Суть системи безпеки

Система безпеки охоплює такі елементи: концепцію, політику, стратегію і тактику забезпечення безпеки, сукупність міжнародних, державних і громадських інститутів та організацій, які забезпечують безпеку особи, суспільства і держави, засоби, способи і методи забезпечення безпеки.

Систему безпеки утворюють органи законодавчої, виконавчої та судової влади, державні, громадські та інші організації, громадяни, які беруть участь у забезпеченні визначеного типу безпеки згідно з законом, а також законодавство, яке регламентує відносини у сфері безпеки.

Цілі системи безпеки:

1) за етапами досягнення: стратегічні, тактичні, оперативні;

2) за сферами застосування: соціальні, інформаційні, політичні, науково-технічні, економічні, екологічні.

Ураховуючи той факт, що система безпеки є багатокомпо­нентною, постає потреба в існуванні спеціальної підси­стеми, мета функціонування якої полягала б у забезпеченні нор­мального функціонування та розвитку самої системи безпеки відповідно до заданих параметрів та окреслених завдань. Та­кою системою і є система забезпечення безпеки.

Система забезпечення безпеки — механізм по виробленню і реалізації концепції, стратегії і тактики в сфері безпеки за допомогою скоординованої діяльності державних і недержавних структур. Система забезпечення безпеки передбачає наявність відповідних структур і регламентованого процесу прийняття і реалізації управлінських рішень по забезпеченню безпе­ки.

Відсутність даної системи унеможливлює надійний захист безпеки і сприяє фатальним флуктуаціям не ли­ше для самих елементів, а й для всієї системи у цілому. Головне призначення цієї системи полягає у досягненні цілей безпеки, а отже, основною функцією даної системи є забезпечення інтересів об'єкта через моніторинг, діагностування, виявлення та ідентифікацію, запобігання та припинення, мінімізацію та нейт­ралізацію дії внутрішніх і зовнішніх загроз.

Основу системи забезпечення безпеки становлять органи забезпечення безпеки, які вживають заходи пра­вового, політичного, економічного, інформаційного, організа­ційного, воєнного та іншого характеру, спрямовані на забезпе­чення безпеки об'єкта.

Основами формування і функціонування системи забезпе­чення безпеки є:

- комплексне визначення поняття безпеки та її складових елементів, закріплення його у кон­цепції, стратегії, доктринах, програмах, планах та інших доку­ментах;

- формування і діяльність оптимальної структури системи, аналіз функціонування її окремих елементів;

- формування єдиного методологічного підходу, а також вироблення і прийняття єдиного законодавства з питань безпеки;

- створення чіткого механізму, метою якого було б координування діяльності елементів системи забезпечення безпеки;

- підготовка і забезпечення найкращими професійними ка­драми всіх складових елементів безпеки.

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 491;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.