Він призначається директором школи з числа авторитетних вчителів.

Лекція 9

Діяльність класного керівника в системі виховної роботи школи.

План

1. Статус класного керівника як вихователя учнівського колективу, його функції.

2. Завдання та зміст роботи класного керівника.

3. Вивчення учнів.

4. Планування роботи класного керівника.

 

І. Освіта, розвиток та виховання цілісної особистості учня – єдиний процес, в якому приймають участь усі працівники педагогічної праці. Незважаючи на це, виховна робота виділяється в особливий вид педагогічної діяльності, який потребує для цього спеціальних осіб, про що свідчить багатовіковий досвід існування людської цивілізації.

Протягом всієї історії людства вихованням підростаючого покоління займаються найкращі люди своєї епохи.

- В родовій общині виховання дітей проводили наймудріші члени роду. –

- В Давній Греції та Римській імперії на посаду вчителів та вихователів призначалися люди від імені влади з великими пільгами.

- В феодальному суспільстві навчали та виховували діячі пануючих класів, як правило, представники духовенства, вірні церкві та феодальному устрою.

- Після зародження капіталізму потрібна була велика кількість грамотних працівників, тому до виховання та навчання були залучені вчителі та вихователі з числа третього стану.

- В Росії та Україні з давніх-давен розвивалось суспільне та домашнє виховання. Першими домашніми вчителями були майстри грамоти, а пізніше - гувернери та гувернантки. В навчальних закладах поряд з вчителями існували спеціальні посади вихователів. Так, вже за часів Петра І в навчальних закладах підтримували дисципліну і порядок особи (відставні солдати) - «дядьки», а в кадетних корпусах ці функції виконували вихователі.

В подальшому для ліквідування вірнопідданості царю, церкві та Вітчизні, постановою 1870р. в навчальних закладах Росії було введено посади наставників та класних дам, а допомагали їм наглядачі. Функцією наставників, класних дам та наглядачів був нагляд за поведінкою учнів в навчальних закладах, слідкувати та доповідати дирекції гімназій та училищ. Такий принизливий стан вихователів зберігся до 1917 року.

Жовтнева революція 1917 р. здійснила величезний за розмірами та глибиною поворот до просвіти всього населення – як дітей, так і дорослих. Перші декрети Радянської влади проголосили рівне право громадян на працю, відпочинок та освіту. Згідно з цілями та завданнями нової школи визначились і шляхи їх вирішення.

В основу навчально-виховної роботи школи, та побудови системи народної освіти в країні, було покладено виробничу працю, яка була пов’язана з навчанням та з соціалістичною дійсністю. Це створювало сприятливі умови для виховання учнів на демократичній основі. Вихованням учнів займалися всі вчителі, і в школах не було спеціально виділених вихователів. В школи вливалася свіжа хвиля педагогів з робітничого класу, красноармійців та трудової інтелігенції. З них виділилась ціла плеяда новаторів, досвід яких є цінним і для сучасної школи. Яскравим прикладом творчого підходу до організації системи виховання може бути педагогічна діяльність П.Н. Лепешинського. Біля Одеси успішно працювала школа-комуна ім. Інтернаціоналу, очолювана С.М.Рівесом. Світову славу отримала колона ім. О.І.Горького та комуна ім. Ф.Э.Дзержинського, якими керував А.С.Макаренко.

- На початку 30-х рр. відбулися серйозні зміни в усій системі народної освіти та в посилені виховної роботи. Так, в 1930 р. з’явилися груповоди.

- З переходом на предметне викладання та класно-урочну систему учнівські групи були перетворені в класи, в 1933-34 навчальних роках було введено класних керівників.Так, вперше в практиці вітчизняної школи один з вчителів, що працював з певним класом, почав виконувати функції класного керівника.

З того часу в школах було затверджено інститут класного керівництва. В 1934 р. Наркомпрос РРФСР вперше розробив та затвердив «Положення про класного керівника», яке стало документом, що регламентував діяльність класного керівника та визначав його функції як вихователя.

Статус класного керівника змінювався та удосконалювався. В наш час класний керівник - основний організатор виховної роботи в класі, перший вихователь та наставник учнів:

Він призначається директором школи з числа авторитетних вчителів.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 750;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.