Автомобілі-цистерни та автопоїзди-цистерни для перевезення нафтопродуктів

АЦ цієї групи призначені для транспортування, короткотермінового зберігання і заправки техніки відфільтрованим продуктом з виміром виданої кількості або для виконання деяких з цих функцій.

Загальна будова автоцистерн :

– резервуар-цистерна;

– горловина для компенсації температурного розширення продукту з дихальним клапаном і обмежувачем наповнення;

– відстійник з водовідділювачем;

– трубопровідні комунікації;

– фільтри і лічильники;

– насос;

– рівнемір;

– хвилерізи;

– пенали, рукави (шланги).

У автопоїзда резервуари автотягача (напівпрчепа) і причепа сполучені за допомогою рукава, Перекачування продукту здійснюється - насосом тягача.

Обладнання цистерни повинне забезпечувати виконання наступних операцій :

– наповнення цистерни, у тому числі і сторонніми (позабортовими) насосами;

– видача пального з цистерни за допомогою насоса або самопливом;

– перемішування пального в цистерні;

– відкачування продукту з рукавів в цистерну.

Для виконання цих операцій застосовують різні технологічні схеми обладнання залежно від об'єму виконуваних операцій. Наприклад, обладнання АЦ-4.2-53А доволі просте (рис. 9.1).

Рисунок 9.1 - Схема технологічного обладнання автомобілів-цистерн

АЦ-4,2-53А і АЦ-4,2-130:

1 - цистерна; 2 - горловина; 3 - кришка горловини; 4 - наливна горловина; 5 - дихальний клапан; 6 - рівнемір; 7 - відстійник; 8 - зливний штуцер; 9 - штуцер напірного патрубка; 10 - напірний патрубок; 11, 13 - засувки; 12 - насос; 14 - всмоктуючий патрубок; 15 - штуцер всмоктуючого патрубка.

Обладнання АЦЗ- 4,4-131 складніше і дозволяє виконувати ще і заправку техніки (рис. 9.2).

Рисунок 9.2 - Схема технологічного обладнання автомобіля-цистерни

АЦЗ-4,4-131:

1 - цистерна; 2 - рівнемір; 3 - наливна горловина; 4 - дихальний клапан; 5 - водовідділювач; 6, 7, 10, 22, 24 - засувки; 8 - насос; 9 - запобіжний клапан; 11 - мановакуумметр; 12, 23 - вентилі; 13 - фільтр грубого очищення; 14 - штуцер приймального патрубка; 15, 18 - роздавальні рукави; 16, 17 - роздавальні крани; 19 - лічильник рідини; 20 - манометр; 21 - фільтр тонкого очищення; 25 - штуцер напірного патрубка.

Коротко про будову і роботу обладнання :

1. Обмежувач наповнення - поплавок, спливаючи, замикає електричне коло (герметичні контакти) або переміщає золотник відключення коробки відбору потужності для приводу насоса. Крім того, в горловині встановлена калібрувальна мітка з точністю наповнення до одного літра.

2. Дихальний клапан за призначенням і принципом дії аналогічний клапанам пробки радіатора і служить для скорочення втрат пари нафтопродукту.

3. Відстійник призначений для збору підтоварної води і забезпечений поплавком з густино (щільністю) меншою, ніж у води, але більшою, ніж у нафтопродукту. Таким чином, в чистому нафтопродукті поплавок тоне, а у воді, що скупчилася, спливає і перекриває розташований над ним вхід у всмоктуючий трубопровід.

4. Трубопровідні комунікації виконані із сталевих або алюмінієвих труб і сполучають вузли і агрегати технологічної схеми, забезпечуючи виконання перерахованих вище операцій.

5. У всмоктуючому трубопроводі встановлений фільтр грубого очищення (сітчастий), а в напірному - тонкого очищення і лічильник для виміру кількості виданого нафтопродукту. Роздавальні рукави обладнані роздавальними кранами, а інші - швидкороз'ємними з'єднаннями із заглушками.

6. Рівнемір поплавкового типу. Поплавок, спливаючи, повертає вісь із стрілкою. Точність виміру незначна, з похибкою до 200 л. Рівнемір призначений для орієнтовного визначення заповнення резервуару.

7. Хвилерізи призначені для запобігання швидкому переміщенню маси продукту уздовж цистерни при частковому заповненні. Інакше можливі гідравлічні удари в днища і різке зміщення центру тяжіння. Хвилерізи є хвилястими (для жорсткості) перегородками з отворами, складеними з декількох полотен (листів). Кріпляться хвилерізи вертикально, впоперек цистерни до приварених зсередини кілець жорсткості, виготовленим з кутника.

