Основні види правопорушень у сфері інформатизації

На ґрунті прагнення отримати вигоду з володіння інформацією або неправомірного одержанням інформації відбуваються множинні правопорушення. У цьому плані сфера інформатизації має істотну специфіку, обумовлену нематеріальною сутністю інформації.

При цьому відбуваються не тільки вульгарні порушення тих або інших законів, що, природно, теж має місце, але готуються й робляться досить тонкі й вишукані ходи. У процесі розгляду на всіх рівнях як з боку порушників, так і з боку правовласників широко застосовуються специфічні категорії сфери інформатизації й інформаційних технологій, які потребують відповідної предметної кваліфікації юристів - учасників процесу. Спроби здійснення різних правопорушень відбуваються через "діри в законах", у тому числі й у сфері інформатизації.

У сфері інформатизації мають місце всі типові форми зазіхання на об’єкт, що захищається: розкрадання, перекручування, підробка, знищення й т.д. із найрізноманітніших спонукань.

Досить багато судових процесів, в основі яких лежить зазіхання одних фірм на продукти інших. При цьому неявно припускається, що в основі оригінальних "фірмових" продуктів, зрештою, лежить те або інше "ноу-хау", що має автора. І хоча позов може не містити прямо вимог захисту авторських прав, побічно ця обставина в таких справах завжди присутня. Однак довести авторство на сучасному рівні переплетення робіт і результатів дуже непросто.

Глобальним і досить масштабним видом правопорушень у сфері інформатизації й інформаційного бізнесу є так зване піратство. Із цього приводу постійно наводяться приклади правопорушень, що мають місце у різних частинах світу. Асоціація міжнародних виробників програмного забезпечення Business Software Alliance (BSA), яка об’єднує компанії Lotus, Novell й Microsoft, усіма силами сприяє боротьбі з піратами й піратством.

В Україні комп'ютерне піратство є досить розповсюдженим правопорушенням.

За сумою втрат від піратства на першому місці виявилися США (2,8 млрд. дол.), а за рівнем - В'єтнам (98% програм були тут піратськими).

Тема комп'ютерного піратства завжди була розмінною монетою в політико-економічній грі. Відомі численні претензії до України, хоча не менш високий рівень піратства в інших країнах (Китай - 96%, Індонезія - 93%) не заважає іноземним компаніям й урядам активно взаємодіяти з ними. А Ірландія, що є другою в Західній Європі країною за рівнем поширення нелегальних програм (65% при середньому рівні по регіоні 39%), - улюблене місце для розміщення заводів американських комп'ютерних компаній.

Великий інтерес представляє також методика, за якою проводиться дослідження компанією IPR. Справа в тому, що у випадку комп'ютерного піратства, як і в інших аналогічних ситуаціях (наприклад, збір податків), практично неможливо безпосередньо підрахувати приховувані обороти. Масштаби подібних явищ можна оцінити лише по їх зовнішніх проявах, наприклад по аналізу структури споживання.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 496;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.