Реакції відщеплення (елімінування) атома галогену (Е).

Під дією спиртового розчину лугу разом з нуклеофільним заміщенням у галогеналкілах відбуваються конкурентні реакції дегідрогалогенування (відщеплення галогеноводню) з утворенням алкенів:

Реакції відщеплення бувають мономолекулярні (першого порядку) Е1або бімолекулярні (другого порядку) E2 і протікають під дією концентрованих спиртових розчинів сильних основ, на відміну від реакцій SN, для протікання яких достатньо розведеного розчину лугу.

Реакція відщеплення ЕІ. За цим механізмом реагують третинні галогенопохідні.

Швидкість процесу визначається повільною стадією - іонізацією, потім настає швидкий розпад утвореного карбокатіона на алкен і протон, причому останній зв’язується нуклеофілом.

У даній реакції ОН¯ діє не як нуклеофіл, а як основа, атакуючи і пізніше відриваючи протонізований атом водню біля β-вуглецевого атома.

Застосування іонізуючого розчинника і розгалуженість вуглеводневого радикала в галогеналкілі сприяють протіканню реакції за механізмом Е1. Швидкість цієї реакції залежить від концентрації тільки алкілгалогеніду.

V=k[R­Hal].

Реакція Е1, як правило супроводжується ракцією SN1.

Реакція відщеплення Е2. За цим механізмом відрив протона та втрата НаІ¯ відбуваються одночасно, (синхронно) у присутності сильної основи, через перехідний стан. У перехідному стані нуклеофіл утворює частковий зв’язок з протоном при β-вуглеці і одночасно частково розривається зв’язок С-НаІ (β-елімінування).

Такій взаємодії нуклеофіла з воднем біля β-вуглецевого атома сприяє -І-еф. галогена, за рахунок якого поляризується зв’язок С-Н.

Швидкість цієї реакції пропорційна концентрації як галогеналкіла, так і нуклеофіла:

РеакціяЕ2,як правило, супроводжується реакцією SN2.

Реакція відщеплення галогеноводнів від алкілгалогенідів складної будови відбувається за правилом Зайцева: водень відщеплюється від сусіднього найменше гідрогенізованого атома вуглецю, іншими словами, утворюється алкен з максимальним числом замісників біля С=С-зв’язку.

Інколи відбувається відщеплення α-водневого атома в галогеналкілі (α-елімінування). Особливо це характерно для тригалогенометанів.

В результаті цієї реакції утворюються проміжні частинки типу карбенів (див.стор. ).








Дата добавления: 2016-02-11; просмотров: 2759;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.