Основною метою розробки системи моніторингу реалізації інвестиційного проекту є своєчасне виявлення відхилень від календарного плану та бюджету, які викликають зниження ефективності інвестиційної діяльності; аналіз причин, які призвели до цих відхилень та розробка пропозицій з відповідного корегування окремих напрямків інвестиційної діяльності з метою її нормалізації та підвищення ефективності.

Побудова системи моніторингу реалізації інвестиційного проекту має базуватися на основі таких принципів:

1. Вибір для спостереження найбільш важливих напрямків реалізації інвестиційного проекту.Реалізація цього принципу опирається на те, що, в першу чергу, спостереження має відбуватися за реалізацією календарного плану та бюджету проекту за окремими розділами.

2. Побудова системи інформаційних (звітних) показників з кожного напрямку реалізації інвестиційного проекту.Така система показників відображає хід реалізації календарного плану проекту за обсягами та найбільш важливими структурними показниками, виконання бюджету за обсягом та структурою витрат та інше.

3. Розробка системи узагальнюючих (аналітичних) показників з кожного напрямку реалізації проекту.Система оціночних показників будується виходячи з мети моніторингу окремих напрямків діяльності інвестиційного проекту та базується на привабливості для цього інформативних (звітних) показників

4. Встановлення періодичності формування звітної бази даних (інформаційних та аналітичних показників). Така періодичність визначається виходячи з періодичності календарного планута бюджету реалізації інвестиційного проекту, для цього виділяють оперативні (тижневі або декадні) зведення, місячний чи квартальний звіт.

5. Аналіз основних причин, які призвели до відхилення фактичних результатів від передбачених.У процесі такого аналізу виділяються ті показники, за якими спостерігаються “критичні відхилення” від календарного плану та бюджету.

6. Виявлення резервів та можливостей нормалізації ходу реалізації інвестиційного проекту.У процесі реалізації цього принципу резерви розглядаються у розрізі окремих функціональних блоків з вивченням можливостей замовника та підрядника з нормалізації ходу реалізації інвестиційного проекту.

7. Обґрунтування пропозицій з зміни календарного плану та бюджету інвестиційного проекту.Завершальним етапом моніторингу інвестиційних проектів є розробка обґрунтованих пропозицій щодо корегування календарного плану та бюджету проекту. У окремих випадках може бути обґрунтовано пропозицію про “вихід” з інвестиційного проекту

Залежно від функцій учасників реалізації інвестиційної діяльності моніторинг можна спеціалізувати за видами, а саме:

Ø маркетинговий моніторинг, який проводиться з метою забезпечення своєчасних поставок на будову матеріально-технічних ресурсів, і його здійсню­ють ті учасники, на яких покладені обов'язки у контрактах з матеріально-техніч­ного забезпечення будов;

Ø фінансовий моніторинг, який Постійному нагляду підлягає річна програма завершення (продовження) ін­вестиційного процесу, відстежуються місячні планові та фактичні обсяги інвес­тицій, будівельно-монтажних робіт, витрати на обладнання.

Ø технічний моніторинг, який проводиться з метою забезпечення відповідності об'ємно-планувальних та конструктивних рішень, прийнятих у будівельній та технологіч­ній частинах проекту, вимогам ДБН, Держстандартів та технічних умов.

Ø банківський моніторинг інвестиційного проекту, проводиться у випадку, коли інвестиційний проект фінансується за рахунок кредитів банку, при якому особлива увага приділяється своєчасності погашення боргу та сплати позичальником відсотків за користуванням інвестиційним кредитом.

Механізм проведення такого контролю прийнято називати моніторингом інвестиційного кредиту. Основна мета, яку ставить банк при здійсненні моніторингу, полягає у налагодженні ефективної організації процесу інвестиційного кредитування та пошуку досконаліших механізмів кредитування інвестиційних проектів. Банки проводять оцінку поточних показників ефективності інвестицій та порівнюють їх з плановими, на основі такого співставлення приймається рішення про подальше кредитування проекту, або про повернення боргу без подальшого кредитування.









Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 685;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.