Види технологічної документації та послідовність її розробки

Головними технологічними документами є карти: маршрутна, операційна, ескізів, розкрою тощо.

Маршрутна карта - це документ, який містить послідовність технологічного процесу виготовлення та контролю виробу згідно операцій технологічної послідовності з вказівками відповідних даних на обладнання, оснащення, за матеріальними, трудовими та іншими показниками.

 


Операційна карта - це документ, який містить опис операцій технологічного процесу виготовлення виробу з розподілом операцій за переходами з вказівками режиму праці обладнання, розрахункових норм та трудових нормативів, а також потрібного обладнання, оснащення та інструментів для виконання операції та переходів.

Карта ескізів - це документ, який містить графічні ілюстрації технологічного процесу виготовлення виробу та окремих його елементів.

Відомість технологічних документів - містить перелік технологічних документів, випущених на виробництві.

Технологічна інструкція - це документ, який містить опис специфічних прийомів праці або опис методики контролю технологічного процесу, правил користування обладнанням і приладами.

Відомість технологічного оснащення - містить перелік спеціальних та стандартних приладів та інструментів, необхідних для оснащення технологічного процесу виготовлення виробу та інші документи.

Ці види документів поділяються на обов’язкові і необов’язкові. До обов’язкових належать:

- маршрутні карти;

- відомості технологічних документів;

- відомості технологічного оснащення.

Необов’язкова документація складається на розсуд підприємства в залежності від характеру або умов виготовлення виробів.

Розробка та оформлення маршрутних карт (МК) виконується згідно ГОСТ 3.1118-82. Згідно цього стандарту запис виконується за встановленою символікою:

- символ А- це запис найменувань операцій, позначень документів, крім того, в цьому рядку вказана адресація, тобто номер цеху, номер операції, дільниці та ін.;

- символ Б- відповідає рядку, де вказується вид обладнання, на якому виготовляється виріб, його код, а також містяться відомості з працевитрат, відомості про розряд та кількість робітників, що виконують операцію, ступінь механізації, умови праці та ін.;

- символ К- відповідає інформації про комплектацію виробів. Якщо вироби досить важкі та складаються з великої кількості деталей, то дозволяється рядок “К” не заповнювати;

- символ М- відповідає відомостям про матеріали на дані вироби;

- символ Т- відповідає відомостям про оснащення, пристрої, прилади, інструменти за допомогою яких виконується операція.


 

Операційні карти розробляються та оформлюються згідно ГОСТ 3.1407-86. Цей стандарт дозволяє використання бланків МК, але в лівому нижньому кутку слід через риску написати “ОК”. В операційних картах додається рядок з символом “О”, в який записується перехід. Перехід містить зміст виконання прийому робітником.

Перехід обов’язково починається з дієслова у наказовій формі, наприклад: “встановити цоколь на підставку”. Якщо при виконанні переходу використовувалося оснащення, то відразу після переходу записується рядок “Т” з вказівкою оснащення і інструменту. Після рядку “Т” і в МК, і в ОК пропускається рядок, для того, щоб можна було замінити, при необхідності, або удосконалити оснащення і інструмент. Інша технологічна документація буде розглядатися в процесі вивчення наступних тем, наприклад: карти розкрою листів та рулонів, бланки відпрацювання на технологічність та ін.

 








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 3679;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.