Основні показники доступності при проектуванні

При плануванні земельних ділянок, тротуарів, доріг  
Ширина шляху руху на ділянці при зустрічному русі інвалідів на кріслах-колясках з урахуванням габаритних розмірів крісел-колясок не менше 1,8 м
Поздовжній уклон шляху руху, по якому можливий проїзд інвалідів на кріслах-колясках, не повинен перевищувати 5 %.
Поперечний уклон шляху руху слід приймати в межах 1-2 %.
При влаштуванні з'їздів із тротуару біля будинку та в затінених місцях допускається збільшувати поздовжній уклон до 10 % на протязі не більше 10 м.
Висоту бордюрів по краях пішохідних шляхів не більше 0,05 м.
Висота бортового каменю в місцях перетину тротуарів із проїзною частиною, а також перепад висот бордюрів, бортових каменів уздовж експлуатованих газонів і озеленених майданчиків, що прилягають до шляхів пішохідного руху, не більше 0,04 м.
Тактильні засоби, що виконують попереджувальну функцію на покритті пішохідних шляхів на ділянці, слід розміщувати не менше ніж за 0,8 м до об'єкта інформації, початку небезпечної ділянки, зміни напрямку руху, входу тощо.
Для покриття пішохідних доріжок, тротуарів і пандусів не допускається застосування на­ сипних або крупноструктурних матеріалів, що перешкоджають пересуванню МГН на кріслах-коляс­ках або з милицями..
Покриття з бетонних плит повинно бути рівним, а товщина швів між плитами (плитками ФЕМ) не більше 0,015 м
На шляхах руху МГН не допускається застосовувати непрозорі хвіртки на навісних завісах двосторонньої дії, хвіртки з обертовими полотнинами.
Ширина турнікетів Не менше 0,85м.
Об'єкти, нижня крайка яких розташована на висоті від 0,7 до 2,1 м від рівня пішохідного шляху, не повинні виступати за площину вертикальної конструкції більше ніж на 0,1 м, а при їх розміщенні на розташованій окремо опорі — не більше 0,3 м. При збільшенні виступних розмірів простір під цими об'єктами необхідно виділяти бордюрним каменем, бортиком заввишки не менше 0,05 м або огорожами заввишки не менше 0,7 м тощо.
Таксофони, банкомати й інше спеціалізоване обладнання для людей з вадами зору повинні встановлюватися на горизонтальній площині із застосуванням рифленого покриття або на окремих плитах заввишки до 0,04 м, край яких повинен знаходитися від встановленого обладнання на відстані 0,7-0,8 м. Форми і краї підвісного обладнання повинні бути заокруглені.
Вхід на територію або ділянку слід обладнувати доступними для інвалідів елементами інформації про об'єкт. Вхід на ділянку житлового одноквартирного будинку рекомендується обладнувати контрольно-охоронними приладами або пристроями сигналізації, що передають інформацію до житла для людей з вадами зору і дефектами слуху.
Автостоянки та парковки  
На відкритих індивідуальних автостоянках біля закладів обслуговування слід виділяти не менше 10 % місць (але не менше одного місця) для транспорту інвалідів. Ці місця повинні позначатися знаками, прийнятими в міжнародній практиці.  
Місця для особистого автотранспорту інвалідів бажано розміщувати поблизу входу, доступного для інвалідів, але не далі 50 м, а при житлових будинках - не далі 100 м.  
Ширина зони для паркування автомобіля інваліда не менше 3,5 м.
Майданчики для зупинки спеціалізованих засобів громадського транспорту, що перевозять лише інвалідів - не далі 100 м від входів до громадських будинків
Для відкритих сходів  
на перепадах рельєфу рекомендується приймати ширину проступів Не менше 0,4 м
висоту підйомів сходинок Усі сходинки у зовнішніх сходах у межах одного маршу повинні бути однаковими за формою в плані, за розмірами ширини проступу і висоти підйому сходинок. не більше 0,12 м.
Поперечний уклон зовнішніх сходинок повинен бути в межах 1-2 %.  
Входи і шляхи руху до будинків  
У будинку повинен бути як мінімум один вхід, пристосований для МГН  
Глибина тамбурів і тамбур-шлюзів в громадських будинках не менше 1,8 м
Глибина тамбурів і тамбур-шлюзів в житлових будинках не менше 1,5 м
Ширина тамбурів і тамбур-шлюзів не менше 2,2 м.
Ширина шляху руху в коридорах, приміщеннях, галереях тощо у чистоті повинна бути: - при русі крісла-коляски в одному напрямку - при зустрічному русі     не менше 1,5 м; не менше 1,8 м.
Ширина проходу в приміщенні з обладнанням і меблями не менше 1,2 м.
Ширина балконів і лоджій не менше 1,5 м
Ширина коридору або переходу в інший будинок не менше 2,0 м.
Підходи до різного обладнання і меблів не менше 0,9 м
Підходи до різного обладнання і меблів за необхідності повороту крісла-коляски на 90° не менше 1,2 м
Діаметр зони для самостійного розвороту на 90-180° інваліда на кріслі-колясці не менше 1,5 м.
Біля столів, прилавків і інших місць обслуговування, біля настінних приладів, апаратів і прист­роїв для інвалідів слід передбачати вільний простір розмірами в плані не менше 0,9 м х1,5 м.  
