Економічний аналіз як галузь економічної науки

 

Термін „аналіз” походить від грецького слова „analyzis”, що означає „розділяю”. Тобто у вузькому розумінні аналіз являє собою поділ явища або предмета на складові частини (елементи) для вивчення їх як частин цілого. Необхідним продовженням аналізу є синтез, що виявляє зв’язки і залежності між окремими складовими вивчаємого об’єкту, з’єднуючи їх у єдине ціле. Єдність аналізу і синтезу є одним з головних наукових методів пізнання реальності.

Отже у широкому розумінні аналіз - це спосіб дослідження процесів та явищ, що поєднує як аналіз (розклад, деталізацію), так і синтез (узагальнення, зведення).

Економічний аналіз — це комплексне глибоке вивчення роботи підприємств, їх підрозділів та інших господарських формувань для об’єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей дальшого підвищення ефективності господарювання.

Економічний аналіз відноситься до абстрактно-логічного методу дослідження економічних явищ. Виділенню економічного аналізу як самостійної науки сприяв розвиток продуктивних сил, виробничих відносин, нарощування обсягів виробництва, поширення обміну. Подальший розвиток суспільних відносин визначив необхідність поділу економічного аналізу на:

1) загальнотеоретичний економічний аналіз, який вивчає економічні явища і процеси на макрорівні (на суспіль-економічному рівні – державному рівні національної економіки та її окремих галузей);

2) конкретно-економічний аналіз – аналіз на мікрорівні, тобто аналіз господарської діяльності підприємства.

Економічний аналіз займає провідне місце серед економічних наук. Його розглядають як одну з функцій управління виробництвом. Місце аналізу в системі управління можна представити схемою (рис. 1).

 

Рис. 1. Місце економічного аналізу в системі управління

 

Відомо, що система управлінняскладається з чотирьох взаємозв’язаних функцій:

1. планування являє собою важливу функцію в системі управління виробництвом. З його допомогою визначаються напрямки і зміст діяльності підприємства, структурних підрозділів і окремих робітників;

2. облік забезпечує повну та правдиву інформацію про хід виробничого процесу, хід виконання планів;

3. економічний аналіз є логічним продовженням двох попередніх функцій, тому що для управління необхідно мати уявлення не тільки про хід виконання плану, про результати господарської діяльності, але й про тенденції і характері змін в економіці підприємства;

4. управлінське рішення базується саме на результатах економічного аналізу. Економічний аналіз обґрунтовує управлінські рішення і є основною наукового управління виробництвом, забезпечуючи його об’єктивність і ефективність.

Отже економічний аналіз це функція управління, яка забезпечує науковість прийняття рішень.

Як функція управління економічний аналіз тісно пов’язано з плануванням і прогнозуванням виробництва, оскільки без глибокого аналізу неможливо здійснення цієї функції. Важлива роль економічного аналізу у:

– підготовці інформації для планування,

– оцінці якості і обґрунтуванні планових показників,

– перевірці і об’єктивній оцінці виконання планів.

Затвердження планів є прийняття рішень, забезпечуючи розвиток виробництва у майбутньому. При цьому враховуються результати розвитку підприємства, виявляються і враховуються резерви виробництва. Економічний аналіз є не тільки засобом обґрунтування планів, він забезпечує контроль за їх виконанням.

Економічний аналіз тісно пов’язано з рядом економічних наук і неекономічних дисциплін. 1 напрямок – економічні науки:економічна теорія, галузеві економіки, планування і управління виробництвом, бухгалтерський облік, Іінансування і кредитування підприємств, статистика. 2 напрямок – неекономічні науки: математичні та технологічні науки.

Отже економічний аналіз є синтезованою наукою, яку сформовано шляхом інтеграції цілого ряду наук і об’єднання їх окремих елементів. В свою чергу результати аналізу використовуються іншими науками в процесі вивчення окремих сторін господарської діяльності.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 3306;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.