Акселерація фізичного та психічного розвитку. Причини виникнення.

В останній чверті XIX – на початку XX ст. в багатьох країнах помічено прискорення росту дітей. З того часу дані про прискорення фізичного розвитку дітей почали накопичуватися, і в 1935 р. складний комплекс явищ, які характеризують прискорення розвитку, був названий Є. Кохом акселерацією(від лат. ассеlеrаrе –прискорювати).

Спочатку багато дослідників розуміли під акселерацією прискорення головним чином фізичного розвитку дітей і підлітків. Пізніше це поняття було значно розширене.

Під акселерацією почали розуміти збільшення розмірів тіла і початок дозрівання в більш ранні строки. Довжину тіла, обсяг грудей і масу тіла вже розглядали як найбільш важливі ознаки фізичного розвитку. Але, пам'ятаючи, що морфологічні особливості організму тісно пов'язані з його функціональною діяльністю, деякі автори як ознаки фізичного розвитку розглядали життєву ємкість легенів, силу окремих м'язових груп, ступінь окостеніння скелета (зокрема, кисті), прорізування і заміну зубів, ступінь статевого дозрівання. Деякі автори до істотних ознак відносять також пропорції тіла.

Нині поняття «акселерація» стало настільки широким, що говорять не тільки про прискорення фізичного розвитку дітей і підлітків, а й про збільшення розмірів тіла у дорослих, пізніше настання клімаксу.

Акселерація росту і маси тіла. Справді, прискорення росту можна спостерігати вже на стадії внутрішньоутробного розвитку. Дослідження новонароджених показали, що за останні 30... 40 років довжина їхнього тіла збільшилась на 0,5... 1 см, а маса– на 100...150 г. Маса тіла дитини подвоюється тепер у 4 місяці (раніше в 6). Річні діти в середньому довші на 5 см, важчі на 1,5...2 кг, ніж 50...75 років тому. Спостерігається збільшення розмірів тіла не тільки у дітей і підлітків, а й удорослого населення.

Акселерація статевого дозрівання. Одночасно з прискоренням росту змінились і строки статевого дозрівання. Поява першої менструації у ленінградських школярок в 1959 р. відмічена в 12 років 11 місяців, а в 1927–1930рр.– в 14 років 2 місяці.В 1935 р. В групі 13-річних дівчат Тбілісі лише 20% мали менструацію, тоді як в 1962 р.– 43%. У ленінградських хлопчиків волосся на лобку і в пахвових западинах в 1959 р. з'являлось на1,5...2 роки раніше, ніж в 1927–1930 рр.

Є повідомлення про подовження дітородного періоду за останні 60 років на 8 років.

За останнє століття в Центральній Європі менопауза (припинення менструації) відсунулась з 45 до 48 років. У жінок в нашій країні менопауза настає в середньому в 46,7 року, а на початку століття починалась в 43,7 року.

Причини акселерації. Відносно причин акселерації до теперішнього часу несформовано загальноприйнятої точки зору. Висунуто багато гіпотез, припущень.

1. Більшість вчених вважають зміни в харчуванні визначальним фактором у всіх

зрушеннях розвитку. Це пов'язують із збільшенням кількості споживаних повноцінних білків і натуральних жирів на душу населення. Сюди ж відносять більш регулярнее споживання овочів і фруктів протягом року, посилену вітамінізацію організму матері і дитини.

2. Геліогенна теорія акселерації відводить досить істотну роль дії на дитину сонячних променів; вважається, що діти в наш час більше зазнають впливу сонячної радіації. Але навряд чи це переконливо, бо процес акселерації в північних країнах відбувається не меншими темпами, ніж у південних.

3. Деякі вчені пов'язують акселерацію із змінами клімату. Вологе і тепле повітря веде до уповільнення процесів росту і розвитку. Прохолодний сухий клімат сприяє втраті тепла організмом і тому ніби стимулює ріст.

4. Є дані також про стимулюючий вплив на організм малих доз іонізуючого випромінювання.

5. Розвиток науки і технічний прогрес привели до появи багатьох нових факторів впливу на людину, причому властивості цих факторів і дія їх на організм ще не відомі (мова йде про хімічні речовини, які застосовуються в промисловості, сільському господарстві, побуті, нові лікарські засоби з нез'ясованими. побічними впливами тощо).

6. Пов'язують акселерацію і з подразнюючим впливом темпів міського життя. Це й посилене штучне освітлення (включаючи рекламу); стимулюючий вплив електромагнітних коливань, які виникають при роботі радіо- і телевізійних станцій; міський шум і транспорт, що рухається; вплив радіо, кіно і телебачення на ранній інтелектуальний та особливо сексуальний розвиток.

7. Шукають відповіді про причини акселерації і в області генетики. Технічний прогрес в економічно розвинених країнах Європи, Америки і Азії привів до концентрації населення у великих містах. Розвиток транспорту і зв'язку зблизив відстані, які раніше здавалися, досить далекими. Посилилась міграція населення. Розширилась географія шлюбу, руйнується генетична ізоляція. Це створює сприятливий ґрунт для зміни спадковості. Молоде покоління стає вищим на зріст і дозріває раніше за своїх батьків.

Відомо, що в капіталістичних країнах фізичний розвиток у забезпечених груп

населення в середньому вищий, ніж у незабезпечених Життя людини – це безперервний процес розвитку. Перші кроки і подальше вдосконалення рухової функції, перші слова дитини і розвиток мовної функції, перетворення дитини в підлітка в період статевого дозрівання, розвиток центральної нервової системи, ускладнення рефлекторної діяльності – це тільки приклади із величезної кількості змін в організмі.








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 6224;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.