Глибина простору для маневрування крісла-коляски перед дверима при відчиненні "від себе" не менше 1,2 м
Глибина простору для маневрування крісла-коляски перед дверима при відчиненні "до себе" не менше 1,5 м
Ширина простору для маневрування крісла-коляски перед дверима при відчиненні не менше 1,5 м.
Конструктивні елементи всередині будинків і пристрої, розташовані в габаритах шляхів руху на стінах і інших вертикальних поверхнях, повинні мати заокруглені краї, а також не повинні виступати більше ніж на 0,1 м на висоті від 0,7 до 2,0 м від рівня підлоги. При розміщенні пристроїв, покажчиків на розташованій окремо опорі вони не повинні виступати більше ніж на 0,3 м. Під маршем відкритих сходів і інших нависаючих елементів усередині будинку, що мають розмір у просвіті заввишки менше 1,9 м, слід встановлювати бар'єри, огорожі тощо.
Ширина дверних і відкритих прорізів у стіні, а також виходів із приміщень і з коридорів у сходову клітку не менше 0,9 м
При глибині косяка відкритого прорізу більше 1,0 м ширину прорізу слід приймати по ширині комунікаційного проходу не менше 1,2 м.
Дверні прорізи не повинні мати порогів і перепадів висот підлоги. За необхідності влаштування порогів їх висота або перепад висот не повинні перевищувати 0,025 м.
На шляхах руху МГН рекомендується застосовувати двері на завісах однобічної дії з фіксаторами у положеннях "відчинено" і "зачинено". Слід також використовувати двері, що забезпечують зат­римку автоматичного зачинення дверей тривалістю не менше 5 с
Сходи і пандуси  
Ширина маршу сходів, доступних МГН, повинна бути не менше 1,35 м. При розрахунковій ширині маршу сходів 2,5 м і більше слід передбачати додаткові розділові поручні.
Ширина проступів сходів, крім внутрішньоквартирних не менше 0,3 м
висота підйому сходинок не більше 0,15 м
Уклони сходів 1:2.
Ребро сходинок повинно мати заокруглення радіусом не більше 0,05 м.  
Максимальна висота одного підйому (маршу) пандуса Не більше 0,8 м
Уклон пандусу не більше 8 %.
При перепаді висот підлоги на шляхах руху 0,2 м і менше допускається збільшувати уклон пандуса до 10 %.  
Ширина пандуса при виключно однобічному русі не менше 1,0 м
Площадка на горизонтальній ділянці пандуса при прямому шляху руху або на повороті не менше 1,5 м.
Висота бортиків пандусів не менше 0,05 м
Уздовж обох боків усіх сходів і пандусів, а також біля всіх перепадів висот більше 0,45 м необхідно встановлювати огорожу з поручнями. Поручні пандусів слід розташовувати на висоті 0,7 і 0,9 м, сходів - на висоті 0,9 м, а в дошкільних закладах, парках, дитячих майданчиках - також і на висоті 0,5 м. Поручень перил з внутрішнього боку сходів повинен бути безперервним по всій їх висоті. Завершальні частини поручня повинні бути довші маршу або похилої частини пандуса на 0,3 м.
На верхній або бічній, зовнішній відносно до маршу поверхні поручнів перил повинні передбачатися рельєфні позначення поверхів. Розміри цифр повинні бути не менше, м: ширина-0,01, висота - 0,015, висота рельєфу цифри - не менше 0,002м.
Ліфти і підйомники  
Кабіна ліфта, призначеного для користування інвалідом на кріслі-колясці, повинна мати внутрішні розміри не менше, м: ширина- 1,1; глибина- 1,4. Для нового будівництва громадських та виробничих будинків рекомендується застосовувати ліфти із шириною дверного прорізу не менше 0,9 м. В решті випадків розмір дверного прорізу встановлюється у завданні на проектування за чинними нормативними документами.
Шляхи евакуації  
Місця обслуговування і (або) постійного перебування МГН повинні розташовуватися на мінімально можливих відстанях від евакуаційних виходів із приміщень, з поверхів і з будинків назовні. При цьому відстань від дверей приміщення з перебуванням інвалідів, що виходить у тупи­ковий коридор, до евакуаційного виходу з поверху або назовні не повинна перевищувати 15 м, в інших випадках- 30м.
Ширина (у просвіті) ділянок евакуаційних шляхів: - дверей із приміщень, у яких перебуває не більше 15 осіб - прорізів і дверей в інших випадках, проходів усередині приміщень; - перехідних лоджій і балконів - коридорів, пандусів, що використовуються для евакуації   не менше 0,9м. не менше 1,2м не менше 1,5м не менше 1,8м
Площа пожежобезпечної зони повинна бути розрахована на всіх інвалідів, що залишилися на поверсі, виходячи з питомої площі, що припадає на одну людину, яка рятується, за умовим ожливості її маневрування:.: - інвалід у кріслі-колясці - інвалід у кріслі-колясці із супровідним - інвалід, що переміщується самостійно - інвалід, що переміщується із супровідним     2,40 м2/люд; 2,65 м2/люд; 0,75 м2/люд; 1,00 м2/люд







Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1088;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.