Вимоги до якості води, яку скидають у природні водойми

Вимоги до скидання виробничих стічних вод у водойми зумовлені Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" і регламентуються "Правилами охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами" та "Правилами санітарної охорони прибережних районів морів". Згідно з цими правилами, встановлені нормативи якості води для водойм за двома категоріями водокористування. До першої відносять ділянки водойм, що використовуються як джерело централізованого чи децентралізованого господарсько-питного водопостачання, а також для водопостачання підприємств харчової промисловості. До другої категорії належать ділянки водойм, що використовуються для купання, занять спортом і відпочинку населення, а також ті, що знаходяться в межах населених пунктів. Крім того, встановлені більш жорсткі нормативи якості стічних вод, що скидаються у водойми, які використовують з рибогосподарською метою.

Загальні показники якості промислових вод, що скидаються у відкриті водойми господарсько-питного і культурно-побутового призначення, наведено нижче.

Розчинений кисень.У воді водойми після змішування з нею стічних вод кількість розчиненого кисню не повинна становити менш як 4 мг/л у будь-який період року в пробі, відібраній до 12 години дня.

Біохімічне споживання кисню(БСК). Повна потреба води в кисні при біохімічному окисненні домішок за 20°С не повинна перевищувати 3 мг/л для водойм першої і другої категорій, а також для морів.

Завислі речовини.Вміст завислих речовин у воді водойми після скидання стічних вод не повинен зростати більш ніж на 0,25 і 0,75 мг/л для водойм відповідно першої і другої категорій. Для водойм, які в межень містять понад 30 мг/л природних мінеральних речовин, допускається збільшення концентрації завислих речовин у воді не більш ніж на 5 %. Стічні води, які містять завислі речовини зі швидкістю осідання понад 0,4 мм/с для проточних водойм і понад 0,2 мм/с для водосховищ, скидати забороняється.

Запахи, присмаки.Вода не повинна мати запахів і присмаків інтенсивністю понад 3 бали для морів і 2 бали для водойм першої категорії, якщо ці показники розпізнаються безпосередньо або після хлорування води. Для водойм другої категорії ці показники не повинні розпізнаватися безпосередньо. Вода не повинна надавати сторонніх запахів і присмаків рибі.

Кольоровістьне повинна виявлятися в стовпчику води, яку скидають, заввишки 20 см для водойм першої категорії і 10 см — для водойм другої категорії та морів.

Водневий показник(значення рН) після змішування води водойми зі стічними водами повинен бути в межах 6,5 ≤ рН ≤ 8,5.

Спливаючі речовини.Стічні води не повинні містити мінеральних масел та інших спливаючих речовин у таких кількостях, які здатні утворювати на поверхні водойми плівку, плями і нагромадження.

Мінеральний склад.Вміст неорганічних речовин для водойм першої категорії не повинен перевищувати за сухим залишком 1000 мг/л, у тім числі хлоридів — 350 мг/л і сульфатів — 500 мг/л; для водойм другої категорії мінеральний склад нормується за показником "Присмаки".

Збудники захворюваньне повинні міститись у воді. Стічні води зі збудниками захворювань треба знезаражувати після попереднього очищення. Методи знезараження біологічно очищених стічних вод повинні забезпечувати колі-індекс не більше 1000 при вмісті залишкового хлору не менш як 1,5 мг/л.

Температураводи у водоймі внаслідок скидання в неї стічних вод не повинна підвищуватися влітку більше ніж на 3°С порівняно із середньомісячною температурою найтеплішого місяця року за останні 10 років.

Отруйні речовинине повинні міститися в стічних водах у концентраціях, які можуть чинити прямий чи опосередкований шкідливий вплив на здоров'я населення.

Нормативи якості води водойм рибогосподарського призначеннявстановлено також для двох видів водокористування: до першого належать водойми, що використовуються для відтворення і збереження цінних сортів риб, до другого — водойми, що використовуються для всіх інших рибогосподарських потреб.

Нормативи складу і властивостей води водойм, що використовуються для рибогосподарських потреб, можуть поширюватися на ділянку скидання стічних вод у разі швидкого змішування їх з водою водойми або на ділянку, розташовану нижче від місця скидання стічних вод (у цьому випадку береться до уваги можливість їх змішування і розбавляння на ділянці від місця скидання до найближчої межі рибогосподарської ділянки водойми). На ділянках масового нересту і нагулу риби скидання стічних вод не дозволяється.

У разі скидання стічних вод у рибогосподарські водойми до них ставлять жорсткіші вимоги, ніж до стоків у водойми, що використовуються для господарсько-питних і культурно-побутових потреб населення, а саме:

Розчинений кисень.Взимку кількість розчиненого кисню (після змішування стічних вод з водою водойми) не повинна становити менш ніж 6 і 4 мг/л для водойми відповідно першого і другого видів; влітку — менш як 6 мг/л у пробі, відібраній до 12 години дня, для всіх водойм.

