Значення слухової сенсорної системи. Характеристика параметрів звуку

Функції слухової сенсорної системи мають велике значення для:

➢ більш повного пізнання оточуючого світу;

➢ зв’язку з оточуючим середовищем і для орієнтування в ньому, що особливо важливо для позбав-

лених зору людей.

Подразником слухової сенсорної системи є звук. Відповідно ця система є екстероцептивною, меха- норецептивною, дистантною. Вона знаходиться в постійному збудженні.

Звуки, які сприймаються людиною, мають фізичні й психологічні параметри. До фізичних параметріввідносять частоту й амплітуду(інтенсивність) звукових коливань. Частота вимірюється в герцах (Гц). Вухо людини сприймаєзвукові коливання з частотою від 20 до 20 000 Гц у дорослих, та до 30 000 Гц у новонароджених. З віком верхня границя частоти звуків, що сприймаються, поступово знижується й люди похилого віку часто не чують високих тонів. Частота нижче 20 Гц – інфразвуки, а вище 30 000 Гц – ультразвуки, їх людина не сприймає. Інфразвуки, наприклад, сприймають слони, а ультразвуки - дельфіни.

Найнижчі пороги сприйняття звукових коливань знаходяться для людини в діапазоні від 1000 до 4000 Гц - за даними одних авторів, і від 2000 до 6000 Гц – за даними інших. Частотний поріг в оптимальному діапазоні (1000 Гц) складає приблизно 3 Гц.

Тембр (якість звуку) визначається тим, що на основну частоту звукових коливань накладаються низка


 

гармонійних коливань (обертонів).

Фізичний параметр амплітуди або інтенсивності звукових коливань – бел(б). Бел рівний відношенню десяткового логарифму діючої сили звуку до її порогової сили (1б = 10 lg (I:I0)). Сила звуку – це кількість енергії, що приходиться на одиницю поверхні за одиницю часу. Весь діапазон звуків від порогової сили до больового відчуття у вухах, складає 12 белів. Відповідно бел має значну величину. У практиці використовується її десята частина – децибел(дб). Пороги сприйняття інтенсивності звукових коливань відрізняються в залежності від частоти, тривалості дії та навіть від методу їх дослідження. Так, при звуку 1000 Гц поріг коливається в межах 6,5 – 7 дб.

Психологічною одиницею частоти звуку є фон - звук частотою 1000 Гц при рівній інтенсивності, тобто звук 1000 Гц і 70 дб – викликає відчуття гучності рівне 70 фонам.

Психологічна одиниця інтенсивності звуку – сон. Один сон рівний тону 1000 Гц інтенсивністю 40 дб. Для того, щоб уявити гучність різних звуків, необхідно навести наступні приклади:

· робота годинника – 20 дб;

· неголосна розмова – 40 дб;

· крик – 80 дб;

· телевізор – 95 дб;

· робота відбійного молотка шахтаря – 120 дб;

· старт космічного корабля - 200 дб.

Больовий поріг сприйняття звуків великої сили становить 130-140 дб.








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.