Навчальний, навчально-творчий і творчий натюрморти. їх мета і завдання

Як у навчальному, так і в творчому натюрморті автор мусить бути точним у передачі істотних і характерних рис натури. Якщо художник змістить будь-який елемент композиції відносно до натури, але збереже при цьому розмірні, тонові, кольорові відношення, масштабність елементів і надасть натюрморту той чи інший яскраво виражений устрій, то цим він не погрішить проти точності, а навпаки може наблизитись до неї.

Мета і завдання навчального і творчого натюрморту різні, але їх зміст співпадає. Наприклад, графічні і просторові основи композиції натюрморту — загальні для творчої і навчальної роботи. Вони змушують вибирати формат рисунка або полотна відповідно до сюжетного задуму. Наступне завдання — визначення місця і величини зображення відносно формату, а також щільності зображення відносно простору. Критерієм оцінки його виконання служить відносна рівновага елементів композиції в системі «фігура-фон». Вона допомагає створювати гармонійно зрозуміле за формою композиційне вирішення картини, рисунка, а особливо — переконливий кольоровий і тоновий перехід від щільності (фігури) до простору (фону) і навпаки в місцях їх дотику.

Від характеру використання виражальних засобів (контур, тінь, світлотінь, колір, контраст, ритм тощо) залежить образний зміст натюрморту.

Завдання навчальної постановки натюрморту:

1)укомпонувати натюрморт у формат;

2)передати виразність і цілісність групи предметів, їх об'єм і освітлення засобами світлотіні або кольоровими відношеннями;

3) знайти загальне кольорове вирішення.

Завдання творчої постановки — виділити із великої кількості явищ і подій найбільш характерні, типові та взяти їх за основу. Компонуючи постановку на площині, необхідно вносити від себе в композицію моменти нового змістовного значення, нової теми, змінювати характер групування предметів, уточнювати характер колориту, освітленості.

Залежно від теми, що розкриває ту чи іншу галузь діяльності людини, і від рис творчої індивідуальності художника характер натюрморту може бути:

- ліричним;

- інтимним;

- монументальним;

- героїчним;

- урочистим тощо.

Через предмети натюрморту ми бачимо людей (професію), їх заняття та характер епохи.

 

Мал. 4.1

1)А. Г. Петрицький;

2)М. О. Шелюто;

3)Л. Ю. Крамаренко;

4)А. М. Ерделі;

5)С. Ф. Шмико;

6)Є. В. Волобуєв;

7)Т. О. Хитрова.

 

 








Дата добавления: 2016-02-11; просмотров: 1644;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.