Компоненти системи обробки даних

Основна функція системи обробки даних реалізація типових операцій обробки даних, якими є:

• збір, реєстрація і перенесення інформації на машинні носії;

• передача інформації в місця її зберігання і обробки;

• введення інформації в ЕОМ, контроль введення і її компонування в пам'яті комп'ютера;

• створення і ведення внутрішньомашиної інформаційної бази;

• обробка інформації на ЕОМ (накопичення, сортування, коректування, вибірка, арифметична і логічна обробка) для рішення функціональних задач системи (підсистеми) управління об'єктом;

• виведення у вигляді табуляграм, відеограм, сигналів для прямого управління технологічними процесами, інформації для зв'язку з іншими системами;

• організація, управління (адміністрування) обчислювальним процесом (планування, облік, контроль, аналіз реалізації ходу обчислень) в локальних і глобальних обчислювальних мережах.

Система обробки даних (СОД) призначена для інформаційного обслуговування фахівців різних органів управління підприємства, що ухвалюють управлінські рішення.

                                     
   
Табуляграммы
 
Видеограммы
 
Прямое управление
 
Связь с другими СОД
 
   
Вывод информации Программно-аппаратные комплексы  
 
 
Функциональные задачи подсистемы Функциональные ППП
 
Обработка информации в ЭВМ (накопление, сортировка, арифметическая и логическая обработка) ОС, ППП обработки
 
Организация (администрирование) вычислительного процесса     ППП - ОВП
 
   
Создание и ведение внутримашинной информационной базы ППП – системы управления базами данных  
 
   
Ввод информации в ЭВМ, контроль, компоновка Программно-аппаратные комплексы  
 
   
Сбор, регистрация и перенос информации на машинные носители Программно-аппаратные комплексы  
 
   
Внемашинная информационная база

 


МАЛ. 1.4. Принципова схема системи обробки даних

Виділення типових операцій обробки даних дозволило створити спеціалізовані програмно-апаратні комплекси (різні периферійні пристрої, оргтехніку, стандартні набори програм, в тому числі пакети прикладних програм ППП, - що реалізують функціональні задачі ІС). Конфігурація апаратних комплексів утворить так звану топологію обчислювальної системи.

СОД можуть працювати в трьох основних режимах: пакетному, інтерактивному, реальному масштабі часу.

Для пакетного режиму характерно, що результати обробки видаються користувачам після виконання так званих пакетів завдань.

Як приклад систем, працюючих в пакетному режимі, можна назвати системи статистичної звітності, податкових інспекцій, розрахунково-касових центрів (РКЦ), банків і т.д. Недоліком такого режиму є відособленість користувача від процесу обробки інформації, що знижує оперативність прийняття управлінських рішень.

При інтерактивному (діалоговому) режимі роботи відбувається обмін сполученнями між користувачем і системою. Користувач обдумує результати запиту і прийняті рішення вводить в систему для подальшої обробки.

Типовими прикладами діалогових задач можна вважати багатоваріантні задачі використання ресурсів (трудових, матеріальних, фінансових).

Режим реального часу використовується для управління швидко плинними процесами, наприклад передачею і обробкою банківської інформації в глобальних міжнародних мережах типу SWIFT, і безперервними технологічними процесами.

Практично всі системи обробки даних інформаційних систем незалежно від сфери їх застосування включають один і той же набір складових частин (компонентів), званих видами забезпечення. Прийнято виділяти інформаційне, програмне, технічне, правове, лінгвістичне забезпечення.

Інформаційне забезпечення - це сукупність методів і засобів по розміщенню і організації інформації, що включають до себе системи класифікації і кодування, уніфіковані системи документації, раціоналізації документообігу і форм документів, методів створення внутрішньомашиної інформаційної бази інформаційної системи. Від якості розробленого інформаційного забезпечення багато в чому залежить достовірність і якість управлінських рішень, що приймаються.

Програмне забезпечення сукупність програмних засобів для створення і експлуатації СОД засобами обчислювальної техніки. До складу програмного забезпечення входять базові (загальносистемні) і прикладні (спеціальні) програмні продукти.

Базові програмні засоби служать для автоматизації взаємодії людини і комп'ютера, організації типових процедур обробки даних, контролю і діагностики функціонування технічних засобів СОД.

Прикладне програмне забезпечення являє собою сукупність програмних продуктів, призначених для автоматизації рішення функціональних задач інформаційної системи. Вони можуть бути розроблені як універсальні засоби (текстові редактори, електронні таблиці, системи управління базами даних) і як спеціалізовані - реалізовуючі функціональні підсистеми (бізнес-процеси) об'єктів різної природи (економічні, інженерні, технічні і т.д.).

Технічне забезпечення являє собою комплекс технічних засобів, що застосовуються для функціонування системи обробки даних, і включає в себе пристрої, що реалізовують типові операції обробки даних як поза ЕОМ (периферійні технічні засоби збору, реєстрації, первинної обробки інформації, оргтехніка різного призначення, засобу телекомунікації і зв'язку), так і на ЕОМ різних класів.

Правове забезпечення являє собою сукупність правових норм, що регламентують створення і функціонування інформаційної системи. Правове забезпечення розробки інформаційної системи включає нормативні акти договірних взаємовідносин між замовником і розробником ІС, правове регулювання відхилень. Правове забезпечення функціонування СОД включає: умови придання юридичної сили документам, отриманим із застосуванням обчислювальної техніки; права, обов'язки і відповідальність персоналу, в тому числі за своєчасність і точність обробки інформації; правила користування інформацією і порядок вирішення суперечок з приводу її достовірності і інш.

Лінгвістичне забезпечення являє собою сукупність язикових засобів, що використовуються на різних стадіях створення і експлуатації СОД для підвищення ефективності розробки і забезпечення спілкування людини і ЕОМ.








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 4575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.