Основи козацької педагогіки як культурного феномена української духовності.

Український народ має міцні традиції національної гуманістичної педагогіки. Однією з її складових частин є українська козацька педагогіка – історично обумовлена система навчально-вих-х цілей, завдань, принципів, ідей, ідеалів, форм і методів національного виховання.

Палкий український патріотизм козаків був могутнім стимулом вільного, незалежного життя.

В Концепції національного вих.-ня сказано, що козацька педагогіка – це частина народної педагогіки, у її вершинному вияві, яка формувала у підростаючих поколінь синівську вірність рідній землі, Батьківщині.

Часи козаччини – поч..16 – перша пол.. 18 ст. – називають українським Відродженням, коли Україну покрила густа мережа січових, козацьких, сотенних і полкових шкіл, братських, діяковських, монастирських, церковних і ремісничих.

Першу школу на Січі було відкрито у 1576 р.. до неї приймали хлопчиків з дев’яти років. Посібниками для навчання були: часослов, псалтир і скорописка «Козацька читанка», які були надруковані в достатній кількості в київській та чернігівській друкарні.

В січових школах вчилися читати, писати, рахувати, оволодівали основами знань з: музики, хорового співу, медицини, астрології, військові знання та фізичне загартування.

Лицарський дух панував у школах Запорозької Січі, де гармонійне поєднання специфічних елементів народної, родинної педагогіки становлять одну із ознак січової педагогіки. Козацька духовність була вищим виявом української національної духовності. Вільні, і не від кого незалежні, козаки зберігали свою свободу, волевиявлення як найдорожчі цінності.

Система виховання мала такі ступені:

1. Дошкільне родинне вих.-ня (батьківська, материнська етнопедагогіка).

2. Родинно-шкільне вих.-ня (навч-ня в різних типах коз-х шкіл).

3. Підвищена і вища освіта у вітчиз-х та зар-х університетах, академіях, колегіумах (Києво-Могилянська - 1615, Острозька – 1576р.).

4. Перебування молоді на військовій службі в різних коз-х формуваннях.

Козацтво на Україні:

- поглиблювало український духовний світ, поповнювало його ідейним моральним змістом;

- формувало світогляд, характер, мораль;

- продовж сотень років свого існування було матеріальною і духовною силою, що була основою роз-ку нац-ї культури, мис-ва, освіти на укр.-х землях;

- коз-во виховувалося на неписаних коз-х законах: кодексі лицарської честі, звитяги, заповідях милосердя, любові до батьків, роду, країни, бути мужніми, шанувати старість.

- Ідеалом коз-го патріотизму, служіння народові, країні стали козаки: Северин Наливайко, Петро Сагайдачний,, Іван Сірко, Іван Богун, Б.Хмельницький…

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 596;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.