Особливості верстки різних видів видань

У книжкових виданнях можуть бути вклейки, вкладки або накидки, у яких розташовуються ілюстрації. Вони друкуються окремо, часто на іншому папері й іншим способом; в обсяг ви­дання не входять, а враховуються незалежно. Накидки, вклад­ки, вклейки, приклейки (додаткові елементи блоку) приєдну­ються до зошитів у процесі комплектування блоку.

Форзаци — два чотиристорінкові зошити, що служать для скріплення блоку з палітурною кришкою. Форзаци можуть бути художньо оформлені й тому відносяться до конструктив­но-оформлювальних елементів.

Палітурна кришка (обкладинка) охороняє книжковий блок від ушкодження, завершує конструкцію книги і нерід­ко містить рекламну інформацію. У палітурку оформляється низка книжкових видань, призначених для тривалого вико­ристання і збереження (зібрання творів, підручники, енци­клопедії, словники, видання для дітей і т. п.), і низка альбомів, за винятком альбомів, призначених для масового використан­ня, наприклад науково-популярних, навчальних, інструктив­них, каталогів і рекламних та ін. Зазначені видання мають іноді як конструктивно-оформлювальні елементи, так і супер­обкладинку або футляр.

В обкладинку оформляються книжкові видання, не при­значені для тривалого збереження, журнали й альбоми масово­го призначення.

При оформленні видань в обкладинку форзац не вико­ристовується. Виготовлення обкладинки простіше і дешевше, Toмy багато книг і практично всі журнали оформляються в та­кий спосіб.

Суперобкладинка призначена для оберігання палітурки від зносу й забруднення і так само, як обкладинка і палітурка, містить образотворчу, а іноді й рекламну інформацію, отже, є оформлювальним елементом. Суперобкладинка з'єднується з палітуркою за допомогою клапанів (загнутих бічних сто­ронок).

Унікальні подарункові чи сувенірні видання можуть офор­млятися у футляр, який також може бути простим (картонним) або художньо оформленим.

Активною частиною палітурки, з погляду оформлення ви­дання, є корінець палітурки. Обкладинка, корінець палітурки, суперобкладинка оформляються однотипно. Вибір шрифту для оформлення тексту обкладинки і палітурки залежить від кіль­кості тексту, кольору матеріалу і фарби для друку, найчастіше застосовується шрифт напівжирного, а іноді й жирного на­креслення.

У текстовому оформленні книжкових видань переважно витримують принцип одногарнітурності, тобто всі види текс­ту одного конкретного книжкового видання набирають із ви­користанням однієї гарнітури; виняток складають видання, присвячені опису подій різних епох, і щоб підвищити художню вартість таких видань, допускають сполучення різних гарнітур. При цьому добре поєднуються шрифти звичайної гарнітури зі шрифтами брускових гарнітур; гарнітури малоконтрастні і медієвальні (Академічна, Літературна, Банниковська) най­краще поєднуються з гарнітурами того ж графічного виду, наприклад Літературна — із Заголовною газетною, Академіч­на — з Бажановською і т. д. У наборі букварів поєднують Руба­ну і Шкільну гарнітури.

Для набору основного тексту книжкових видань, що при­значені для суцільного читання (масово-політичних видань, художньої літератури, підручників і т. д.), використовують шрифти світлого прямого накреслення кеглів 9—10 п., оскіль­ки вони зручні для читання.

Шрифт кегля 7—8 п. використовується для набору основ­ного тексту видань, не призначених для суцільного читання, наприклад словників, довідників, енциклопедій і т. п., і для на­бору додаткового тексту видань, основний текст яких набра­ний кеглем 9—10 п.

У шрифтовому оформленні дитячих видань і підручників для початкової школи використовують шрифт більш простих гарнітур, наприклад Рубаної; для середнього шкільного віку — шрифт Шкільної гарнітури. Кегль шрифту — від 10 п. і вище.

До видільних належать шрифти курсивного, напів­жирного і жирного, вузького і широкого накреслень кеглів від 6 до 16 п. Кегль заголовків може бути більшим, але най­частіше дорівнює кеглю шрифту основного набору, а іноді й меншим (кватирки, ліхтарики), але іншого накреслення. Гар­нітури для всіх видів книжкових видань вибираються з ураху­ванням виду і характеру твору, зручності читання, місткості

і художніх переваг шрифтів, способу друку і виду друкарської форми; зручності друку видання.

Співпідпорядкованість кеглів шрифту книжкового видан­ня є такою: у наборі основного тексту кеглем 9—10 п. додатко­вий текст набирають кеглем 8 п., а допоміжний — 6п.;у на­борі основного тексту кеглем 8 п. додатковий текст набирають кеглем теж 8 п., а допоміжний — кеглем 6 п.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 2983;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.