Санація балансу. Зменшення статутного фонду підприємства

Розглянемо тепер комплекс санаційних заходів, спрямованих на реструктуризацію пасивів підприємства. Ці заходи пов'язані зі зміною розмірів і структури фінансових джерел формування активів.

Зазнаючи збитків, підприємства, як правило, не зацікавлені відображати їх у своїй звітності, зокрема в балансі. Особливо це стосується акціонерних товариств, оскільки їх баланси публікуються в пресі. За наявності балансових збитків суб'єктам господарювання дуже важко розраховувати на залучення фінансових ресурсів із зовнішніх джерел, оскільки як для кредиторів, так і для потенційних інвесторів збиткове підприємство є непривабливим об'єктом фінансування.

Потім збиткові підприємства можуть звернутися до санації балансу (чиста санація). Чиста санація передбачає покриття відображених у балансі збитків за рахунок власних і прирівнюваних до них коштів. Відповідно до законодавства України збитки підприємств можуть списуватися за рахунок резервних (страхових) фондів, коштів цільового призначення (спеціальні фонди і цільове фінансування) або за рахунок санаційного прибутку, що може утворитися при зменшенні статутного фонду підприємства. Ліквідність і платоспроможність підприємства в результаті чистої санації не поліпшуються, оскільки підприємство не залучає додаткових фінансових ресурсів.

Санація балансу за рахунок санаційного прибутку доцільна лише тоді, коли вичерпані інші можливості покриття балансових збитків. Даний (розрахунковий) прибуток утворюється у результаті зменшення статутного фонду підприємства. Санаційний прибуток – це прибуток, що виникає внаслідок викупу підприємством власних корпоративних прав (акцій, паїв) за курсом, нижчим за номінальну вартість цих прав, або в результаті їх безкоштовної передачі для анулювання, зниження номінальної вартості, або при одержанні безповоротної фінансової допомоги від власників корпоративних прав, кредиторів та інших зацікавлених у санації підприємства осіб.

Перша складова санаційного прибутку дорівнює різниці між номінальною вартістю корпоративного права і ціною його викупу емітентом і витратами, пов'язаними із процедурою викупу прав і зменшенням статутного фонду. Якщо корпоративні права надаються для анулювання безкоштовно, то санаційний прибуток буде дорівнювати номінальній вартості наданих для анулювання прав, за винятком витрат, пов'язаних зі зменшенням статутного капіталу.

Державною комісією з коштовних паперів і фондового ринку затверджене «Положення про порядок збільшення (зменшення) статутного фонду акціонерних товариств». Цим положенням і Законом України «Про господарчі товариства» передбачені два методи зменшення статутного фонду акціонерного товариства:

1 Зменшення номінальної вартості акцій (деномінація).

2 Зменшення кількості акцій існуючої номінальної вартості.

Зменшення номінальної вартості може здійснюватися об'єднанням декількох акцій в одну (конверсія). Обсяги зменшення статутного капіталу визначаються рішенням зборів акціонерів, пайовиків. Законодавством встановлено, що підприємство повинне покрити збитки акціонерів, пов'язані зі зменшенням статутного фонду.

Санація викупом акцій (придбанням паїв) у власників.Акціонерне товариство має право викупити в акціонера оплачені ним акції для наступного перепродажу, поширення серед своїх працівників або анулювання. Зазначені акції повинні бути реалізовані або анульовані в строк, не більший ніж один рік. Це саме стосується і товариства з обмеженою відповідальністю щодо придбання ним паїв учасників товариства.

Санація із залученням коштів власників підприємства. Найбільш зацікавленими в санації неспроможного підприємства особами є його власники (акціонери, пайовики і т.п.). Вони, як правило, несуть значний тягар фінансування санаційних заходів. Фінансування санації власниками може здійснюватися:

а) збільшенням (зменшенням) статутного фонду;

б) наданням позик;

в) наданням цільових внесків на безповоротній основі.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 696;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.