8. Рукави укладаються в пенали або шафи, приварені справа і ліворуч цистерни. Роздавальні рукави у деяких автоцистерн намотуються на барабан.

9. Насоси на автоцистернах, як правило, самовсмоктуючі (не вимагаючі заповнення перед перекачуванням). Для перекачування пального застосовують відцентрові насоси з додатковим вихровим колесом для забезпечення самовсмоктування і вихрові насоси. Для перекачування олив - шестеренчаті. При експлуатації шестеренчатих (об'ємних) насосів необхідно пам'ятати, що вони здатні розвивати великий напір (тиск), обмежуваний тільки потужністю приводу і міцністю деталей. Тому дуже важливо стежити за справністю і роботою редукційного клапана і включати насос при відкритій засувці напірної магістралі.

Автобитумовози випускають з хорошою теплоізоляцією і підігрівачем мазуту. Джерело тепла - два стаціонарні гасові пальники, встановлені в жарових теплообмінних трубах і одна переносна, - для підігрівання комунікацій (трубопроводів, вентилів, засувок).

Подача насоса підбирається залежно від місткості цистерни з розрахунку опорожнення (заповнення) цистерни за 10-15 хвилин.

 

Автоцементовози

Автоцементовози призначені для безтарного перевезення порошкоподібних і пилоподібних будівельних матеріалів (цементу, вапна, сухої золи, мінерального порошку, керамзиту дрібної фракції) на відстань до 150 км з механізованим зантаженням-розвантаженням при використанні пристрою вакуум-компресора.

Цементовоз складається з сідельного тягача і цистерни-напівпричепа. На тягачі безпосередньо за кабіною водія змонтований вакуум-компресор з приводом від коробки відбору потужності через карданну і клинопаскову передачі. Схема цистерни показана на рисунку 9.3.

Рисунок 9.3 - Схема пневматичної системи для завантаження-

-рознтаження цементовоза :

 

1 - цистерна; 2 - труба з щілиною; 3 - мембранний показник закінчення наповнення; 4 - фільтр очищення повітря від цементу; 5 - завантажувальний люк Æ 400 мм; 6, 24 - замок; 7 - вакуумний рукав; 8 - мановакуумметр; 9 - напірний рукав; 10 - зворотній клапан; 11 - кран; 12 - кришка; 13 - вологооливовідділювач; 14 - вакуум-компресор; 15 – масляний (оливний) фільтр; 16 - фільтр другого ступеня очищення повітря; 17 - повітропровід; 18 - розвантажувальний патрубок; 19 - кран; 20 - продувочна форсунка; 21 - завантажувальний рукав; 22 - наконечник з краном; 23 - розвантажувальний рукав; 25 – аероднище.

 

Труба з щілиною призначена для рівномірного розподілу цементу по довжині цистерни. Мембранний покажчик закінчення заповнення має гнучку мембрану, при прогині якої всередину замикаються контакти електричного кола і включають звуковий сигнал автомобіля. Завантажувальний наконечник має кран для регулювання підсосу повітря і встановлення оптимального співвідношення повітря і цементу. Аероднище являє собою встановлений в нижній частині цистерни лоток, стінки якого для "стікання" цементу нахилені до днища під кутом 50°, а днище - сітка з декількома шарами пористої тканини. При подачі повітря під днище, повітря, проходячи крізь нього, розпушує цемент, який легше зісковзує із стінок і далі, по нахиленій цистерні, і подається до розвантажувального патрубка.

Завантаження цистерни здійснюється за допомогою створення в ній розрідження, що створюється вакуум-компресором. Цемент в наконечнику змішується з повітрям, поступає в цистерну і розподіляється по її довжині. Про закінчення заповнення свідчить звуковий сигнал.

Розвантаження відбувається при подачі в цистерну під аероднище стиснутого повітря. Компресор закачує атмосферне повітря через відкриту кришку між фільтром 2-го ступеня і масляним (оливним) фільтром. Очищене повітря поступає через аероднище в цистерну, розпушує цемент і створює надлишковий тиск. Суміш повітря і цементу через розвантажувальний патрубок поступає до продувочної форсунки, де підхоплюється потоком повітря і подається на відстань до 50 м і у висоту до 20 м по розвантажувальному рукаву. Про закінчення розвантаження свідчить падіння тиску в цистерні до нуля.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 3237;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.