Визначення періоду напіврозпаду довгоіснуючого ізотопу

В роботі визначається період напіврозпаду радіоактивного ізотопу 40К. Висока хімічна активність чистого калію не дозволяє використовувати для вимірювань металевий калій. Тому в роботі використовується природна хімічна сполука – хлорид калію KCl.

Виходячи з формул (7) та (8), виразимо період напіврозпаду ізотопу через його активність та кількість радіоактивних ядер:

(13)

В разі довгоіснуючого ізотопу час вимірювання його активності t (час спостереження) завжди набагато менший за Т. В таких випадках активність препарату та кількість радіоактивних ядер в ньому – а та N у формулі (13) – на протязі часу спостереження можна вважати незмінними.

При вимірюваннях активності слід враховувати, що лічильники реєструють не всі частинки, які утворюються в препараті внаслідок розпадів радіоактивних ядер. Деякі частинки не потрапляють в лічильники, оскільки випромінюються вбік від детекторів, деякі – поглинаються в самому препараті (самопоглинання), крім того, навіть потрапляючи в лічильник, деякі з частинок не будуть зареєстровані внаслідок існування коротких інтервалів часу, протягом яких лічильник відновлює робочий стан після реєстрації попередньої частинки (мертвий час). Таким чином, в експерименті вимірюється не активність препарату, а пропорційна їй величина Ас, яка називається швидкістю лічби і зв’язана з активністю співвідношенням:

Для установки УМФ-1500М, яка використовується в даній роботі, k = 340.

Кількість ядер ізотопу 40К в препараті природної солі KCl знайдемо так. Нехай m – маса солі. Тоді масова доля чистого калію в препараті становить де МК та МКCl – молярні маси калію та хлориду калію. Отже, маса калію в препараті дорівнює .

Далі слід врахувати, що калій існує в земній корі у вигляді природної суміші трьох ізотопів: 39К (93,22%); 41К (6,77%) та 40К (0,012%), з яких 39К та 41К – стабільні, а 40К – слаборадіоактивний. Отже, маса радіоактивного ізотопу 40К в препараті дорівнює , де δ = 0,00012.

Крім того розпад ізотопу відбувається за двома схемами:

· β¯-розпади (89%), при яких випромінюються β-частинки з енергіями до 1,32 МеВ;

· К-захоплення (11%), при яких β-частинки не випромінюються, але утворені внаслідок захоплення електрона ядра 40Ar випромінюють γ-кванти з енергією 1,46 МеВ.

Оскільки ефективність реєстрації лічильниками γ-квантів значно менша ніж β-частинок, будемо вважати, що лічильники реєструють тільки βˉ-частинки. Отже, маса ізотопу 40К в препараті, який розпадається з випромінюванням β-частинок, дорівнює , де ε = 0,89.

Таким чином, під величиною N у формулі (13) слід розуміти кількість ядер ізотопу 40К, які розпадаються з випромінюванням β-частинок:

де М – молярна маса 40К; NA = 6,02· 1023 моль–1 – стала Авогадро.

Підставляючи одержані співвідношення для a та N в формулу (13), дістанемо робочу формулу для визначення періоду напіврозпаду ізотопу 40К:

(14)








Дата добавления: 2015-10-06; просмотров: 674;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.