Послідовність дій під час виконання процедури. Положення хворого під час процедури

Положення хворого під час процедури. Хворого покладіть на бік із зігнутими в колінах і підведени-ми до живота ногами, голову нахиліть до грудей, щоб збільшити відстань між хребцями для проколу. Під поперек підкладіть валик. У такому положенні утри­муйте хворого, поки лікар не закінчить пункцію.

Методика виконання люмбальної пункції та допомога лікареві

1. Пункцію здійснюють в асептичних умовах.

2. Лікар, сидячи обличчям до спини хворого, знезаражує шкі­ру поперекової ділянки йодонатом, потім 0,5 % спиртовим розчи­ном хлоргексидину біглюконату. Стерильною серветкою насухо витирає шкіру, щоб антисептики не потрапили разом із голкою в центральний канал спинного мозку і не стали причиною антисеп­тичного запалення оболонок мозку,

3. Стерильну серветку лікар підкладає під спину хворого. Гол­ку Біра з мандреном бере стерильною серветкою і вводить між остистими відростками III — IV або IV — V поперекових хребців, після чого витягує мандрен.

4. Якщо положення голки правильне, то в підставлену пробір­ку починає надходити краплями (темп крапель залежить від тис­ку в центральному каналі спинного мозку) спинномозкова рідина (ліквор), яка в нормі безбарвна і прозора, а при запаленні мозко­вих оболонок мутна, при крововиливах має домішки крові.

5. Для дослідження лікар бере 2 — 4 мл рідини, яку негайно відправляють до лабораторії.

6. Видаляє голку, місце пункції обробляє 0,5 % спиртовим роз­чином хлоргексидину біглюконату і накладає асептичну пов'язку.

7. Після пункції на 2 год надайте хворому горизонтального положення.

8. Протягом доби хворий повинен дотримуватися суворого ліж­кового режиму.

9. Уважно спостерігайте за станом хворого після люмбальної пункції, тому що можуть виникнути ускладнення: колапс, крово­теча, головний біль.

У разі виникнення ускладнення негайно повідомте лікаря.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 492;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.