Автопоїзди для перевезення будівельних конструкцій

Будівельні залізобетонні конструкції перевозяться автопотягами із заводів залізобетонних виробів на будівельні майданчики. До них відносяться ферми, панелі, плити, балки, палі, блоки та ін. Залізобетонні конструкції мають велику масу і досягають значної довжини. Для перевезення будівельних залізобетонних конструкцій використовуються напівпричепи: панеле-, фермо-плито-, балковози, сантехкабіновози.

Панелевозислужать для перевезення плоских великогабаритних панелей. Вони являють собою напівпричепи з одно- чи двоосним візком. Вантажопідйомність їх складає 11-19 т. Вантажна висота 0,6-0,9 м. Панелі перевозяться на них у вертикальному або близькому до нього положенні. Довжина панелей, що перевозяться, до 12 м, ширина 2,5-3,5, м товщина 0,3 м, власна маса однієї панелі може бути до 8 т. Найбільше застосування отримали фермові напівпричепи-панелевози: хребтові і касетні.

Хребтові напівпричепи-панелевози (рис.8.6, а) мають центрально розташовану ферму трапецієвидного поперечного перетину. Панелі у них встановлюються під кутом 8-120 до вертикалі. Хребтові напівпричепи-панелевози мають малу власну масу та високу жорсткість конструкції. Вони забезпечують простоту кріплення панелей в транспортному положенні і в процесі завантаження, а також зручність завантажувально-розвантажувальних робіт, при яких не вимагається підйому панелей на велику висоту. Проте хребтові напівпричепи-панелевози не забезпечують необхідного захисту панелей від механічних пошкоджень та потрапляння бруду при перевезенні.

Касетні напівпричіпи-панелевози (рис.8.6, б) мають дві бічні плоскі несучі ферми. Панелі у них встановлюються вертикально всередині касети. Вони забезпечують кращий, ніж хребтові, захист панелей від механічних впливів і бруду при транспортуванні, а також сприяють підвищенню ефективності їх використання, оскільки форма касети (вантажної платформи) дозволяє перевозити широку номенклатуру залізобетонних виробів. Проте касетні напівпричепи-панелевози мають підвищену металоємність конструкції і, відповідно, велику власну масу, складніше кріплення панелей в касеті, а також гіршу пристосованість до завантажувально-розвантажувальних робіт. З метою підвищення маневреності напівпричепи-панелевози обладнуються спеціальними пристроями для управління (керування) їхніми колесами. Для збереження вантажів, що перевозяться металеві частини їхніх ферм, дотичні з панелями покриваються гумовими або дерев'яними прокладками.

Фермовозипризначені для перевезення ферм великої довжини. Вони являють собою низькорамні касетні напівпричепи з поворотними візками. Їх вантажопідйомність 14-23 т. Ферми на напівпричепах-фермовозах перевозяться у вертикальному стані (положенні). Довжина ферм, що перевозиться від 18 до 30 м, а власна маса однієї ферми може досягати до 17 т.

Плитовози (рис. 8.7, а) призначені для перевезення плит перекриттів, панелей різної довжини. Вони можуть також перевозити майже всі будівельні залізобетонні вироби, номенклатура яких досить різна, крім стінових панелей, ферм і об'ємних елементів. Плитовози – це високорамні напівпричепи з одно- і двовісними візками. Вони мають розсувну раму довжина якої може бути, збільшена до 4 м, не мають бортів і обладнані відкидними стійками. Їх вантажопідйомність 12-22 т. Вантажна висота 1,6-1,8 м. Плити на напівпричепах-плитовозах перевозиться в горизонтальному положенні. Довжина плит, що перевозяться до 12 м, а ширина до 3 м.

 

Рисунок 8.5 - Автомобіль-лісовоз МАЗ-5434.

 

Рисунок 8.6 - Напівпричепи-панелевози:

а – хребтовий, б – касетний.

Сантехкабіновози (рис. 8.7, б) призначені для перевезення залізобетонних і азбестоцементних санітарно-технічних кабін. Вони можуть перевозити і об'ємні елементи житлових будівель і споруд (шахти ліфтів, залізобетонні колодязі, блоки і ін.). Сантехкабіновози можна використовувати також для транспортування плит, колон, балок ригелів та інших виробів, які за своїми розмірами і загальною масою не перевищують розмірів вантажної платформи і вантажопідйомності сантехкабіновоза. Це сприяє підвищенню ефективності їх використання в експлуатації. Сантехкабіновози – це низькорамні касетні одно- і двовісні напівпричепи. Їх вантажопідйомність складає 8-12 т. Вантажна висота 0,8-1,0 м. Санітарно-технічні кабіни на напівпричепах-сантехкабіновозах перевозяться у вертикальному положенні.

Автопотяги-ваговозислужать для перевезення неділимих крупногабаритних, негабаритних (позагабаритних) і великовагових вантажів. До цих вантажів належать трансформатори, атомні реактори, різноманітні будівельні рухомі, дорожні землерийні машини, вагони, машини і обладнання (устаткування) промислових об'єктів, вузли і агрегати сучасних пресів, корпусів суден, блоків обпалювальних печей, неділимі будівельні блоки і конструкції. Маса таких вантажів складає від 30-50 до 200 т і більше, габарити їх досягають 40-50 м по довжині, 5-7 м по ширині і 4-6 м по висоті. Неділимі великогабаритні і важковагові (великовагові) вантажі перевозяться з заводів до місць будівництва чи монтажу промислового обладнання. При перевезенні таких вантажів використовуються причепи і напівпричепи-ваговози (великоваговози).

 

 

Рисунок 8.7 - Напівпричепи:

а - для перевезення плит; б – для перевезення сантехкабін.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 1562;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.