Коефіцієнт потужності підприємств

 

Суть питання

Будь-яке промислове підприємство є споживачем активної (Р) та реактивної (Q) потужностей. Навантаження, що мають у своєму складі індуктивність, як то асинхронні двигуни, трансформатори, повітряні лінії, являються споживачами реактивної потужності (QL). Такі навантаження, що мають ємнісний характер (статичні конденсатори, перезбуджені синхронні машини, кабельні лінії), являються генераторами реактивної потужності QС.

Співвідношення активної потужності до всієї потужності, що споживається промисловим підприємством(S), називається коефіцієнтом потужності:

. (13.1)

 

На рис. 13.1 зображена схема заміщення підприємства, її векторна діаграма і трикутник потужностей.

 

Рис. 3.1: а) схема заміщення підприємства; б) векторна діаграма; в) трикутник потужностей

 

Природній коефіцієнт потужності більшості промислових підприємств (тобто, без використання спеціальних засобів для підвищення ), дорівнює 0,6 ÷ 0,8.

Реактивна потужність, яка споживається підприємствами, розподіляється між окремими видами електроспоживачів таким чином: 65 ÷ 70% споживається асинхронними двигунами; 20 ÷ 25% – трансформаторами і біля 10% – повітряними електричними лініями та іншими електроспоживачами (люмінесцентні лампи, реактори, індуктивні пристрої). Для однофазних споживачів

Р = U·I· U·Ia = S ; (13.2)

 

для трифазних –

S = = U . (13.3)

 

Звідси витікає, що при наявності реактивних струмів всі елементи електричного обладнання на електростанціях та підстанціях, а також дроти ліній електропередачі повинні бути розраховані на розміри більші за такі, що можна було б використати при передачі тільки активної потужності. Надлишкові розміри електричних машин, апаратів і дротів електропередач являються наслідком надмірно підвищеного повного струму І в порівнянні із достатньою величиною струму Іа, який передає активну потужність. Цілком очевидно, що підвищення струму призведе до зростання вартості електричних установок. Крім того, в них виникають додаткові втрати потужності.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1012;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.