Константа хімічної рівноваги

Рівновага при хімічних реакціях

 

Розглянемо окремий випадок термодинамічної рівноваги – хімічну рівновагу. Як відомо, багато хімічних реакцій є оборотними, тобто можуть одночасно протікати в обох напрямках - прямому й зворотному. Якщо проводити оборотну реакцію в закритій системі, то через якийсь час система прийде в стан хімічної рівноваги. При цьому концентрації всіх реагуючих речовин перестануть змінюватися в часі.

Необхідно відзначити, що досягнення системою стану рівноваги не означає припинення процесу; хімічна рівновага є динамічною, тобто відповідає одночасному протіканню процесу в протилежних напрямках з однаковою швидкістю.

Хімічна рівновага є рухливою – усякий нескінченно малий зовнішній вплив на рівноважну систему викликає нескінченно малу зміну стану системи; по припиненні зовнішнього впливу система вертається у вихідний стан. Ще однією важливою властивістю хімічної рівноваги є те, що система може самовільно прийти в стан рівноваги із двох протилежних боків. Інакше кажучи, будь-який стан, суміжний з рівноважним, є менш стійким, і перехід у нього зі стану рівноваги завжди пов'язаний з необхідністю витрати роботи зовні.

 

Константа хімічної рівноваги

Кількісною характеристикою хімічної рівноваги є константа рівноваги, що може бути виражена через рівноважні концентрації сi, парціальні тиски рi або мольні частки хi реагуючих речовин. Для довільної реакції

(3.1)

відповідні константи рівноваги виражають наступним чином:

(3.2)

(3.3)

(3.4)

де р1 і р2… - парціальні тиски вихідних речовин, , ... - парціальні тиски кінцевих речовин; с1, с2 - концентрації вихідних речовин; , - концентрації кінцевих речовин; , , n1, n2 - стехіометричні коефіцієнти вихідних речовин, - стехіометричні коефіцієнти кінцевих речовин.

Константа рівноваги Кр відноситься до реакцій, які відбуваються при постійному тиску. Вона залежить тільки від температури і зв’язує парціальні тиски всіх речовин, які беруть участь у реакції. Не можна змінити парціальний тиск жодної з них, щоб це не викликало відповідну зміну парціальних тисків всіх учасників реакції і не призвело би до попереднього чисельного значення константи рівноваги при даних умовах. Такий зміст закону діючих мас.

У тих випадках, коли реакція йде при постійному об’ємі, склад реакційної суміші у стані рівноваги зручно виражати через концентрації або мольні частки. Відповідні константи рівноваги Кс та Кх. Константа рівноваги Кс, так само, як і Кр, залежить тільки від температури. Величина константи Kx, на відміну від Kc і Kp, залежить від загального тиску р.

Знаючи константу рівноваги і склад вихідної системи можна розрахувати склад системи після досягнення рівноваги. Константа рівноваги є характерна величина для кожної оборотної хімічної реакції; величина її залежить тільки від природи реагуючих речовин і температури.

 

Зв’язок між константами рівноваги Кр, Кс, Кх

На підставі рівняння стану ідеального газу, записаного у вигляді співвідношення рi = сiRT, де сi = ni, і закону Дальтона для ідеальної газової суміші, вираженого рівнянням р = Σрi, можна вивести співвідношення між парціальним тиском рi, молярною концентрацією сi і мольною часткою хi i-го компонента:

(3.5)

Звідси отримуємо співвідношення між Kc, Kp і Kx:

(3.6)

Δν – зміна кількості молей газоподібних речовин при реакції:

Δν = – ν1 – ν2 – ... + ν'1 + ν'2 + ...

Вираз для константи рівноваги зворотної реакції може бути отриманий і з кінетичних уявлень. Ми цього робити не будемо, але знатимемо, що константа рівноваги є відношення констант швидкості прямої і зворотної реакції.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 3638;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.