Організація аналізу витрат за видами діяльності підприємства

Аналіз витрат діяльності підприємства доцільно починати із зі­ставлення фактичних даних звітного періоду з такими ж даними попередніх періодів. Визначена різниця представляє собою абсо­лютне відхилення (економію або збільшення витрат). Але на основі лише абсолютних даних неможливо дати об'єктивну оцінку відхи­ленням витрат у динаміці. Із збільшення обсягу реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) зростає і сума витрат, тому що значна час­тина витрат є змінними. Аналіз витрат діяльності слід пов'язувати з вивченням реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) або інших напрямів діяльності.

Приступаючи до аналізу витрат діяльності, слід їх розділити на змінні і постійні. До змінних відноситься значна частина витрат, що включається до собівартості реалізації, загальновиробничих ви­трат, витрат на збут та інших операційних витрат. У деяких випад­ках слід давати оцінку витратам не тільки за їх сумою, а за рівнем у відсотках до обсягу реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Особливо це відноситься до таких витрат, як витрати на збут, не­стачі та втрати від псування цінностей, визнані штрафи, пені, не­устойки, податок на прибуток тощо.

Порівняння загальної суми фактичних витрат звітного періоду з такими х витратами попереднього періоду не дозволяє об'єктивно оцінити ситуацію з витратами. Більш якісну оцінку відхиленням витрат дає їх рівень до обсягів реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Розмір зниження або зростання рівню витрат у порівнянні з базисними даними можна використовувати для визначення темпів зміни рівню витрат шляхом віднесення розміру зміни рівню витрат до базисного рівню. Одержаний результат у відсотках показує реа­льні дані про зниження або зростання фактичного рівню витрат зві­тного періоду відносно до базисного.

Порівняльний аналіз витрат проводять в цілому, за видами ви­трат, використовуючи дані синтетичного та аналітичного обліку.

Наступним кроком організації аналізу витрат є розрахунок впливу факторів на виявленні відхилення в абсолютній сумі, у пе­рерахованій на зміну в обсязі реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), на відхилення у рівні витрат, у темпі їх зниження або зрос­тання. Фактори можуть бути залежні або незалежні від діяльності підприємства. Аналізуючи витрати, слід враховувати вплив індексу цін на продукцію, товари, тарифи, паливо, електроенергію тощо. Витрати залежать від продуктивності праці, ефективного викорис­танням матеріально-технічної бази підприємства, змін умов поста­чання сировини, матеріалів, товарів тощо. Тому процес аналізу ви­трат є важким, потребує багато розрахунків, розподілу обов'язків аналітиків, а також ретельної організації їх праці.

Аналітична робота є обов'язковою для кожного керівника будь-якого рівню. Організація аналітичної роботи потребує:

1) визначити суб'єкти та об'єкти економічного аналізу;

2) спланувати процес аналітичної роботи;

3) чітко розподілити обов'язки з проведення аналізу між окре­мими виконавцями;

4) забезпечити методологічну, методичну та інформаційну ос­нову для послідовного аналізу та оформлення його результатів;

5) розробити для кожного виконавця вихідні документи для розрахунків і зведення результатів аналізу;

6) забезпечити економічність і ефективність аналітичного про­цесу;

7) контролювати впровадження у виробництво пропозицій, що зроблені за результатами аналізу та спрямовані на підвищення ефе­ктивності діяльності підприємства на основі оптимальних управ­лінських рішень.

Аналіз виконання кошторису витрат на виробництво, собіварто­сті продукції, витрат діяльності, доходів підприємства, виконання плану прибутку може проводитись працівниками бухгалтерської служби підприємства.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 632;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.