Принцип дії пульсоксиметрів

Як і оксиметри, пульсоксиметри є спектрофотометричними двохвильовими сенсорами. Світло від двох світлодіодів, випромінюючих світло одинієї довжини хвилі λі = 660 нм та іншої довжини хвилі λ0 = 940 нм, пропускають крізь досліджувану ділянку тіла (також найчастіше палець).

Оксигемоглобін і відновлений гемоглобін по-різному поглинають світло з довжиною хвилі 660 нм. Фотодіод приймає світло на протилежній стороні пальця. Як і у фотоплетизмографа, сигнали на обох довжинах хвилі мають постійну і змінну складові, обумовлені пульсування крові і диханням. Аналізуючи цей сигнал, пульсоксиметр виконує всі завдання, що і фотоплетизмограф, але ще визначає і насичення киснем артеріальної крові.

Оксиметри і пульсоксиметри показують у відсотках співвідношення збагаченого киснем гемоглобіну до кількості всього гемоглобіну крові. Норма сатурації кисню, визначеної пульсоксиметром, дорівнює 95-100%.

 

Рис. 8.26. Приклади пульсоксиметрів








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 639;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.