Сучасна класифікація екскурсій

Існує багато видів екскурсій, і, щоб орієнтуватися у цьому різноманітті, необхідна класифікація.

Класифікація в широкому розумінні - розподіл предметів, явищ, понять по класах, відділах залежно від їхніх загальних ознак.

Питання про класифікації екскурсій завжди перебувало у центрі уваги екскурсійних працівників та вчених-екскурсіонистів. Перші спроби розв‘язання цієї проблеми відносять до кінця 20-х рр. ХХ ст. Одним з варіантів класифікації форм екскурсійної роботи буде розподіл екскурсій на групи й підгрупи й відокремлення тих основних рис, які визначають характер проведення екскурсій, тобто допомагають керівникові орієнтуватися у всіх питаннях її розробки. Це відокремлення основних рис виявить кілька центральних типів екскурсій, до яких будуть залучатися проміжні класифікаційно незрозумілі екскурсії.

Екскурсійне обслуговування є як самостійною діяльністю (наприклад, у будинках відпочинку, клубах, школах), так і частиною комплексу туристських послуг (у туристичних фірмах). У наш час екскурсії класифікуються за:

а) змістом;

б) складом та кількістю учасників;

в) місцем проведення;

г) способом пересування;

д) тривалістю;

е) формою проведення.

Кожна група має властиві їй компоненти, специфіку та особливості.

За складом і кількістю учасниківекскурсії поділяються на індивідуальні та групові; для місцевого населення та туристів; для дорослих і школярів і т.д.

Особливості сприйняття екскурсійного матеріалу кожної із зазначених груп вимагають внесення змін у зміст заходів, методику й техніку їхнього проведення, а також у їхню тривалість.

За місцем проведенняекскурсії бувають: міські, заміські, виробничі, музейні, комплексні (що поєднують елементи декількох).

За способом пересуваннярозрізняються пішохідні та з використанням різних видів транспорту.

Перевага пішохіднихекскурсій полягає в тому, що, створюючи необхідний темп руху, вони забезпечують сприятливі умови для показу та розповіді.

Транспортніекскурсії (у переважній більшості автобусні) складаються із двох частин: аналізу екскурсійних об'єктів (наприклад, пам'ятників історії та культури) на зупинках і розповіді по дорозі між об'єктами, пов'язаного з характеристикою пам'ятників і пам'ятних місць, повз які проходе група.

Деякі екскурсійні установи використовують для проведення екскурсій тролейбуси, трамваї, річкові й морські теплоходи, вертольоти й т.д.

Тривалість екскурсіїстановить від 1 академічної години (45 хв.) до доби., тому розрізняють за тривалістю одногодинні екскурсії, двогодинні і т.д. Короткострокові тури (від 1 до 3-4 днів) називають маршрутом вихідного дня, у них може бути передбачено кілька екскурсій різної тривалості.

За формою проведеннярозрізняються:

-класична екскурсія являє собою сукупність показу, розповіді та особливих методичних прийомів, є найбільш розповсюдженою формою;

-екскурсія-масовка. Її учасники пересуваються за маршрутом одночасно на 10-20 автобусах, у кожному з яких працює екскурсовод. Такі екскурсії можуть містити в собі масові театралізовані постанови, фольклорні свята й т.д.;

-екскурсія-прогулянка, що сполучає в собі елементи пізнання з елементами відпочинку, проводиться в лісі, у парку, по морю, річці тощо.;

-екскурсія-лекція (до класичної екскурсії додається лекція);

-екскурсія-концерт присвячується музичній темі із прослуховуванням музичних творів;

-екскурсія-спектакль — це форма проведення літературно-художньої екскурсії, підготованої на основі конкретних творів художньої літератури й ін.

-екскурсія-спортивний матч;

Екскурсія може розглядатися як форма навчальної роботи для різних груп екскурсантів. Це може бути:

-екскурсія-консультація, що дає наочні відповіді на питання екскурсантів, є одним з видів підвищення кваліфікації;

-екскурсія-демонстрація – це найбільш наочна форма ознайомлення групи із природними явищами, виробничими процесами тощо;

-екскурсія-урок являє собою форму повідомлення знань відповідно до навчальної програми того або іншого навчального закладу;

-навчальна екскурсія (для спеціальної аудиторії) є формою навчання й підвищення кваліфікації екскурсійних працівників;

-пробна екскурсія являє собою завершальний етап індивідуальної роботи з підготовки та проведення екскурсій, форму перевірки знань у студентів або працюючих екскурсоводів при підготовці ними нової екскурсійної теми;

-показова екскурсія – це форма навчальної екскурсії, що ставить метою показати зразок того або іншого методологічного прийому на конкретному об'єкті, розкрити певну підтему тощо;

-рекламна екскурсія найчастіше проводиться для туроператорів.

