ОСНОВНІ НАПРЯМИ ФОРІМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ПСИХОЛОГІЇ.

Психологія оперативно-розшукової діяльності за своєю суттю є специфічною галуззю практичної психології, їй притаманні індивідуальні особливі завдання (діагностика, оцінка, профілактика і корекція індивідуальних психологічних рис і особливостей поведінки особистості), а також особиста психологічна технологія (цілісна методична система), що охоплює комплекс діагностичних, інтерпретаційних, оціночних та корекційних психологічних методик. Тому, основними спеціальними напрямами формування, впровадження в життя га подальшого розвитку оперативно-розшукової психології оперативних підрозділів органів внутрішніх справ визнаються:

науковий - проведення за єдиною програмою науково-дослідних робіт, перспективних теоретичних і прикладних наукових досліджень із проблем оперативно-розшукової психології у системі органів внутрішніх справ МВС України з метою поглибленого вивчення її загальних основ і окремих практичних аспектів, а також розробки новітніх прикладних методик і рекомендацій щодо технологій отримання й практичного використання в оперативно-розшуковій діяльності спеціальних психологічних знань, у тому числі і відмінностей самої цієї діяльності щодо різних її напрямів, завдань тощо;

навчальний - упровадження в системі вищих закладів освіти МВС України вивчення за єдиним орієнтовним тематичним планом як самостійної дисципліни або спецкурсу (в межах дисципліни ОРД) теоретичних основ, а також окремих практичних аспектів оперативно-розшукової психології;

практичний - безпocepeдня реалізація на практиці оперативно-розшукової психології, у тому числі шляхами:

- розробки та прийняття необхідних для цього відомчих нормативних документів;

- створення при окремих обласних і міських ГУМВС, УМВС та УМВС на транспорті експериментальних, а в подальшому постійно діючих центрів психологічного супроводження оперативно-розшукових заходів, спрямованих на припинення і розкриття тяжких та резонансних злочинів, а також розшук особливо небезпечних злочинців і безвісно відсутніх осіб;

- створення на базі центрів психологічного супроводження оперативно-розшукових заходів психологічних банків даних стосовно психологічних портретів чи профілів (сукупності типових рис) особистості окремих категорій і типів злочинців, організаційних структур організованих злочинних груп, специфіки вчинюваних ними злочинів, а також адекватних типових психологічних технологій виконання окремих оперативно-розшукових заходів;

- розробки та впровадження організаційної системи надання практичної психологічної допомоги оперативним працівникам психологами відповідних підрозділів виховної, соціальної роботи та психологічного забезпечення управлінь, відділів, відділень по роботі з особовим складом галузевих оперативних служб органів внутрішніх справ України, а також використання з цією метою консультативних послуг інших обізнаних практичних психологів;

- застосування під час здійснення заходів оперативно-розшукової діяльності спеціальних психологічних знань безпосередньо оперативними працівниками всіх оперативних підрозділів органів внутрішніх справ.

У перспективі за умови забезпечення спеціального психологічного навчання оперативних працівників органів внутрішніх справ мають формуватися безпосередньо з їхньою кола психологи-практики в галузі оперативно-розшукової психології.

ВИСНОВКИ З ТРЕТЬОГО ПИТАННЯ:

 

Аналіз праць вчених - фахівців у галузі ОРП дозволяє зробити висновок, що в останні роки розроблялися наступні напрямки психологічного забезпечення професійної діяльності оперативних працівників міліції (ОРП):

- психологічне забезпечення підору персоналу оперативних підрозділів: Е.О. Дідоренко, Я.Ю. Кондратьєв, П.Я. Пригунов та ін.;

- розробка вимог до особистості оперативного працівника у відповідності до особливостей його професійної діяльності: Андросюк В.Г., О.М. Бандурка, В.Д. Берназ, Г.Є. Запорожцева, Казміренко Л.І.та ін.;

- психологічні закономірності спілкування оперативного працівника під час виконання ним здійснення ОРЗ по отриманню інформації, що становить оперативний інтерес: Бараненко Б.І.І.Б. Лебедев, В.Ф. Родин, В.Л. Цветков, Ю.В. Чуфаровський та ін.;

- психологічне забезпечення спеціальних оперативно-розшукових операцій: М.І. Ануфрієв, Е.О. Дідоренко, Я.Ю. Кондратьєв, П.Я. Пригунов та ін.;

- психологічне забезпечення конфіденційного співробітництва: О.Ф. Долженков,С.В. Обшалов, Е.В. Рижков та ін.

Окрім означених науковців практично у кожній дисертації з проблем оперативно-розшукової діяльності розглядалися проблеми психологічного забезпечення оперативно-розшукової діяльності та психограми оперативних працівників.

В той же час аналіз діяльності оперативних підрозділів ОВС свідчить про недостатню професійну підготовку особового складу.

