Методи роботи та напрямки діяльності Міжнародної організації праці

В своїй діяльності Міжнародна організація праці використовує такі методи:

розвиток соціального партнерства уряду, організації працюючих та підприємців (трипартизм);

розробки та прийняття міжнародних трудових норм: конвенцій та рекомендацій і контроль за їх використанням (нормотворча діяльність);

надання країнам допомоги у вирішенні соціально-трудових проблем (технічне співробітництво);

проведення досліджень та здійснення публікацій з соціально-трудових проблем.

1. Трипартизм – основний метод роботи МОП, який відрізняє її від інших міжнародних організацій. Вирішення всіх соціально-трудових проблем може бути успішним тільки в результаті узгоджених дій уряду, працюючих та підприємців. МОП надає постійну допомогу країнам у розвитку трипартизму, у роботі організацій працюючих та підприємців, у підвищенні їх ролі у вирішенні трудових проблем, в укріпленні інститутів і механізмів, необхідних для розвитку соціального партнерства.

В самій Організації всі органи працюють також на тристоронній основі. Принципи трипартизму враховуються при підборі кандидатур у Міжнародне бюро праці та його територіальні бюро. такий тристоронній принцип побудови та здійснення діяльності МОП закріплено в її базових документах – Філадельфійській декларації та Статуті.

2. Нормотворча діяльність полягає в розробці та прийнятті міжнародних трудових норм – конвенцій і рекомендацій. За період своєї діяльності МОП розробила і прийняла 184 конвенції і 194 рекомендації з широкого спектра соціально-трудових питань у всіх сферах соціально-економічного життя суспільства. Прийняті МОП норми утворюють Міжнародний трудовий кодекс, яким керуються держави при розробці та проведенні національних трудових законодавств. юридична природа конвенцій і рекомендацій різна. Конвенція – це міжнародний акт, який після його ратифікації державою-членом є обов’язковим до виконання. Рекомендації виконують роль орієнтира при виробітки політики, розробки національного законодавства і практичних заходів в соціально-трудовій сфері. Рекомендації не ратифікуються. Їх мета – доповнювати і розвивати конвенції.

Для перевірки застосування конвенцій у національному законодавстві й на практиці МОП створила механізм контролю, заснований на вивченні комітетом незалежних експертів національного законодавства та розслідування конкретних випадків порушення конвенції.

Кожна країна-член МОП зобов’язана регулярно подавати в МБП доповіді про заходи щодо застосування ратифікований конвенцій, які вивчаються комітетом експертів. До складу комітету входять 20 незалежних експерта із різних регіонів світу. Підготовлена доповідь затверджується генеральною конвенцією МОП.

На країну-члена МОП, яка не дотримується ратифікованих конвенцій, може бути подана скарга від будь-якого представника уряду, підприємців і трудящих. В такому випадку Адміністративна рада створює комісію із трьох експертів-юристів, які розробляють рекомендації щодо усунення недоліків. Рекомендації затверджуються Адміністративною радою і є обов’язковими до виконання. Якщо країна не погоджується з ними, вона має право передати справу до міжнародного суду.

Визначена процедура контролю сприяє втіленню в життя принципів, проголошених МОП.

Міжнародне технічне співробітництво здійснюється у вигляді надання експертами МОП допомоги країнам у вирішенні різних соціально-трудових проблем стосовно сприяння повній зайнятості, розвитку людських ресурсів, підвищення рівня життя, вдосконалення трудового законодавства, здійснення розвитку трипартизму тощо. Масштаби технічної допомоги визначаються рівнем її функціонування, яке відбувається із фондів Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй. З метою сприяння вирішенню цих задач було створено 14 багатодисциплінарних консультативних груп: п’ять в Африці, чотири в Америці, три в Азії й Тихоокеанському регіоні, одну для арабських країн та одну для країн Центральної та Східної Європи.

Дослідницька та видавнича діяльність МОП є основою здійснення нормотворчої роботи та технічного співробітництва. Ця діяльність проводиться основними департаментами МБП, Міжнародним інститутом соціально-трудових досліджень МОП, Міжнародним навчальним центром МОП.

Міжнародне бюро праці – найбільший у світі інформаційно-аналітичний і видавничий центр з питань праці. Література видається багатьма мовами. Серед публікацій:

доповідь до щорічної сесії МКП, спеціалізованих нарад і конференцій;

«Міжнародний огляд праці» - науковий журнал з економічних і соціальних питань, видається трьома мовами – англійською, францюзьською, іспанською;

«Офіційний бюлетень МБП» - інформує про новини в діяльності МОП, публікує тексти документів;

законодавчі акти про працю – збірник національних законів та інших нормативних актів про працю й соціальні відносини;

«Праця у світі» - щорічна доповідь про тенденції розвитку й перебіг подій у трудових та соціальних сферах;

Збірник з умов праці – видання що інформує про законодавство, колективні договори програми дій і відповідно трудові нормативні акти з регулювання умов праці;

Робоча освіта – журнал для допомоги профспілковим і навчальним закладам;

Щорічник статистики праці та Бюлетень статистики праці;

Збірник документів про світ праці – реферативний інформаційний бюлетень про умови праці й зайнятість;

Трудовий світ – журнал для широкого загалу читачів;

Монографії, керівництво по безпеці та гігієні праці, підручники по управлінню персоналом, довідники тощо;.

У МБП діє комп’ютерна система інформації з соціально-трудових питань, яка забезпечує доступ до бібліотеки Міжнародного бюро праці.

 

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1180;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.