Останнім часом з‘являються нові форми проведення екскурсій, наприклад:

-костюмовані, коли екскурсовод вбраний в костюм тієї епохи, про яку йдеться в темі екскурсії (рис. 3.1);

- трасові, під час проходження траси маршруту, наприклад на велосипедах, сігвеях, тощо;

- електроні (рис.3.2).

 

Рис.3.1.Приклад костюмованої екскурсії музеєм

 

Наведемо короткий опис незвичайних екскурсій світу.

1. Ночівля з тиграми. Відчути себе первісною людиною можна в каліфорнійському Парку диких тварин у Сан-Дієго. В обителі гепардів, левів, білих носорогів і жирафів збираються туристи, які бажають провести ніч в лісі з дикими тваринами. Називається екскурсія відповідно - «Рик і хропіння». Компанію групи туристів, звичайно ж, складають досвідчені інструктори. Крім пари сотень доларів, «відпочиваючим» при собі потрібно мати намет, спальний мішок, подушку та відеокамеру. З настанням сутінків в каліфорнійському заповіднику є на що подивитися - у тварин починається справжня африканська полювання.

2. Десять годин в англійській казці. Після виходу в світ казки Джоан Роулінг про Гаррі Поттера його шанувальники масово переїхали до Лондона. «Перечитавшись» книжки, деякі з них намагалися проникнути на казкову платформу «9 і ¾» і потрапити на поїзд, що прямує в казковий університет Хогвартс. Тут британські турагентства задумалися і «спорудили» екскурсію по казковій Англії, а точніше місцями зйомок фільму про маленького чарівника.

Рис.3.2.Приклад електронного екскурсовода

 

Крім вже згаданої платформи, в екскурсію включили відвідування зоопарку з удавом, який розмовляє, чарівної лавки в лондонській підворітті, коридорів і залів Оксфорда і Глостера. Тут наочно можна побачити відомі з фільму «чарівні» місця: наприклад, бібліотеку, де Поттер ховався під плащем-невидимкою, стародавній зал, де висіли портрети, які розмовляли.

3. Як німці платять за те, що їх навантажують роботою. Але якщо любителів чарівного Гаррі ще хоч якось можна зрозуміти, то численних німецьких туристів, що наповнюють землі Сицилії, зовсім вже складно. Зараз вони розважаються тим, що їздять збирати врожай цитрусових і платять за це гроші. По стопах Тома Сойера, отримував подвійну вигоду при фарбуванні забору, пішов сицилійський підприємець Сальваторе Кутроне. Займаючись продажем цитрусових в Баварії, італієць зіткнувся з браком робочої сили у себе на батьківщині, на плантаціях. Тому в одному з рекламних оголошень винахідливий Сальваторе запропонував німцям тижневу подорож на острів: збирати врожай, а у вільний час оглядати околиці.

4. Зцілюють духи Нового Орлеана. Напередодні Вальпургієвої ночі (з 30 квітня на 1 травня) зростає попит на екскурсії з привидами. Найпопулярнішими місцями в цей час стають кладовища Лафайет і святого Луї в Новому Орлеані (США). Кладовища ці дійсно особливі: атмосфера тотального запустіння і напівзруйновані склепи надихнули культову письменницю Ганну Райс на створення містичної саги про вампірів, а незабаром тут був знятий фільм «Інтерв'ю з вампіром». Навіть після позаторішнього катастрофічної повені інтерес до екскурсії не зник, туристів, як і раніше, ведуть опівночі уцілілими стежками. Саме в цей час, за твердженням організаторів, духи оживають. Обов'язковий пункт програми - склеп знаменитої чаклунки Марі Лаво. Кажуть, її привид досі гуляє по алеях кладовища і навіть іноді лікує хворих.

5. Львівські привиди дуже милі. Українською столицею духів можна назвати Львів. Тут без привиди не обійдеться жоден пристойна екскурсія підземеллями. Наприклад, у підземелля Єзуїтського костелу наляканих страшилками про перевертнів туристів на виході проводжає добрий привид в чернечій рясі. Якщо цього мало, то любителям адреналіну радять навідатися в міську ратушу перед закриттям - кажуть, там у цей час гуляє даний привид Безрукого ката.

6. Темна Прага. Напередодні нового 2013 року в столиці Чехії великою популярністю користувалася екскурсія по місцям, які взагалі не відвідували екскурсоводи намагаються оминути. Це вулиці та провулки. Де збираються повії, безхатченки тощо. Цікаво, що проводять ці екскурсії колишні наркомани, повії, які пройшли реабілітацію. Це допомагає їм соціально адаптуватися. Частину грошей за такі екскурсії перераховують у у благодійні фонди[7].








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1123;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.