Форми відтворення основних фондів у ресторанному господарстві

У залежності від економічного змісту капітальних вкладень у ресторанне господарство розрізняють чотири форми їхнього відтворення: будівництво нових підприємств, розширення, реконструкція і технічне переозброєння діючих підприємств.

Нове будівництво (новобудова) – будівництво комплексу об'єктів основного, підсобного й обслуговуючого призначення знову створюваних підприємств, а також філій і окремих виробництв, що після введення в експлуатацію будуть перебувати на самостійному балансі (або на балансі базового підприємства). Будівництво здійснюється на нових площадках з метою створення нових виробничих потужностей.

До нового будівництва відноситься також будівництво на новій площадці підприємства такий же або більшої потужності замість ліквідованого підприємства, подальша експлуатація його по технічних і економічних умовах визнана недоцільної, а також у зв'язку з необхідністю, викликуваної виробничо-технологічними і санітарно-гігієнічними вимогами.

Розширення діючих підприємств – будівництво додаткових виробництв на діючому підприємстві, а також будівництво нових і розширення існуючих окремих цехів і об'єктів основного, підсобного й обслуговуючого призначення на території діючих підприємств або площадках, що примикають до них, з метою створення додаткових або нових виробничих потужностей.

Реконструкція діючих підприємств – перебудова існуючих цехів і об'єктів основного, підсобного й обслуговуючого призначення, як правило, без розширення наявних будинків і споруджень основного призначення, зв'язана з удосконалюванням виробництва і підвищенням його техніко-економічного рівня, здійснюване по комплексному проекті на реконструкцію підприємства в цілому.

Основна мета реконструкції – створення підприємства з більш високими техніко-економічними показниками, поліпшення якості готової продукції при зниженні вартості і трудомісткості блюд, що виготовляються; підвищення ефективності використання виробничих фондів, збільшення випуску продукції і т.д.

Технічне переозброєння діючих підприємств – це комплекс заходів, спрямованих на підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв, цехів і ділянок на основі впровадження нової передової техніки і технології, механізації й автоматизації виробництва, модернізації і заміни застарілого і фізично зношеного устаткування новим, більш продуктивним.

Метою технічного переозброєння діючих підприємств є всіляка інтенсифікація виробництва, збільшення виробничих потужностей, випуску продукції і поліпшення її якості при забезпеченні росту продуктивності праці і скорочення числа робочих місць, а також поліпшення інших техніко-економічних показників роботи підприємства в цілому.








Дата добавления: 2016-02-24; просмотров: 753;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.