ВИСНОВКИ З ТЕМИ:

Закінчуючи розгляд проблем оперативно-розшукової психології органів внутрішніх справ, відзначимо, що ми спробували освітити найважливіші й вузлові питання цієї науки стосовно до оперативно-розшукової діяльності.

Оперативно-розшукова діяльність є одним з найважливіших засобів захисту людини й суспільства від злочинних зазіхань. Однак у цьому соціально корисному виді юридичної діяльності чимало недозволеного як на сутнісному, так і на організаційно-правовому й психологічному рівнях і постійно має погребу в поглибленні й уточненні.

Оперативні працівники органів внутрішніх справ повинні мати чітке уявлення про те, яким чином результати оперативно-розшукової діяльності можуть увійти в кримінальний процес, при яких умовах їх можна використовувати як основу для формування доказів, яку роль грають психологічні основи спілкування в процесі доказування.

Включення психологічної науки в рішення практичних завдань оперативно-розшукової діяльності істотно змінює й умови розвитку її теорії. Завдання, рішення яких вимагає пcиxoлoгiчної компетенції, виникають у тій або іншій формі у всіх сферах життя суспільства, що постійно визначається зростаючою роллю людського фактора. Під "людським фактором" розуміється широке коло соціально-психологічних, психологічних і психофізіологічних властивостей, які мають люди і які так чи інакше проявляються в їхній конкретній діяльності, у тому числі і юридичної, впливаючи на ефективність і якість цієї діяльності. Мова йде про потреби й здатності людини, про мотиви її поведінки, її інтереси і творчі можливості, працездатність, про інтелект і емоції, про волю й характер, свідомість й самосвідомість, про формування соціальних установок і ціннісних opiєнтації тощо. Коли мова йде про людину, те неминуче й у першу чергу нас цікавить його психіка.

Гостро постало питання про необхідність у найкоротший термін створити діючу практичну психологію, здатну надійно діагностувати психологічні якості людей, прогнозувати їхню поведінку й при необхідності управляти ними на основі широкого впровадження в практику фундаментальних наукових досліджень. Існує потреба й у повному, досить глибокому аналізі не тільки об'єктивних, але й суб'єктивних обставин протиправної поведінки. У цей час уже неможливо собі представити висококваліфіковане розкриття злочину без залучення психологічних знань.

Досягається це в основному за рахунок психологічної підготовленості оперативних співробітників. Використання ними психологічного знання полягає в тому, що після одержання його в навчальному закладі оперативними співробітниками виробляються відповідні навички, використовувані потім для застосування цього знання в оперативно-розшуковій діяльності.

Однак потреба в психологічному знанні випереджає можливості співробітників в оволодінні ім. Висока професійна підготовленість однієї людини одночасно у двох складних самостійних й надзвичайно об'ємних по інформативності сферах (психології і юриспруденції) практично неможлива, та у цьому й немає необхідності. Законодавством передбачена можливість залучення, якщо буде потреба, до процесу розслідування фахівців у різних галyзяx науки, мистецтва, ремесла, техніки. Повною мірою це відноситься й до психології, що останнім часом усе активніше впроваджується в оперативно-розшукову й слідчу діяльність.

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ДАНОЇ ТЕМИ:

 

Приступаючи до вивчення цієї теми, курсант повинен усвідомити та навчитися розділяти основні категорії та поняття теми: теоретично-прикладних основ психології оперативно-розшукової діцяільності, історії її формування як галузі науки, її системи, міждісціплінарні звязки з іншими науками. Слід визначити зміст оперативно-розшукова діяльність із позицій психології та співвідношення її з іншими теоретичними і науковими знаннями (соціологічними, управлінськими, інформативними, оперативно-розшуковими, криміналістичними, кримінально-процесуальними й іншими).

Особливу увагу слід приділити предмету, особливої структури, специфічного змісту і спеціальним методам. Опанувати об'єктивні підстави послідовного наукового формування, становлення та розвитку оперативно-розшукової психології як самостійної галузевої прикладної психологічної науки. Окрім слід приділити увагу завданням ОРП та її науковому визначенню - це наука, що вивчає психічні явища й процеси, що відбуваються в умовах виконання оперативно - розшукової функції захисту особистості, суспільства й держави від злочинних зазіхань, та досліджує їхні механізми й закономірності.

При вивченні теми слід вивчити праці: В.Г.Андросюка, М.І. Ануфрієв,О.М. Бандурка, Б.І. Бараненко, В.Д. Берназа, Е.О. Дідоренко, О.Ф. Долженкова, Г.Є. Запорожцевої, Л.І.Казміренко, Я.Ю. Кондратьєва, .І.Б. Лебедева, С.В. Обшалова, П.Я. Пригунова, В.Ф. Родина, Е.В. Рижкова, В.Л. Цветкова, Ю.В. Чуфаровського та ін.

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 866;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.