Порядок формування і регулювання асортименту товарів на оптових торгових підприємствах

Асортимент товарів –сукупність їх видів, різновидів і сортів, об’єднаних або сумісних за певною ознакою. Основними групувальними ознаками товарів є сировинна, виробнича і споживча.

Розрізнюють виробничий і торговий асортимент товарів.

Виробничим асортиментомназивають перелік товарів, що випускаються промисловими і сільськогосподарськими підприємствами-виробниками.

Торговий асортимент –переліктоварів, що підлягають продажу в роздрібній торговій мережі. Він включає асортимент товарів, що випускаються багатьма підприємствами, і поділяється на дві товарні галузі: продовольчі і непродовольчі товари. Кожна з галузей ділиться на товарні групи, до складу яких входять товари, що об’єднуються за рядом ознак (однорідності сировини і матеріалів, споживчого призначення, міри складності асортименту).

У залежності від однорідності сировини і матеріалів, з яких виготовлені товари, їх поділяють на вироби з металу, шкіри, скла і т.д.

За споживчим призначенням товари поділяють на спортивні, музичні, господарські, одяг і т.п.

Важливою ознакою класифікації є особливі властивості товарів. Так, з урахуванням обмеженості термінів реалізації, необхідності створення особливих режимів зберігання розрізняють швидкопсувні товари та товари тривалого зберігання.

З урахуванням складності асортименту розрізняють товари простого і складного асортименту. До товарів простого асортименту відносять товари, що складаються з невеликої кількості видів або сортів (овочі, куховарська сіль, господарське мило і т.д.). Товари, що мають в межах одного виду внутрішню класифікацію за різними ознаками (фасон, розмір і т.д.), відносять до товарів складного асортименту (взуття, одяг і т.д.).

Товарні групи діляться на товарні підгрупи, до складу яких входить однорідна за ознакою єдність виробничого походження товару. Наприклад, товарна група взуття ділиться на підгрупи шкіряного, текстильного, валяного і гумового взуття; група посуду складається з підгруп металевого, скляного і фарфоро-фаянсового посуду.

Кожна підгрупа складається з товарів різних видів. Під видом товарурозуміють однакові товари різноманітного призначення (чоботи – жіночі, чоловічі і дитячі; меблі – для кухні, житлової кімнати і т.д.). Всередині кожного виду товари можуть відрізнятися один від одного за особливими ознаками (артикулами, сортами і т.д.), тобто поділятися на різновиди.

З урахуванням розподілу товарів на групи, підгрупи і види прийнято виділяти груповий і внутрішньо груповий (розгорнений) асортимент товарів. Груповий асортиментце перелік товарних груп, включених в номенклатуру. Внутрішньогруповий (розгорнений) асортимент являє собою деталізацію групового асортименту за конкретними видами і різновидами товарів.

Товари класифікують і за такими ознаками, як частота попиту, а також стабільність і характер попиту, що пред’являється.

За частотою попиту товари поділяються на три групи:

§ повсякденного попиту – товари, що придбаваються населенням найчастіше і навіть щодня;

§ періодичного попиту – товари, купівля яких здійснюється періодично;

§ рідкого попиту – предмети тривалого користування, термін служби яких, як правило, перевищує п’ять років.

Крім того, і група сезонних товарів, реалізація яких здійснюється в певні періоди (сезони) року.

Попит на товари може бути стабільним (стійким) або зазнавати певних (в тому числі і різких) коливань. З урахуванням цього товари ділять на наступні групи:

§ стабільного попиту;

§ товари, попит на які схильний до різких коливань;

§ твердо сформульованого попиту;

§ альтернативного попиту;

§ імпульсного попиту.

Формування асортименту – це складний і безперервний процес, основна мета якого полягає в найбільш повному задоволенні попиту населення в товарах. Крім того, правильно сформований асортимент дозволяє забезпечити прибуткову роботу торгового підприємства.

В основу побудови асортименту в роздрібній торгівлі повинно бути покладено раціональне співвідношення окремих груп товарів в залежності від:

§ об’єму товарообігу магазину;

§ розміру торгової майданчика;

§ технічної оснащеності;

§ умов товаропостачання.

При формуванні асортименту слід також враховувати:

§ кількість населення, яке обслуговується;

§ наявність між населеними пунктами транспортного зв’язку;

§ місце розташування магазину по відношенню до інших торгових підприємств (при цьому обов’язково приймається до уваги асортимент пропонованих ними товарів).

На процес формування асортименту товарів суттєвий вплив чинять фактори, що визначають попит населення:

§ соціальні (соціальний склад населення, яке обслуговується, його освітній і культурний рівень, характер трудової діяльності);

§ економічні (розвиток виробництва, рівень доходів і соціального забезпечення населення, рівень роздрібних цін на товари);

§ демографічні (кількість і склад населення, кількість і склад сімей);

§ природно-кліматичні (географічне розташування населеного пункту, клімат);

§ національно-побутові (національний склад населення, його традиції, норови, звичаї).

Помітний вплив на попит подає мода і досягнення науково-технічного прогресу, тому їх також не можна не враховувати, формуючи асортимент товарів.

В магазинах процес формування асортименту товарів починається з визначення широти асортименту товарів, що реалізуються в ньому, тобто кількості товарних груп. Потім визначається глибина асортименту, тобто кількості різновиду товарів всередині кожної групи.

Крім того, асортименту властива ще така характеристика, як збалансованість, “сумісність”. Збалансованим є асортимент, що логічно і послідовно, в раціональних пропорціях поєднує різні товарні групи відповідно до цілеспрямованості загальної роздрібної пропозиції магазину; збалансований асортимент підбирається в залежності від можливостей ринку.

Як правило, в універсальних магазинах асортимент товарів більш широкий порівняно з асортиментом спеціалізованих магазинів. Однак в спеціалізованих магазинах представлена більша кількість різновиду товарів, тому для них характерна більша глибина асортименту.

Працівники магазинів розробляють асортиментні переліки, що включають в себе види і різновидності товарів, які реалізуються цим магазином. Наявність таких переліків сприяє кращому обслуговуванні покупців, так як дозволяє постійно мати в продажу необхідні їм товари за рахунок підтримки повноти та стабільності (тривалості) асортименту.

При цьому під повнотою асортименту розуміється надання покупцю широкого вибору різновидів товарів, а під стабільністю – забезпечення постійної наявності і продажу визначених різновидів товарів. Виразом цих показників є коефіцієнти повноти і стабільності асортименту.








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 1611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.