Договір лотереї

До групи договорів ігрового ризику входить також договір лотереї, з властивими йому основними ознаками такого роду алеатор­них правочинів.

Договір лотереї є двостороннім, оплатним, консенсуальним, алеа­торним зобов'язанням з масової азартної гри, яка передбачає заснова­ний на прилюдній обіцянці винагороди розіграш призового (виграшно­го) фонду між гравцями і виграш в якій має повністю або частково ви­падковий характер, територія проведення (розповсюдження) якої поширюється за межі однієї будівлі (споруди), включаючи гру на граль­них автоматах, об'єднаних в мережу.

За своєю природою договір лотереї є ризиковим (алеаторним) пра-вочином, що Грунтується на прилюдній обіцянці винагороди, не має обмеженої певним гральним місцем сфери розповсюдження і включає в себе всі ігри на гроші, крім казино, тоталізаторів та деяких інших азарт­них ігор з обмеженим колом учасників.

За договором лотереї одна сторона (організатор лотереї), в особі розповсюджувача лотереї, зобов'язується безоплатно передати у влас­ність іншій стороні (гравцеві) приз, у разі визнання такого гравця пере­можцем внаслідок прилюдного розігрування шансів на такий приз за випадковою вірогідністю відповідно до умов проведення лотереї.

Предмет договора лотереї становить оплатне придбання шансу, під яким слід розуміти варіантну одиницю, що дає право на участь у лотереї згідно з умовами її проведення.

Залежно від видів лотереї шанс встановлюється як одиниця з числа однорідних і кратних такому шансу одиниць виграшів, а також як міні­мальна частина від загального призового (виграшного) фонду лотереї.

Організатор лотереї володіє призовим фондом лотереї на титулі, схожому до права володіння в інтересах учасників лотереї, які виграли. Тому майно призового фонду юридично і фактично підлягає виокрем­ленню від будь-якого іншого майна організатора лотереї. У зв'язку з цим нормативно доцільно закріпити положення про те, що накладення на призовий фонд лотереї (чи іншої азартної гри) стягнень за зобов'язаннями її організатора (засновника) не допускається. Учасники лотереї, які виграли, набувають право власності на призовий фонд (виграш) у відповідній частці з моменту його фактичної передачі.

Правовий статус організатора лотереї як сторони договору лотереї характерний виключною передачею здійснення повноважень цієї сто­рони двом іншим учасникам цього правовідношення — оператору та розповсюджувачу лотереї.

Договір лотереї від імені і за дорученням організатора лотереї укла­дає розповсюджувач лотереї, який виступає від імені організатора лоте­реї за дорученням оператора на підставі договору доручення.

Розповсюджувач є виключним замісником оператора лотереї в час­тині укладення договорів лотереї (продажу лотерейних білетів) і збиран­ня ставок безпосередньо в гравців.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.