Повне біохімічне споживання кисню(БСКповне). Повне БСК за температури 20°С не повинно перевищувати 3 мг/л у водоймах обох видів. Якщо взимку вміст розчиненого кисню у воді водойм першого і другого видів водокористування зменшується відповідно до 6 і 4 мг/л, то можна допустити скидання в них тільки таких стічних вод, що не змінюють БСК води.

Отруйні речовинине повинні міститись у концентраціях, що можуть чинити пряму або опосередковану шкідливу дію на риб чи водяні організми, які споживають риби.

Температура водивнаслідок скидання стічних вод не повинна підвищуватися влітку більш ніж на 3°С, взимку — більш ніж на 5°С (слід взяти до уваги, що з підвищенням температури сприйнятливість організмів до токсичних речовин збільшується).

Таблиця 2.5. Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у воді водойм господарсько-питного та культурно-побутового призначення

Речовина ГДК, мг/л Речовина ГДК, мг/л
За санітарно-токсикологічним лімітуючим показником шкідливості
Анілін Арсен Бензол Берилій Гексаметилендиамін Гексахлорбензол Гексоген Нітрити, нітрати (за нітрогеном) 0,1 0,03 0,5 0,0002 0,01 0,05 0,1   10,0 Нітрохлорбьензол Піридин Поліакриламід Роданіди Ртуть Свинець Тетераетилсвинець Формальдегід 0,05 0,2 2,0 0,1 0,0005 0,03 0,01
За загальносанітарним лімітуючим показником шкідливості
Аміак (за нітрогеном) Диметилформамідж Кадмій Капролактам Кобальт Мідь Нікель Тіофос Толуол 10,0 0,001 1,0 0,1 1,0 0,1 0,003 0,5 Тринітротолуол Фенол (карболова кислота) Хлор активний Хлорбензол Хлорофос Хром тривалентний шестивалентний Цинк Чотирихлористий вуглець   0,5 0,001 0,02 0,05 0,5 0,1 1,0 0,3
За органолептичним лімітуючим показником шкідливості
Бензин Гас Гексахлоран Динітробензол Дихлорбензол Дихлорфенол Дихлоретан ДДТ 0,1 0,1 0,02 0,5 0,002 0,002 2,0 0,1 Залізо Нафта з високим вмістом сірки інша Нафтові кислоти Пікринова кислота Пропілен Сірковуглець Скипидар 0,5 0,1 0,3 0,3 0,5 0,5 1,0 0,2

 

В Україні прийнята система нормування шкідливих забрудників у стічних водах на підставі гранично допустимих концентрацій. ГДК деяких шкідливих речовин, що можуть надходити у водойми з промисловими стічними водами, наведені в таблицях 2.5 і 2.6. Практично у складі промислових стічних вод у водойми можуть потрапляти десятки видів різних забрудників, що призводить до комплексно, .х дії на якість води у водоймі. Точно оцінити комплексну дію таких речовин неможливо, тому застосовують метод оцінки сумарного ефекту впливу на санітарний стан водойми кількох шкідливих речовин за формулою

(2.10)

де Сь С2, Сі - концентрації шкідливих речовин у воді водойми; С1,ГДК, С2,ГДК

Сі, ГДК —їх гранично допустимі концентрації.

Таблиця 2.6. Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин v воді водойм рибогосподарського призначення

Речовина ГДК, мг/л Речовина ГДК, мг/л
Аміак Арсен Бензол Кадмій Магній Мідь Нафта і нафтопродукти в розчиненому стані в емульгованому стані Нікель Свинець 0,05 0,01 0,5 0,005 40,0 0,001   0,001 0,05 0,1 0,1 Сірковуглець Смолисті речовини, що вимиваються з деревини хвойних порід Таніди Феноли Хлор вільний Хлорофос Цинк Ціаніди 1,0     2,0 10,0 0,001 0,05 0,05

 

Якщо ця умова при скиданні стічних вод не дотримується, то санітарний
стан водойми не відповідає нормативним вимогам, і слід вживати заходів щодо
підвищення ефективності очищення промислових стічних вод. Розглянемо
приклад оцінки санітарного стану водойми згідно з цими вимогами.

ПРИКЛАД 2.5.У водоймі знайдено, що вміст нітратів (за азотом) становить2 мг/л; бензолу — 0,1 мг/л; аніліну — 0,2 мг/л. Оцінити санітарний стан водойми.

РОЗВ'ЯЗОК. За даними табл. 2.5 і формулою (2.10) знаходимо:

Отже, санітарний стан водойми не відповідає нормативним вимогам, і потрібно вжити заходів щодо його поліпшення, зокрема з вилучення із стічних вод надлишків аніліну перед скиданням їх у водойму.

 








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 5071;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.