Послідовність дій під час виконання процедури

Підготовка хворого та техніки до проведення цистоскопії

1. Проведіть психологічну підготовку хворого.

2. За призначенням лікаря введіть йому парентеральне знебо­лювальний препарат (анальгетик).

3. Запропонуйте хворому випорожнити сечовий міхур.

4. Покладіть хворого на урологічне крісло.

5. Чоловікові головку статевого члена обробіть стерильним ватним тампоном, змоченим розчином фурациліну (1:5000). Жін­ці здійсніть туалет зовнішніх статевих органів, зовнішнє вічко се­чівника обробіть розчином неподразнювального антисептика,

6. На стерильну поверхню (простирадло, кришка стерилізато­ра) покладіть стерильний цистоскоп, частково змазаний теплим стерильним гліцерином, стерильний матеріал, шприци. Підготуй­те теплий розчин фурациліну (1:5000).

7. Лікар знезаражує руки так, як перед операцією. Обкладає стерильною пелюшкою ділянку навколо сечівника і вводить цис­тоскоп.

8. Випускає залишки сечі, промиває сечовий міхур теплим роз­чином фурациліну (1:5000), потім наповнює сечовий міхур цим самим розчином до виникнення позиву на сечовипускання. Це дає можливість визначити об'єм сечового міхура.

9. Звичайно цистоскопію виконують при введенні 200 мл рідини.

10. У разі потреби лікар уводить сечовивідний катетер через додатковий отвір цистоскопа і здійснює катетеризацію сечовода для визначення його прохідності або для виконання ретроградної уретропієлографії.

11. У разі порушення відтоку сечі з ниркової миски катетери­зацію сечовода проводять з лікувальною метою. У такому випад­ку катетер можна залишити в нирковій мисці на кілька днів.

Запам'ятайте! Цистоскопія — це маніпуляція, котру слід вико­нувати з дотриманням таких самих правил асептики, як і операцію.

Техніка виконання хромоцистоскопії

1. Хворому вводять цистоскоп.

2. Внутрішньовенно вводять 2 — 3 мл 0,4 % розчину індигокар­міну; якщо неможливо індигокармін ввести внутрішньовенно, йо­го вводять внутрішньом'язово.

3. Лікар спостерігає за допомогою цистоскопа за інтенсивніс­тю виділення з вічка сечовода сечі, забарвленої індигокарміном, і контролює час появи забарвленої сечі.

У нормі індигокармін починає виділятися в сечовий міхур че­рез 3 — 5 хв після внутрішньовенного введення і через 15 — 20 хв після внутрішньом'язового введення, забарвлюючи сечу в синій колір.

Зниження інтенсивності забарвлення та запізнення виділення індигокарміну є ознаками можливого порушення функції нирок або динаміки звільнення верхніх сечових шляхів. Відсутність ви­ділення індигокарміну протягом 10 — 12 хв після внутрішньовен­ного введення може свідчити про значне зниження функції ни­рок або про повне порушення відтоку сечі з ниркової миски,

Стерилізація цистоскопа

1. Катетеризаційну, евакуаційну та оптичну трубку після ви­користання промийте теплою проточною водою за допомогою сте­рильної поролонової губки й мила.

2. Просушіть стерильною серветкою.

3. Занурте повністю в циліндр, заповнений 70 % розчином ети­лового спирту, на 30 хв або в 0,5 % спиртовий розчин хлоргексидину біглюконату на 15 хв.

4. Промийте стерильною водою.

5. Стерильний цистоскоп зберігайте в біксі, викладеному сте­рильним простирадлом.

6. Контактну ручку після використання протріть тампоном, змоченим 3 % розчином пероксиду водню з 0,5 % мийним засобом "Лотос". Тампон треба віджати.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 601;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.