Установка і прилади. Лабораторна установка складається з двохступінчатого поршневого компресора повітряного охолодження, механічного індикатора МИ-2

Лабораторна установка складається з двохступінчатого поршневого компресора повітряного охолодження, механічного індикатора МИ-2, який приєднаний до робочого об'єму першого ступеня компресора. Барабан індикатора крізь систему блоків з'єднаний шнуром з шайбою, закріпленою на кінці колінчастого валу компресора (рис.5). Тиск повітря після компресора регулюється вентилем, встановленим в нагнітальному патрубку другого ступеня.

Рис.5. Принципова схема будови і роботи механічного індикатора:

1 - циліндр компресора; 2 - індикаторний кран; 3 - корпус індикатора; 4 - втулка; 5 - поршень індикатора; 6 - шток;

7 - калібрована пружина; 8 - важіль записуючої системи;

9 - записуючий штифт; 10 - барабан індикатора;

11 - індикаторний папір; 12 - шнур приводу барабана;

13 - ходозменшувач; 14 - поршень компресора.

 

Частота обертання колінчастого валу визначається ручним тахометром.

Конструктивні розміри компресора: діаметр циліндру першого ступеню – 106 мм, діаметр циліндру другого ступеню – 54 мм, хід поршня – 89 мм.

Механічний індикатор прутково-пружинного типу МИ-2 – це самопишучий манометр, який застосовується для запису (зняття індикаторних діаграм) швидко протікаючих періодичних процесів зміни тиску в циліндрі швидкохідних машин.

Тиск, який виникає в циліндрі машини в залежності від шляху, що проходить поршень, зображується графічно в вигляді замкнутої кривої в координатах “тиск-об'єм циліндра”.

Площа діаграми в деякому масштабі зображує роботу, яка розвивається для двигунів, або поглинається для насосів і компресорів в циліндрі машини.

Індикатор забезпечений комплектом пруткових пружин різної жорсткості. Масштаб пружин набитий на гайках пружин.

Індикатор тиску МИ-2 складається з трьох частин: корпуса, індикаторної головки з записуючою системою і барабана, на якому закріпляється індикаторний папір (рис.5).

Прилад працює таким способом. Гази з циліндру потрапляють в канал індикаторного штуцера і при відкритому крані індикатора тиснуть на поршень приладу, який розташований в індикаторній голівці, закріплений на корпусі гайкою. Поршень має можливість здійснювати зворотно-поступальний рух.

З поршнем системою важелів зв'язаний важіль записуючого механізму, на кінці якого розміщений латунний олівець. Натиск олівця на індикаторний папір регулюється упорним гвинтом.

В отвір штоку поршня входить стержень каліброваної пружини. Вона забезпечує сувору пропорційність між зміною тиску в циліндрі поршневої машини і відповідним переміщенням поршня індикатора.

Для кріплення індикаторного паперу на барабані служить пластичноподібний паперотримач, закріплений двома ґвинтами на основі циліндра барабана і складений з двох пластинчатих пружин.

Олівець здійснює переміщення тільки по прямій, тому для одержання індикаторної діаграми потрібен обертальний рух барабану, котрий йому надає шнур, накручений на нижню частину барабану. Шнур приводиться в рух від валу через особливий механізм – індикаторний привід. При цьому кут оберту барабана пропорційний шляху, пройденому поршнем компресора.

В результаті двох рухів – повороту барабана (пропорційно ходу поршня) і поступального руху олівця (пропорційно тиску газів в циліндрі) на папері записується діаграма зміни тиску газу в залежності від шляху поршня (а значить і об'єму циліндра), тобто індикаторна діаграма.

Щоб закріпити індикаторний папір на барабані, необхідно відвести пишучий важіль від поверхні барабана, повернувши пишучий механізм зліва направо за голівку установочного гвинта, після цього індикаторний папір згорнути в циліндр, діаметр якого повинен приблизно дорівнювати діаметру барабана. Кінці затиснути між пальцями і надіти папір на барабан так, щоб вони входили через проріз паперотримача, папір стиснути навколо барабана.

Пуск компресора здійснити з допомогою кнопки "пуск", відкрити індикаторний кран і при допомозі вентиля на нагнітальному трубопроводі другого ступеня дати навантаження пружині без запису на барабан, після чого миттєво легким натиском пальця на голівку регулюючого гвинта записати діаграму. Після запису діаграми відвести олівець від барабану, закрити індикаторний кран і зупинити компресор натиском на кнопку "стоп".

Після зупинки компресора на індикаторній діаграмі записати атмосферну лінію, для чого повернути маховик компресора на 360° і легко натиснути пальцем на регулювальний гвинт. Зняти з барабану папір з зафіксованою індикаторною діаграмою.

На знятій індикаторній діаграмі записати масштаб пружини індикатора (набито на гайці пружини), частоту обертання колінчастого валу (заміряти під час експерименту), і дату запису діаграми.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 762;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.