Прогнозні показники бідності

 

Показники 2002 рік 2003 рік 2004 рік 2010 рік
Рівень бідності 25,5 21,5
Рівень крайньої бідності
Глибина бідності 21,5 20,5

 

В основі стратегії подолання бідності мають бути комплексні підходи, зорієнтовані як на бідних, так і на відносно забезпечені верстви населення. Діяльність держави, спрямована на підвищення рівня життя всіх верств населення незалежно від їх майнового стану, повинна ґрунтуватися на забезпеченні сталого економічного зростання, поліпшення ситуації на ринку праці. Водночас потрібне зниження майнової нерівності шляхом запровадження гнучкої податкової політики, раціональних соціальних трансфертів, стимулювання малого та середнього бізнесу, захисту прав дрібних акціонерів, легалізації "тіньової" діяльності і незареєстрованих доходів.

Необхідна передумова подолання бідності – забезпечення працездатним верствам населення умов для самостійного вирішення проблем підвищення добробуту, збалансування попиту і пропозиції на ринку праці, запобігання безробіттю.

Наступна важлива передумова – підвищення доходів від трудової діяльності шляхом реалізації заходів, спрямованих на зростання реальної заробітної плати; встановлення економічно та соціально обґрунтованих рівнів мінімальної заробітної плати; забезпечення підтримки купівельної спроможності населення через індексацію його грошових доходів; здійснення комплексу заходів щодо стимулювання легалізації незареєстрованої трудової діяльності; зменшення оподаткування фонду оплати праці.

Запобіжним захистом від втрат доходу має стати соціальне страхування, впровадження якого передбачаєудосконалення інституцій, які надають соціальні послуги та допомогу, забезпечення мінімальних гарантій соціального захисту безробітним громадянам; запровадження оновленої пенсійної системи; запровадження обов'язкового соціального медичного страхування.

Потребує істотного посилення увага до осіб з обмеженими фізичними можливостями, яким необхідно створити максимально сприятливі умови для адаптації до суспільного життя, професійної реабілітації та зайнятості, запобігання соціальній ізоляції.

Координація моніторингу стратегічних напрямів подолання бідності здійснюється Міністерством праці та соціальної політики України і Державним комітетом статистики України.

Контрольні запитання

 

1. Прожитковий мінімум, методи його розрахунку.

2. Адресна соці­альна допомога, її сутність.

3. Критерії та умови надання адресної соціальної допомоги.

4. Бідність як об'єкт соціальної політики.

5. Визначення понять “малозабезпеченість”, “бідність”, “злиденність”.

6. Причини та види бідності. Склад бідного населення.

7. Методика оцінки бідності.

8. Оцінка ефективності системи підтримки сімей з низькими доходами.

 

 

Тема 11. Пенсійне страхування і недержавні пенсійні фонди

 








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 624;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.