Контроль стану навколишнього середовища

 

Боротьба з забрудненням навколишнього природного середовища в промислових районах, містах і на промислових майданчиках заводів, фабрик і ТЕС – це складна науково-технічна задача, основою для вирішення якої є наявність надійних методів і засобів контролю та прогнозування якості навколишнього середовища.

За допомогою контролю визначається якісний стан навколишнього і виробничого середовища, перевіряється виконання запланованих природоохоронних заходів, виявляються і фіксуються порушення санітарно-гігієнічних та інших норм і правил. Пропонуються або приймаються заходи для ліквідації виявлених недоліків і порушень, ставиться питання про покарання винних.

Дієвість природоохоронного контролю на виробництві значно залежить від раціональної системи відповідних відомчих контрольних служб, від їх взаємозв’язку і взаємодії з зовнішніми державними органами управління і контролю в цій галузі. При цьому важливе значення має правове регулювання цих питань, вибір і застосування найбільш ефективних форм і методів контрольної діяльності, форм реагування при виявленні недоліків.

В систему органів, здійснюючих природоохоронний контроль, входять державний контроль, громадський контроль і прокурорський нагляд за додержанням законодавства про охорону навколишнього середовища.

Таблиця 10.1 – Критерії оцінювання забруднення атмосферного повітря

 

Рівень забруднення Ступінь небезпечності Кратність перевищення ГДЗ Процент випадків перевищення ГДЗ
Допустимий Безпечний менше 1
Недопустимий Слабко небезпечний більше 1…2 більше 0…4
Недопустимий Помірно небезпечний більше 2…4,4 більше 4…10
Недопустимий Небезпечний більше 4,4…8 більше 10…25
Недопустимий Дуже небезпечний більше 8 більше 25

Примітки:

1. Наведена у таблиці шкала для оцінювання рівня та ступеня небезпечності забруднення атмосферного повітря приймається тимчасово і буде коректуватися при накопиченні нових даних.

2. Графа 4 таблиці використовується у випадках оцінювання результатів лабораторних досліджень фактичного забруднення атмосферного повітря.

Державний контроль у галузі охорони навколишнього середовища здійснюється Радами народних депутатів та їх виконавчими і розпорядчими органами, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, його органами на місцях та іншими спеціально уповноваженими державними органами.

Державному контролю підлягають використання і охорона земель, надр, поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, лісів та іншої рослинності, тваринного світу, морського середовища та природних ресурсів територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони країни, природних територій та об’єктів, які підлягають особливій охороні, стан навколишнього природного середовища.

Порядок здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та використанням природних ресурсів визначається Законом України про охорону навколишнього середовища та іншим законодавством України.

Громадський контроль у галузі охорони навколишнього середовища здійснюється громадськими інспекторами охорони навколишнього природного середовища згідно з Положенням, яке затверджується Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

Громадські інспектори охорони навколишнього природного середовища:

а) беруть участь у проведенні спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок за додержанням підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про охорону навколишнього природного середовища, додержанням норм екологічної безпеки та використанням природних ресурсів;

б) проводять перевірки і складають протоколи про порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища і подають їх органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища чи правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

в) подають допомогу органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища в діяльності щодо запобігання еколо­гічним правопорушенням.

Нагляд за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому органи прокуратури.

При здійсненні нагляду органи прокуратури застосовують надані їм законодавством України права, включаючи звернення до судів або арбітражних судів з позовами про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та про припинення екологічно небезпечної діяльності.

Найбільший досвід щодо здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища набутий органами Міністерства охорони здоров’я України. Санітарний нагляд здійснюється розгалуженою системою органів і закладів санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України.

В процесі здійснення поточного санітарного нагляду в області охорони навколишнього середовища санітарна служба здійснює нагляд за виконанням державними органами і підприємствами санітарних норм і правил щодо запровадження заходів для попередження та ліквідації забруднення навколишнього середовища шкідливими викидами і господарсько-побутовими відходами.

Службові особи органів санітарного нагляду можуть безперешкодно відвідувати об’єкти в будь-який час доби і давати вказівки про усунення виявлених порушень, а також вимагати від посадових осіб і окремих працівників відомості та документи потрібні для перевірки. Рішення і висновки органів санітарного нагляду обов’язкові для виконання всіма посадовими особами і громадянами. Головним санітарним лікарям надано право:

- робити висновки до проектів перспективних планів розташування промислових підприємств і про відповідність діючим нормам і правилам промислових та інших споруд, які вводяться в експлуатацію;

- забороняти чи припиняти діяльність діючих виробничих об’єктів;

- ставити питання про прийняття до винних осіб заходів дисцип-лінарного чи громадського впливу;

- накладати штрафи на винних осіб в адміністративному порядку.

Безпосередньо у виробничому об’єднанні та промисловому підпри-ємстві можна виділити систему підрозділів і служб – відділи управління, бюро, групи, окремі спеціалісти, які займаються питаннями контролю в області охорони навколишнього середовища. Координує їх роботу підрозділ з охорони навколишнього середовища.

Серед інших виробничих служб, які мають відношення до здійснення природоохоронного контролю на виробництві, необхідно назвати відділ капітального будівництва, відділи головного енергетика, механіка, лабораторію автоматизації та механізації виробничих процесів, центральну виробничу (заводську, фабричну, дослідну, хімічну) лабораторію тощо.

Поряд з відомчим контролем в області охорони навколишнього природного середовища на виробництві велике значення має громадський контроль, що законодавчо закріплено в Законі про охорону природи України, а також в законодавчих актах про охорону землі, надр, води, лісу, атмосферного повітря, тваринного світу тощо.

Спеціальними добровільними товариствами, здійснюючи громадський контроль в області охорони навколишнього природного середовища, виступають товариства охорони природи. Такими масовими організаціями є Українське товариство охорони природи, членами якого є понад 10 млн. чоловік.

 


Контрольні запитання

1. Наведіть основні вимоги чинного законодавства до розташування підприємств, споруд та інших об’єктів, які негативно впливають на стан атмосферного повітря.

2. Опишіть вимоги до вибору району будівництва підприємства.

3. Розкажіть про особливості компонування будівель і споруд на промисловому майданчику.

4. Поясніть суть та наведіть розміри санітарно-захисних зон для підприємств різних класів.

5. Розкрийте особливості упорядкування санітарно-захисних зон.

6. Обґрунтуйте необхідність регулювання викидів при несприятли-вих метеорологічних умовах.

7. Опишіть вимоги до розроблення заходів щодо скорочення викидів в період несприятливих метеорологічних умов.

8. Наведіть заходи щодо скорочення викидів при першому режимі роботи підприємства.

9. Опишіть заходи щодо скорочення викидів при другому режимі роботи підприємства.

10. Охарактеризуйте особливості заходів для скорочення викидів при третьому режимі роботи підприємства.

11. Обґрунтуйте необхідність проведення оцінювання забруднення атмосферного повітря населених місць.

12. Охарактеризуйте гігієнічні нормативи допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць.

13. Наведіть порядок розрахунку сумарного показника забруднень сумішшю речовин.

14. Поясніть суть критеріїв оцінювання забруднення атмосферного повітря населених місць.

15. Опишіть порядок здійснення контролю за якісним станом навколишнього середовища.









Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 2052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.