Договір розіграшу

Правочином ігрового ризику може бути визнано договір розіграшу. Зобов'язання з договору розіграшу є правовою формою регу­лювання відносин з придбання майна і послуг у поєднанні із задоволен­ням інтересу набувача в розвагах.

Договір розіграшу є різновидом зобов'язань ігрового ризику і правовою формою регулювання відносин з масового (публічного) просування това­рів (послуг, робіт), інших суб'єктивних прав з мстою отримання прибутку.

Розіграшем є безоплатне передання гравцеві права на участь у розігруванні призу за випадковою вірогідністю під умову його безоплат­ного отримання у власність у разі визнання такого гравця переможцем.

Розіграш не може передбачати отримання його організатором або оператором будь-яких попередніх або наступних за його проведенням компенсацій у грошовій, майновій або немайновій формі від гравців, які беруть участь у такому розіграші.

Підставою виникнення зобов'язань з розіграшу є договір розіграшу або участі в комерційному розіграші. «Комерційність» розіграшу полягає не в оплатності участі в ньому, а в проведенні розіграшу майнових або грошових призів з метою реклами та просування певних товарів, інших суб'єктивних прав і отримання організатором прибутку від їхньо­го просування.

Договір розіграшу є каузальною, консенсуальною або реальною, безоплатною, односторонньою, алеаторною угодою, що укладається між організатором розіграшу і гравцем (учасником розіграшу), згідно з якою організатор зобов'язується безоплатно надати гравцеві право участі у розігруванні призу за випадковою вірогідністю (шанс) згідно з правила­ми розіграшу, визначеними організатором і взаємно погодженими сто­ронами цього договору.

Договір розіграшу є особливим різновидом зобов'язань алеаторного ігрового ризику, який відрізняється від договорів лотереї, гри та парі, некомерційних ігрових зобов'язань цілями проведення і характером оп­латності участі в таких іграх. Азартні ігри, яким притаманні ознаки розі­грашу, вважаються правомірними за умови їх проведення з дотриман­ням положень про розіграш.

Особливість співвідношення розіграшу і лотереї полягає в тому, що правила про принципи розповсюдження лотереї субсидіарно мають за­стосовуватися до положень про грошовий розіграш, якщо інше не пере­дбачено правилами про розіграш і не випливає або не суперечить сут­ності такого зобов'язання.

Залежно від умов проведення розіграшів договори розіграшу можна класифікувати на договори розіграшів під умову (під визначену обста­вину) і договори безумовних розіграшів.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 517;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.