Роль товарних запасів у забезпеченні асортименту

Успішне виконання оптовою торгівлею її функцій значною мірою залежить від стану товарних запасів. Формування товарних запасів в каналах розподілення – процес об`єктивний, його необхідність обумовлена закономірностями руху товарів від виробників до споживачів. Об`єктивною причиною утворення товарних запасів є розбіжність в часі та просторі моментів виготовлення та споживання товарів. Виготовлений товар, для того щоб задовольнити потреби споживача та відшкодувати витрати виробника повинен бути проданим. До тієї пори, поки товар чекає моменту продажу і знаходиться в каналах сфери товарного обігу, він являється товарним запасом.

Варто зауважити, що товарний запас не приносить своєму власнику нічого, крім витрат та збитків; прибуток дає тільки товарооборот. Але товарний запас виконує вкрай важливу функцію – він гарантує безперервність та стабільність процесу обігу. Він дає можливість задовольняти потреби споживачів в перервах між наступними надходженнями товарів, при не передбачуваних затримках в завезенні товарів, а також на час транспортування, виконання складських операцій та відпуск (відвантаження) товарів споживачам.

Всі ці обставини змушують постійно контролювати величину товарного запасу, забезпечувати ефективне управління його рухом.

Для цього використовується система показників, основними з них на макрорівні являються:

1. Обсяг товарних запасів оптової торгівлі (у натуральному та вартісному обчисленні), а також величина товарних запасів в днях реалізації.

Обсяг товарних запасів оптової торгівлі визначається як сума фактичних залишків товарів у сфері оптової торгівлі на певну дату.

Величина товарного запасу в днях реалізації розраховується як відношення обсягу фактичного товарного запасу на початок періоду до одноденного товарообороту (загального, товарної групи, окремого товару) за вказаний період за формулою:

, (4.4.)

де - величина товарного запасу в днях реалізації;

- обсяг фактичного товарного запасу в сфері оптової торгівлі на початок періоду;

- одноденний товарооборот.

В свою чергу:

, (4.5.)

де - загальний товарооборот за аналізований період;

- кількість днів в аналізованому періоді.

 

2. Структура товарних запасів. Структура характеризується питомою вагою запасів окремих товарів, товарних груп в обсязі товарних запасів в сфері оптової торгівлі.

3. Рівень товарних запасів як в цілому, так і по окремих товарах. Його оцінюють за допомогою показника середнього товарного запасу за певний проміжок часу.

Так, середньомісячний товарний запас розраховують за формулою середньої арифметичної:

, (4.6.)

де - середньомісячний товарний запас;

- фактичний товарний запас на початок місяця;

- фактичний товарний запас на кінець місяця.

При наявності даних про фактичні залишки товарів на певні дати через приблизно однакові проміжки часу за тривалий період використовується формула середньої хронологічної:

, (4.7.)

де - середній товарний запас за більш тривалий чим місяць період часу;

- фактичні залишки товарів на певні дати;

- число дат, на які є дані про фактичні залишки товарів.

Показники середнього товарного запасу використовують для оцінки товарооборотності, яка характеризується показниками:

- швидкість товарообороту;

- тривалість одного обороту.

Швидкість товарообороту вимірюється кількістю оборотів товарних запасів за аналізований період та розраховується за формулою:

, (4.8.)

де - швидкість обороту і-го товару, коеф.;

- обсяг товарообороту і-го товару за аналізований період;

- середній запас і-го товару за той же період.

Тривалість одного обороту характеризує кількість днів на протязі яких товар перебував у формі запасу з моменту його надходження в сферу товарного обігу і до моменту його продажу та визначається шляхом ділення середнього товарного запасу за певний період ( ) на одноденний обсяг товарооборотуза цей же період ( ).

, (4.9.)








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 777;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.