Автоцистерни для перевезення рідких будівельних і напіврідких сумішей

У будівництві використовують авторозчиновози і авторозчинобетоновози на базі автомобіля ЗиЛ – 130 (4314), 4331. Суміш перемішується валом з лопатками, привід якого здійснюється від гідромотора.

Авторозчиновоз має цистерну із завантаженням через люк і розвантаженням через вивантажувальний отвір, що розташований в нижній задній частині і закривається шибером з приводом від гідроциліндра. Під отвором встановлюється лоток.

Автобетонорозчиновоз виготовлений на базі самоскида з підігріванням кузова відпрацьованими газами.

Вапновози служать для перевезення вапняного молока. Вони мають дві цистерни циліндрично-конічної форми, обладнані мішалками і вакуум-насос, що працює в режимі "розрідження" при завантаженні і режимі "нагнітання" при розвантаженні цистерн. Привід мішалок і вакуум-насоса здійснюється від електричної енергії в пунктах завантаження-розвантаження.

Дещо детальніше розглянемо широко використовувані автобетоновози або "мульди" і автобетонозмішувачі або "міксери".

Автобетоновоз призначений для перевезення бетону на відстань до 30 км при температурі навколишнього повітря ± 40 °C (рис. 9.4).

 

Рисунок 9.4 - Автобетоновоз СБ-113А :

 

1 - пневмоциліндр; 2 - кузов; 3 - кришка завантажувального пристрою; 4 - кришка розвантажувального пристрою; 5 - упор; 6 - гідроциліндр підйому кузова; 7 - опора; 8 - сходи; 9 – надрамник.

Кузов мульдоподібної форми встановлений на базі автомобіля ЗиЛ-130Д1. Підйом кузова на 85° здійснюється за допомогою телескопічного гідроциліндра. При підйомі автоматично включається пневмовібратор кузова (3,5-4,5 Гц) для очищення стінок і днища.

Завантажувальна горловина і розвантажувальний отвір закриваються кришками. Кузов обладнаний теплоізоляцією. Завантажувальна кришка відкривається і закривається пневмоциліндром з управлінням з кабіни. Розвантажувальна кришка шарнірно сполучена з кузовом. У відкритому положенні кришка фіксується важільно-пружинним механізмом.

Автобетонозмішувачі (міксери) призначені для перевезення готової бетонної суміші, а також для приготування її в дорозі до пункту вивантаження або приготування її на будівельних об'єктах (майданчиках). Можуть використовуватися при температурі нижче мінус 5°С.

Об'єм замісу до 5 м³ (шасі КамАЗ). Барабан змішувача приводиться в обертання від двигуна внутрішнього згорання потужністю 40 кВт в ту або іншу сторону (перемішування-вивантаження). Привід через зчеплення, карданний вал, редуктор і привідну зірочку.

Для зволоження розчину в систему вмонтовано бак для води і відцентровий насос. Привід через клиноподібний пас від шківа на фланці карданного валу.

Видача бетону - через лоток з регульованим кутом нахилу.

Управління з пульта на рамі автомобіля.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 1332;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.