Класифікація екскурсій

Етапи удосконалення класифікації екскурсій

Журнал «Російський екскурсант» один з перших спробував класифікувати екскурсії для учнів. Всі вони групувалися в наступні вісім типів:

1. Історико-археологічні екскурсії.Вони підрозділялися на ознайомлювальні й дослідницькі. Для учнів найбільш важливим уважався другий вид екскурсій. Беручи участь у них, школярі досліджували географічні особливості місцевості, пам'ятники старовини, стародавні книги, журнали, рукописи, гравюри, ікони, записували переказу, розповіді та пісні місцевих жителів, описували обряди й т.д. Зібрані матеріали призначалися для поповнення колекцій шкільного музею.

2. Історико-літературні.Учасники цих екскурсій відвідували місця, пов'язані з життям видатних письменників, поетів, учених, художників, державних і суспільних діячів. Важливе значення надавалося зустрічам із сучасниками знаменитих людей.

3. Природничо-історичніекскурсії мали на меті познайомити школярів із природою тієї місцевості, у якій вони живуть. Особлива увага в них зверталося на збір різних колекцій: ботанічних, зоо- і геологічних.

4. Екскурсії на фабрики та заводинайчастіше проводилися для старших класів, що вчаться. Ціль їх була визначена як профорієнтаційна.

5. Географічні та етнографічні об'єднали три різних види екскурсій: художні, географічні й етнографічні. Кожен вид окремо вважався малодоступним для школярів, тому при розробці класифікації їх об'єднали в один тип.

6. Екскурсії трудової допомоги виникли в період першої світової війни і являли собою поїздки груп учнів у село для допомоги в сільськогосподарських роботах тим селянським родинам, які через війну залишилися без робочих рук.

7.Виділеннязагальноосвітніх і побутових екскурсійбуло пов'язане з тим, що міські школярі зовсім не знали село, сільським настільки ж мало було відомо про місто. Це й визначило появу самостійних екскурсій для ознайомлення з життям села міських школярів і з життям міста - сільських. Городянам показували поля, селянська праця й побут, природу, сільським дітям - вокзали, поїзди, вулиці із трамваями, суспільні будинки, заводи, фабрики й т.д. Протягом навчального року тим, хто побував на екскурсії, поручалося зробити доповіді про побачене.

8. Екскурсії відпочинку та розвагявляли собою колективний відпочинок класу або всієї школи на природі.

Наведена екскурсійна класифікація - це перший досвід аналізу всієї розмаїтості екскурсій для учнів.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.