Варіанти верстки ілюстрацій

Ілюстрації відбиваються від тексту зверху в межах 11/2 ке­гельних, знизу — 3 кегельних (знизу завжди більше, ніж звер­ху) . Якщо підпис до ілюстрації розташовується під нею, то його відбиття від рисунка має бути меншим, ніж від наступного тексту. У рахунок відбиттів входять фацети (у високому друці), тобто відбиття підраховують від видимих контурів ілюстрації. Загальна висота ілюстрації з підписом і відбиттями має бути кратною кеглю основного шрифту, а для ілюстрацій в оборку — кеглю шрифту, яким робиться оборка.

Під час верстки прямокутних ілюстрацій у куті або в край шпальти зовнішні контури розміщуються точно по лініях тек­сту шпальти (зокрема, наприклад, фацети кліше мають бути випущеними в поле).

У виданнях, у яких ілюстрації тісно пов'язані з текстом (наприклад науково-технічна література), їх, як правило, роз­ташовують після посилання і якомога ближче до нього. Бажа­но, щоб ілюстрація розміщувалася на тій же шпальті або розво­роті, що й посилання на неї. В особливих випадках допустимо переносити ілюстрацію на наступний розворот (наприклад, при об'єднанні декількох ілюстрацій в одну шпальту), при цьо­му варто доповнити посилання на рисунок словами.

Не слід заверстувати ілюстрацію на початку або напри­кінці розділу, тобто відразу після заголовка чи безпосередньо перед ним.

Не слід заверстувати ілюстрацію (крім кінцівки) на кін­цевій шпальті видання. У виданнях науково-технічної літера­тури, як виняток, це можливо, якщо посилання на рисунок знаходиться на тій же шпальті, причому він має бути закритий знизу не менше ніж трьома рядками.

Якщо ілюстрація верстається поперек шпальти (лежа­чи), вона розмішується на парній шпальті верхньою стороною

до зовнішнього, а на непарній — верхньою стороною до корін­цевого поля.

Під час верстки видання для високого друку кліше завер­стуються так, щоб на звороті з ними не збігалися штрихові ри­сунки, таблиці та заголовки великим кеглем.

Розміщення ілюстрацій на розвороті потрібно погоджува­ти за розташуванням, вирівнюючи їх з нижньою або верхньою лінією.

Якщо ілюстрація заверстується на окремій шпальті і за форматом менша від шпальти набору, то вона розміщується на оптичній середині шпальти.

Якщо з ілюстрацією великого формату на шпальті може бути розміщено у відкритій верстці не більш трьох, а в закритій, не більше шести рядків тексту, така ілюстрація має бути завер­станою на окремій шпальті.

Кілька ілюстрацій можуть бути заверстані на одній шпаль­ті без тексту. У цих випадках ілюстрації розташовують у по­рядку їх номерів у кутах і по краях шпальти, прагнучи до­триматися її прямокутності. Якщо шпальти з ілюстраціями укладаються в рамки, розмір рамок має точно дорівнювати формату текстових шпальт.

Одна ілюстрація на шпальті розміщується у відкритій верстці вгорі або внизу шпальти, в закритій — на оптичній се­редині шпальти (3/8 тексту над і 5/8 — під ілюстрацією). Дві ілюстрації на шпальті розміщуються у відкритій верст­ці вгорі або внизу шпальти, у закритій — їх розділяють не мен­ше ніж трьома рядками тексту і разом з ним виключають на оптичну середину шпальти.

Якщо ілюстрація розміщується на тій же шпальті, що й за­' головок відповідного розділу або параграфа, правило оптичної середини в закритій верстці може бути порушено. Ілюстрації, ширина яких дорівнює формату рядка набору або близька до нього, заверстуються врозріз, ілюстрації малого формату (менші формату рядка набору на 2—3 кв.) за вказів­кою у видавничому оригіналі заверстують в оборку. Не допус­кається в одному виданні заверстувати ілюстрації однакового формату в одному випадку в оборку, а в іншому — врозріз. Під час верстки врозріз двох ілюстрацій поруч, якщо вони не займають усієї ширини шпальти, прогалина між: рисунками має бути меншою бічних полів. Такі ілюстрації вирівнюють­ся з нижньою лінією. При різній висоті ілюстрацій для однієї

з них робиться оборка, яка містить не менше чотирьох рядків. Замість основного тексту дозволяється помістити в оборці під-рисунковий підпис.

Ілюстрації, що поміщаються в оборку, встановлюють у зовнішнє поле (на парних шпальтах ліворуч, на непарних — праворуч). Якщо на шпальті дві ілюстрації в оборку, другу встановлюють в корінцеве поле.

Не варто розміщати ілюстрацію врозріз безпосередньо за рядком з абзацним відступом або перед кінцевим рядком.

Не слід починати оборку кінцевим рядком і закінчувати рядком з абзацним відступом.

Абзацні відступи в оборках мають бути такими ж, як в основному тексті.

У так званій «глухій» верстці ілюстрацій оборка текстом робиться з двох боків (у багатостовпчиковій верстці можливе розміщення ілюстрацій у внутрішніх колонках і без оборки), крім того, в цьому випадку ілюстрації не можуть розміщатися по верхньому або нижньому краю шпальти.

У верстці ілюстрацій з виходом у поле краї рисунків виступають за край шпальти не менше ніж на 1/2 кв. У верстці ілюстрацій «під обріз» вихід рисунків на поле має бути дещо більшим, ніж розмір полів, що необхідно зазначати у видав­ничій специфікації (з урахуванням обрізки).

При верстці ілюстрацій на полях видання рисунки роз­міщуються з відбиттям від тексту, приблизно рівним полю, що залишається після обрізки видання, тобто посередині ширини поля; розміри полів і в цьому випадку вказуються в специфіка­ції. Якщо на полях однієї шпальти заверстують кілька дрібних рисунків, їх вирівнюють по зовнішньому краю.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 4217;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.