Форми міграційних просторів

Міграційні простори становлять частину будь-якого спорудження й займають значну частину архітектурного об’єму. Форма й масштаб подібних просторів повинні відповідати найрізноманітнішим потребам людських рухів під час ходьби та зупинок за необхідності відпочинку тощо.

Форми міграційного простору варіюються залежно від того, як:

– окреслені його границі;

– його форма співвідноситься з формами просторів, які він зв’язує;

– задано масштаб, пропорції, умови освітлення й огляду;

– розташовуються входи до нього;

– вирішується ситуація з перепадами рівнів (наявність сходів, пандусів тощо).

Міграційні простори бувають:

а) замкнуті ― утворюють галерею або окремі коридори, зв’язані з просторами через прорізи в стінній площині;

б) відкриті з однієї сторони ― утворюють балкон, галерею, візуально й просторово злиті зі з’єднаними просторами;

в) відкриті по обидва боки ― утворюють колонаду, що фізично продовжує простір, через який вони проходять.

Ширина й висота перехідного простору повинні пропорційно відповідати типу руху в ньому. Громадський променад повинен відрізнятися за масштабом від переходу в приватному маєтку або від службового коридору.

Вузький замкнутий прохід, природно, спонукає рухатися вперед. Секційне розширення міграційного простору дозволяє збільшити потік руху, створити місця для зупинки, забезпечити різноманітний огляд. Його можна також збільшувати за рахунок злиття із просторами, через які він проходить (рис. 3.43).

 

 

 


У великому просторі прохід може не мати чітких меж обрисів, у такому випадку він буде залежати від характеру використання приміщення й розташування меблів (рис. 3.44).

 

 

 

 


Сходи створюють вертикальні зв’язки між поверхами будинку або в зовнішньому просторі. Ухил сходів, заданий висотою підйому, повинен бути спроектований відповідно до реальних рухів тіла людини. По занадто крутих сходах фізично й психологічно важко, а часом і небезпечно підніматися. Східці пологих сходів повинні мати глибину та висоту, що відповідають людському кроку (рис. 3.45, 3.46).

 

 

 


 

 

 


Сходи повинні мати достатню ширину не тільки для проходу людини, але й для переміщення різноманітних предметів, у тому числі меблів і обладнання. Ширина сходів ― це також своєрідний «ключ» до визначення їхнього характеру. Широкі пологі східці начебто запрошують увійти, тоді як круті й вузькі сходи зазвичай ведуть у більш приватні приміщення (рис. 3.47).

Сходові марші перериваються сходовими майданчиками, що дозволяють відпочити під час підйому чи спуску. Разом з ухилом сходів, розташування майданчиків визначає ритм і темп руху людини на сходах. Зв’язуючи різні рівні, сходи можуть підсилювати динаміку руху, а також переривати його, визначати зміни напрямку або зупиняти рух.

 

 

 

 


а) в)

 

б) г)

 

Конфігурація сходів задає напрямок руху при підйомі або спуску. Існує декілька основних типів конфігурації: пряма, кутова, U-подібна, заокруглена, спіральна різних видів тощо (рис. 3.48 ― 3.50).

 

 

 


 

б)

 

 

 

 


 

 

Сходи являють собою тривимірну форму, оскільки їхній спуск і підйоми відбуваються в тривимірному просторі. Ця особливість за умов відповідного облаштування і оздоблення дозволяє трактувати сходи як скульптурний елемент. Більше того, простір зі сходами може сформуватися в грандіозну скульптурно-сходову композицію (рис. 3.51― 3.53).

 

 

 


 

 









Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 610;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.