РОБОЧІ ЦИКЛИ ЧОТИРИТАКТНИХ ДВИГУНІВ І ПОКАЗНИКИ ЇХ РОБОТИ

Робочий цикл чотиритактного дизеля (рис. 4) подібний двигуну з іскровим запалюванням, й також складається із чотирьох тактів: - впуску, - стиснення, - розширення й - випуску. Однак робочий цикл дизеля суттєво відрізняється від робочого циклу двигуна з іскровим запалюванням. У циліндр дизеля надходить чисте повітря, а не паливо-повітряна суміш. Повітря стискується з високим ступенем стиску, внаслідок чого значно підвищується його тиск і температура. Наприкінці стиску в нагріте повітря з форсунки впорскується мелкораспыленное паливо, що запалюється не від електричної іскри, а від зіткнення з гарячим повітрям. Тому дизель називають двигуном із запаленням від стиску. Горюча суміш у цьому двигуні утворюється при упорскуванні палива вцилиндр.

 

 

Рис. 4 Рабочий цикл одноцилиндрового четырехтактного дизеля:

а —такт впуска; б—такт сжатия; в —такт расширения; г— такт выпуска; / — впускной клапан; 2 — форсунка; 3 — выпускной клапан; 4 — цилиндр; 5 — поршень; 6—топливный насос высокого давления

 

ТАКТ ВПУСКУ – поршень переміщається від ВМТ до НМТ. Відкритий впускний отвір. Завдяки створюваному розрядженню циліндр заповнюється повітрям. Тиск наприкінці такту – 0,075…0,95 Мпа Температура суміші – 90…125°С.

 

 

ТАКТ СТИСНЕННЯ – поршень переміщається від НМТ до ВМТ. Закриті впускне й випускне отвори. Повітря в циліндрі стискується. Тому що ступінь стиску в дизельному двигуні вище (15…20), те буде більш високим тиск і температура. Тиск наприкінці такту – 3…5 Мпа Температура суміші – 600…700°С Така висока температура стисненого повітря необхідна для запалення, що впорскується в циліндр дизельного палива.

 

ТАКТ РОЗШИРЕННЯ (робітник хід) – наприкінці такту стиску в циліндр через форсунку під тиском 15…20 Мпа впорскується мелкораспыленное дизельне паливо. Змішуючись із розпеченим повітрям, паливо запалюється, у наслідку чого тиск у циліндрі підвищується до 7…9,8 Мпа, а температура досягає 1800…2000°С. Під дією тиску, що створився, поршень переміщається від ВМТ до НМТ. Впускне й випускне отвори закриті. Тиск знижується до 0,3…0,5 Мпа, а температура до 700…900°С.

 

ТАКТ ВИПУСКУ – поршень рухається від НМТ до ВМТ. Відкритий випускний отвір. Температура газів знижується до 300…400°С, а тиск становить 0,11…0,12 Мпа. гази, що відробили, виштовхуються із циліндра. Після закінчення такту випуску при подальшім обертанні колінчатого вала робочий цикл повторюється в тій же послідовності.

 








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 933;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.