Правила оцінювання забруднення атмосферного повітря

Оцінювання фактичного або прогнозованого (розрахункового) рівня забруднення атмосферного повітря проводиться шляхом зіставлення показника забруднення ( ) однією речовиною або сумарного показника забруднення ( ) сумішшю речовин з показником гранично допустимого забруднення ( ). Допустимим визнається рівень, що не перевищує .

Сумарний показник забруднення ( ) сумішшю речовин розра-ховується за формулою:

 

, (10.4)

 

де – значення фактичних або прогнозованих концентрацій речовин, що входять до складу суміші, мг/м3);

– значення гранично допустимих концентрацій відповідних забруднювальних речовин, що входять до складу суміші, мг/м3);

– значення коефіцієнтів, які враховують клас небез-печності відповідної речовини: для речовин 1-го класу – 0,8; 2-го класу – 0,9; 3-го класу – 1,0; 4-го класу – 1,1.

Примітки:

1. У випадку відсутності значень ГДК при прогнозуванні приземних концентрацій приймаються значення ОБРВ без врахування значень коефіцієнтів К.

2. Відповідно до ГОСТ 17.2.3.01-86 „Охрана природы. Атмосфера. Правила контроля качества атмосферного воздуха” та „Руководства по контролю загрязнения атмосферы” (РД 52.04.186-89) для оцінювання результатів досліджень на стаціонарних і маршрутних постах використовуються максимальні разові і середньодобові ГДК, на підфакельних – максимальні разові ГДК. Для оцінювання прогнозованих (розрахункових) концентрацій використовуються значення максимальних разових ГДК.

3. Відповідно до ОНД-86 „Методика расчета концентраций в атмосферном воздухе вредных веществ, содержащихся в выбросах предприятий” для речовин, які мають встановлені лише середньодобові гранично допустимі концентрації використовується наближене співвідношення між максимальними значеннями разових і середньодобових концентрацій і потребується щоб .

Для встановлення показника забруднення ( ) атмосферного повітря використовуються значення фактичних концентрацій ( ), виражені у мг/м3 і одержані при їх статистичному обробленні відповідно до вимог „Руководства по контролю загрязнения атмосферы” РД 52.04.186-89. При цьому для розрахунку або значення C приймаються:

- для характеристики забруднення атмосферного повітря в районі окремих стаціонарних постів – середньоарифметичне значення з числа разових або середньодобових концентрацій, виміряних протягом року;

- для характеристики забруднення атмосферного повітря в зоні впливу окремого об’єкта чи групи об’єктів – максимальне значення концентрації, визначене як статистично достовірна максимальна величина з числа разових концентрацій, виявлених в окремих точках населеного пункту (на стаціонарних, маршрутних чи підфакельних постах або в точках при експедиційних (епізодичних) обстеженнях.

Для характеристики забруднення атмосферного повітря на основі розрахункових даних використовуються максимальні разові концентрації, одержані для конкретної території населеного пункту при розрахунках розсіювання викидів.

У населених пунктах, де відсутні спостереження за рівнями вмісту шкідливих домішок, для орієнтовної оцінки забруднення атмосферного повітря можливо використовувати дані розрахунків на ЕОМ, виконаних відповідно до затверджених Мінекобезпеки України методик і програм.

Оцінювання забруднення атмосферного повітря проводиться з урахуванням кратності перевищення показників забруднення ( ) їх нормативного значення ( ) і включає визначення рівня забруднення (допустимий, недопустимий) та ступеня його небезпечності (безпечний, слабконебезпечний, помірно небезпечний, небезпечний, дуже небезпечний) згідно з таблицею 10.1.

У випадках, коли при оцінюванні забруднення атмосферного повітря сумішшю речовин виявляється перевищення значення , повинні визначатись провідні компоненти. Провідними вважаються ті речовини в суміші, індивідуальні значення яких перевищують допустимі рівні (згідно з таблицею, гр. 3).

Для досягнення допустимого рівня вмісту шкідливих домішок в атмосферному повітрі (який не буде перевищувати значення даної суміші речовин) повинні пропонуватись та здійснюватися заходи, спрямовані на відповідне зниження їх концентрацій. Характер та строки реалізації заходів для охорони атмосферного повітря визначаються залежно від ступеня небезпечності його забруднення (згідно з таблицею).








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.