Автоцистерни для перевезення сільськогосподарських вантажів

Ця група автоцистерн включає АЦ для перевезення молока, рідких мінеральних добрив і сипких сільськогосподарських вантажів.

1. Автоцистерни для перевезення молока мають місткості, зварені з корозійностійких сталей або алюмінієвих сплавів. Дня полегшення миття внутрішні кути цистерн закруглюються, а поверхня полірується.

Для зменшення збовтування молока цистерну ділять на декілька індивідуальних секцій. Для забезпечення збереження молока встановлена теплоізоляція завтовшки 50-100 мм (пінопласт, пінополіуретан і т. д.). Позначення молочних цистерн - АЦПТ.

2. Автоцистерни для перевезення рідких мінеральних добрив (аміачної води, вуглеаміакатів, рідких азотно - і фосфорновміщуючих комплексних добрив) виготовляють з нержавіючих сталей або склопластика. Цистерни агрегатуються з автомобілями (перевезення, зберігання) і тракторами (внесення до грунту). Комплексні добрива надзвичайно корозійно активні.

Заповнення і випорожнення може бути і самоплинним, і з використанням засобів перекачування.

3. Автоцистерни для перевезення сипких сільськогосподарських вантажів служать для перевезення мінеральних гранульованих або порошкових добрив, комбікормів і т. д.

Цистерни можуть бути постійного діаметру, несучого типу, з нахилом, а також для прискорення розвантаження – обладнані гідроциліндрами, які забезпечують підйом ємності на кут 40-50°.

Цистерни хопперного типу розвантажують гравітаційним способом (самозсипання) або із створенням надлишкового тиску повітря над продуктом. У нижній, конусній частині, хопер відкривається за допомогою пневмопривода (рисунок 9.5).

Рисунок 9.5 - Цистерна для перевезення кормів з пневматичним

розвантаженням:

1 - порожнистий поршень; 2 - циліндр; 3 - розвантажувальний наконечник.

 

 

Автомобілі і автопотяги-цистерни (Доповнення)

Автомобілями і автопотягами-цистернами називаються спеціалізовані автотранспортні засоби, які служать для перевезення і тимчасового зберігання рідких, газоподібних і сипких вантажів.

До автомобілів-цистерн відносяться також автозаправники, які служать як для перевезення паливно-мастильних матеріалів (палива, масла, спирту, спеціальних охолоджуючих рідин і т.д.), так і для заправки ними транспортних і інших енергетичних засобів.

Автомобілі-цистерни і автозаправники розділяються за призначенням, місткістю, типом використовуваного шасі рухомого складу і за конструкцією. За призначенням автомобілі-цистерни діляться на дві групи:

- для рідких вантажів;

- сипких вантажів.

Автозаправники за призначенням діляться на паливозаправники, водооливозаправники, водоспиртозаправники і заправники спеціальними рідинами. Автомобілі-цистерни і автомобілі-заправники по місткості бувають наступних типів: малої (до 5 м3), середньої (5-15 м3) і великої (більше 15 м3). За типом використовуваного шасі вони можуть бути на базі вантажного автомобіля, причепа або напівпричепа. За конструкцією автомобільні цистерни розділяються на рамні і несучі (безрамні). Цистерни, встановлювані на шасі автомобілів, є рамними, а на причепах і напівпричепах - рамними або несучими. Крім того, вони можуть бути з термоізоляцією, з підігрівом і охолоджуванням. Так, наприклад, цистерни для перевезення специфічних матеріалів (парафін, мило, смола, мазут та ін.) виготовляють з підігрівом, щоб уникнути застигання цих матеріалів при транспортуванні і розвантажуванні. Для перевезення швидкопсувних рідких продуктів цистерни випускаються з штучним охолодженням.

Автомобілі-цистерни і автозаправники випускаються на базі шасі основних моделей вантажних автомобілів, причепів і напівпричепів. Вони відрізняються від них вантажним кузовом, виготовленим у вигляді цистерни, і оснащені спеціальним обладнанням (компресор, насоси, крани, клапани і ін.), призначеним для виконання відповідних робіт. Застосування цистерн-напівпричепів дозволяє різко збільшити вантажопідйомність рухомого складу і понизити собівартість перевезень.

Автомобільні цистерни і автозаправники мають спеціальне маркування. Так, АЦ-8-500А означає: автомобільна цистерна місткістю 8 м3 на шасі автомобіля МАЗ-500А. Або, наприклад, АТЗ-3,8-130 (рос.) означає: автопаливозаправник (АПЗ) місткістю 3,8 м3 на шасі автомобіля ЗиЛ-130.

Автомобілі і автопоїзди-цистерни одержують все більш широке застосування, хоча собівартість перевезень в автоцистернах в середньому на 25% вища порівняно із звичайними вантажними автомобілями. Проте при їх використовуванні виключаються витрати на тару, забезпечується краще збереження вантажів при завантаженні, перевезенні, розвантаженні і зменшуються витрати на завантажувально-розвантажувальні роботи (скорочення часу, виключення ручної праці).

У теперішній час для автомобільних цистерн характерним є наступне: зниження власної маси (застосування легких сплавів, пластмас та несучих конструкцій причіпного складу), збільшення вмістимості, удосконалення конструкції, а також підвищення продуктивності обладнання для наповнення і розвантаження цистерн.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 1395;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.