Оксиметри і пульсоксиметри

Оксиметри ─ прилади для неінвазивного (без взяття проби крові) вимірювання насичення крові киснем. Їх дія заснована на специфічних спектрах поглинання молекул гемоглобіну, які переносять кисень з легень до всіх частин тіла і входять до складу еритроцитів ─ червоних кров'яних тілець крові.

В альвеолах легень молекули гемоглобіну (Hb) хімічно приєднують до себе кисень, перетворюючись на оксигемоглобін (HbO2). З потоком крові вони потрапляють в різні органи і біологічні тканини тіла, де молекули HbO2 віддають кисень оточуючим клітинам і перетворюються на відновлений гемоглобін Hb. Без постійного надходження кисню клітини швидко втрачають здатність функціонувати і відмирають, особливо реагують на недостачу кисню нервові клітини головного мозку. Тому функції, які виконують в організмі людини молекули гемоглобіну є життєво важливими, а показник насичення крові киснем є надзвичайно важливим в діагностиці.

Зазвичай в крові у значних кількостях присутні лише оксигемоглобін і відновлений гемоглобін. Спектри цих форм гемоглобіну на деяких ділянках помітно відрізняються. Сильне поглинання обома цими формами гемоглобіну фіолетового (380-450 нм), синього (450-480 нм), блакитного (480-510 нм), зеленого (510-550 нм) світла надають крові червоне забарвлення. Значно різне поглинання оксигемоглобіном і відновленим гемоглобіном червоного світла (620-760 нм) зумовлює різні відтінки кольору артеріальної (насиченою киснем) і венозної крові. Ця відмінність і дозволила створити оксиметри, призначені для неінвазивного вимірювання насиченості крові киснем.

Рис. 8.25. Спектри поглинання різних форм гемоглобіну: 1 - відновлений гемоглобін (Hb); 2 - оксигемоглобін (HbО2); 3 - карбоксигемоглобін (HbCO)








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 685;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.